Κυριακή 26 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Δημήτρης Ζήκας
Δημήτρης Ζήκας
Φωτ.

Για την Πρωτομαγιά, τη συμβολική αυτή μέρα για την ανθρωπότητα, αλλά και για την οικογένειά μας. Στη μνήμη των αδελφών μας και όλων των νεκρών αγωνιστών, οι οποίοι θυσιάστηκαν στον αγώνα για τα ιδανικά του σοσιαλισμού ΝΙΚΟΥ Εμμανουήλ ΜΑΡΙΑΚΑΚΗ, ο οποίος εκτελέστηκε με τους 200 στην Καισαριανή. ΣΠΥΡΟΥ Εμ. ΜΑΡΙΑΚΑΚΗ, ο οποίος πέθανε κρατούμενος στην Ιταλία. ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ Εμ. ΜΑΡΙΑΚΑΚΗ. Και ΜΑΡΙΚΑΣ Εμ. ΜΑΡΙΑΚΑΚΗ προσφέρουμε: Στο «Ριζοσπάστη» 200 ευρώ. Στο Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ 50 ευρώ. Στην εφημερίδα των Χανίων «Αλήθεια» 50 ευρώ και άλλα 40 ευρώ για τη συνδρομή του 2002.

Τα εν ζωή αδέρφια τους, Ευθύμης Εμ. Μαριακάκης και Αννα Εμ. Μαριακάκη

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν στη μνήμη του 300 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Περισσού.

* * *

Φωτ.

Στις 16 Απρίλη 2002 έφυγε από τη ζωή η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Τσιντώτα - ΘΩΜΟΥ, μέλος του ΚΚΕ από το 1941. Γεννήθηκε στο Δίστρατο Κόνιτσας το 1929. Από το φθινόπωρο του 1949 έως το 1990, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη.

Ως το τέλος της ζωής της, έμεινε πιστή στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Παναγιώτης Σεϊτανίδης
Παναγιώτης Σεϊτανίδης
Στη μνήμη της, τα παιδιά και τα αδέρφια της πρόσφεραν στη ΝΕ Λάρισας 80 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 20 Αυγούστου συμπληρώνονται 14 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ, μέλους του ΚΚΕ, ταξίαρχου ε.α. και δικηγόρου. Ελαβε μέρος στην Αντίσταση της Μέσης Ανατολής.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Σοφία Αραχωβίτη πρόσφερε 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ (Σίφουνας) πολέμησε τους κατακτητές ως αξιωματικός του ΕΛΑΣ. Οι μεταβαρκιζιανές κυβερνήσεις της Δεξιάς, του το «ανταπέδωσαν» με βασανιστήρια και 19 χρόνια φυλακή.

Με τη συμπλήρωση 8 χρόνων από το θάνατό του, η γυναίκα του Δήμητρα Μπουρίκα πρόσφερε στη μνήμη του, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Κωνσταντίνου» Ηλιούπολης, 20 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ. 3

Στη μνήμη των βετεράνων κομμουνιστών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ, καθώς επίσης στη μνήμη του κουνιάδου μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΝΙΤΣΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και οπαδού του ΚΚΕ, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές.

Δημήτρης Ρέμπας

* * *

Ο παλαίμαχος αντιστασιακός Γιώργος Σόρκος πρόσφερε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ελληνικού, 20.000 δρχ. στη μνήμη των αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, οι οποίοι σκοτώθηκαν ή εκτελέστηκαν και κατάγονταν από το χωριό του Γραμματικό Καρδίτσας, καθώς επίσης στη μνήμη των αγωνιστών από την Αγραπιδιά Δομοκού: ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΥΤΡΑ, ΒΗΣΣΑΡΗ και ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΟΡΚΟΥ και ΝΤΙΝΟΥ ΣΟΡΚΟΥ από το χωριό Βελλεσιώτες Δομοκού.

 Νίκος Μαριακάκης
Νίκος Μαριακάκης
* * *

Πέρασαν 4 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αξέχαστη αγωνίστρια - μέλος του ΚΚΕ ΧΡΥΣΑ Κράνια - ΚΟΛΛΙΑ.

Στη μνήμη της, οι συμπατριώτες και σύντροφοί της Γιώργος Μπακοβασίλης, Βάγια Παπακόγκου, Βασίλης Μανθάς και Στέλλα Παπανικολάου, που πάντα θα τη θυμούνται με αγάπη, προσφέρουν στο ΚΚΕ 147 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη της γυναίκας μου ΕΥΔΟΞΙΑΣ, ΕΠΟΝίτισσας στην Κατοχή, η οποία πέθανε πριν από 11 χρόνια, και των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία και ανεξαρτησία της Ελλάδας και για το σοσιαλισμό, προσφέρω, από τη μικρή σύνταξή μου, 40 ευρώ στη ΝΕ Πιερίας.

Βασίλειος Καλπακίδης, Κατερίνη

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μου Νικόλαου Τζαβέλλα, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος δολοφονήθηκε από Χίτες στις 19 Αυγούστου 1945, της μητέρας μου Αγγελικής Τζαβέλλα, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, η οποία πέθανε στις 28 Φλεβάρη 1964, της αδελφής μου Γιώτας Τζαβέλλα, επίσης αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, η οποία πέθανε στις 26 Μάη 1998, των εξαδέλφων μου Τάση και Κωστούλας Σουλιώτη, Γεωργίας Παρασκευοπούλου, Γιάννη Αλεξόπουλου και Μιχάλη Μποζινάκη, των επιτελαρχών Κώστα Κανελλόπουλου και Νίκου Γκότση, των γιατρών Στάθη Καναβού και Παναγιώτη Κανελλόπουλου, των συναγωνιστών μου Λευτέρη Μακρή, Αρίστου Βασιλόπουλου, Τελη Γεωργούλια, Τέλη Τσαρούχα, Επαμεινώνδα Καφείρη, Μιχάλη, Γιάννη, Βλάση Σταυρόπουλου, Σπήλιου και Ιουλίας, Σπηλιόπουλου, Βασίλη Παπαβασιλείου, Νίτσας Κουτσουμπού, Γεώργιου Γουρνά, Γιώργη και Σωτήρη Ματαράγκα, Γιάννη, Περικλή, Γιώργη και Θεόδωρου Γιαννακόπουλου, Αγγελή Σταθόπουλου, Κώστα Ηλιόπουλου, Ηλία Γάτου και Γιώργη Χρονόπουλου, προσφέρω, μέσω ΚΟ Αθήνας, 200 ευρώ στο ΚΚΕ, 100 ευρώ στην ΚΝΕ και 10 ευρώ για τον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης.

Νίκος Μπουρίκας
Νίκος Μπουρίκας
Γιάννης Τζαβέλλας

* * *

Στη μνήμη του συντρόφου μας ΗΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ, ο οποίος ως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν με όλες τις δυνάμεις του, αν και αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Χολαργού, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Δέσποινα και Χρήστος Σιρμαδάνης

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών του ΔΣΕ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΟΥΡΑΪΤΗ, ΦΑΝΗ ΑΛΜΠΑΝΗ, ΤΑΚΗ ΑΛΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΑΚΗ ΛΕΚΑ από την Κόρινθο, καθώς επίσης στη μνήμη των: ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗ, στελεχών του ΚΚΕ και όλων των νεκρών μελών του Παραρτήματος Μπραχαμίου, προσφέρω 40 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μπραχαμίου.

Χριστόφορος Θεοδωρόπουλος

* **

Φωτ.

Εκλεισε ένας χρόνος από το θάνατο της αγαπημένης μας μητέρας και αδελφής ΕΛΛΗΣ Νάσιου - ΜΩΡΑΪΤΗ. Αφησε την τελευταία πνοή της στην Αθήνα στις 25 Μάη 2001 και κηδεύτηκε στο χωριό της, Λεια Φιλιατών.

Η Ελλη Μωραΐτου γεννήθηκε στις 20 Οκτώβρη 1931, από γονείς φτωχούς βιοπαλαιστές.

Στην Κατοχή, 10χρονη μαθήτρια Δημοτικού οργανώθηκε στα Αετόπουλα και μετά έγινε μέλος της ΕΠΟΝ.

Στον Εμφύλιο, το 1948 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Στη συνέχεια, ως υπεύθυνη μεγάλης ομάδας παιδιών, στάλθηκε σε Αλβανία και Ουγγαρία. Στη Βουδαπέστη φοίτησε σε Παιδαγωγικό Φροντιστήριο και δούλεψε ως δασκάλα σε παιδαγωγικούς σταθμούς προσφυγόπουλων. Στα χρόνια της υπερορίας, μπήκε στο Πανεπιστήμιο Βουδαπέστης και βγήκε καθηγήτρια με δίπλωμα Ελληνικής, Ουγγρικής και Ρωσικής Φιλολογίας.

Χρήστος Αραχωβίτης
Χρήστος Αραχωβίτης
Από το 1973, με διδακτορική υποτροφία, έκανε έρευνες και έγραψε επιστημονικές μελέτες για διάφορα θέματα (Ελληνική Επανάσταση του 1821, Φιλελληνισμός στην Ευρώπη, Ελληνισμός και παροικίες στην Ουγγαρία, κ.ά.). Αφιέρωσε τη ζωή της στην επιστήμη της.

Επαναπατρίστηκε το 1983. Σεμνή, γεμάτη πάθος, δραστήρια, με βαθιά συνείδηση, στοργική μητέρα, άξια συντρόφισσα.

Από το 1952, που έγινε μέλος του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής της, πάλεψε για τις ανθρωπιστικές αξίες και τα μεγάλα ιδανικά του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 20 ευρώ.

Ο γιος της Νίκος και τα αδέρφια της

* * *

Φωτ.

Πριν από 63 μήνες, στις 26 Φλεβάρη 1997, άφησε την τελευταία πνοή της η ΧΑΡΟΥΛΑ Χωραφάκη - ΚΕΠΕΣΗ, εθελόντρια προϊσταμένη του ΕΕΣ, από το 1954 αδελφή. Υπήρξε άξια συντρόφισσα στη ζωή και στον αγώνα του Ν. Κεπέση. Καλή συνάδελφος, συνεπής αγωνίστρια συνδικαλίστρια, ανένταχτη κομμουνίστρια και αδιάλλακτη υπερασπιστής της πολιτικής και των ιδανικών του ΚΚΕ. Μέλος του Παραρτήματος Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ.

Στην αξέχαστη μνήμη της, ο Νίκανδρος Κεπέσης προσφέρει 15 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΖΗΣ ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ.Τραυματίστηκε βαριά στα Δεκεμβριανά. Για όλους τους αγώνες του, η τότε κυβέρνηση τον έστειλε να «παραθερίσει» στη Μακρόνησο.

Κωνσταντίνος Ρόζης
Κωνσταντίνος Ρόζης
Εμεινε συνεπής στους αγώνες, πιστός και αλύγιστος στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Για την ονομαστική γιορτή του και για το χρονιάτικο μνημόσυνό του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Τριάδας» Κοκκινιάς, 30 ευρώ.

Η σύζυγος Ευθυμία Ρόζη

Τα παιδιά του Αθηνά και Θανάσης Θώμος

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΗΚΑ και με τη συμπλήρωση 7 χρόνων από την απουσία του, προσφέρω στο ΚΚΕ 30 ευρώ.

Ιουλία Ζήκα

* **

Φωτ.

Την επόμενη Κυριακή, 2 Ιούνη, το πρωί, στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, στο Πήδημα Καλαμάτας, θα γίνει το 6μηνο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΑΝΑΡΗ ΤΣΙΜΠΟΥΡΗ.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Πλούτισε το χώμα, ο αέρας έγινε πιο φτωχός. «Εφυγε» η αγαπημένη μας μανούλα ΧΑΡΙΣΤΩ ΤΣΑΝΤΕ. Ηταν ΜΑΝΑ, όχι μόνο για τα παιδιά της, μα για όλον τον κόσμο, ηρωίδα της ζωής, της δύσκολης ζωής, με πίκρες αβάσταχτες.

Στάθηκε βράχος πλάι σε όλους τους αγώνες του λαού για έναν καλύτερο κόσμο.

Οι αγωνιστές της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού στην Ικαρία τη φώναζαν ΜΑΝΑ. Αυτό λέει πιο πολλά από χίλια λόγια.

Μανούλα σ' ευχαριστούμε για ό,τι ήσουν για μας και για ό,τι έκανες.

Ευχαριστούμε όσους συμμετείχαν στη θλίψη μας.

Χαρούλα Κεπέση
Χαρούλα Κεπέση
Τα παιδιά της

* * *

Φωτ.

Στις 27 Μάη, συμπληρώνονται 12 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπητός μας αγωνιστής ΗΛΙΑΣ ΖΗΚΟΠΟΥΛΟΣ. Γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Καλλικράτη Κοζάνης. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ, πήρε μέρος στη μάχη του Μουχαρέμ Χαν εναντίον των κατακτητών και σε άλλες μάχες.

Το Φλεβάρη του 1947 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε όλες τις επιχειρήσεις στο Γράμμο και στο Βίτσι, με το βαθμό του λοχαγού.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από το τέλος του Εμφύλιου, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο στη Σχολή Φιλολογίας - Ιστορίας. Δίδαξε στα Ελληνόπουλα, παιδιά των πολιτικών προσφύγων, την Ελληνική Γλώσσα και Ιστορία.

Επαναπατρίστηκε το 1977.

Ως το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός στις αρχές του ΚΚΕ και τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη, καθώς και στη μνήμη του αδελφού της ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΚΝΗ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε το 1949, η σύζυγός του Ελένη Ζηκοπούλου, η κόρη της Ολγα, ο γιος της Κώστας και τα εγγόνια της προσφέρουν 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 10 ευρώ στην ΚΟ Κληματαριάς Κάτω Τούμπας.


Παναγιώτης Τιμογιαννάκης
Παναγιώτης Τιμογιαννάκης

Παναγιώτης Μανίτσας
Παναγιώτης Μανίτσας

Χαριστώ Τσαντέ
Χαριστώ Τσαντέ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ