Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, το Σωματείο Εργαζομένων στον Οπτικοακουστικό Τομέα «Κλακέτα» και η Ενωση Σκηνοθετών Δημιουργών και με τις συγκεκριμένες δράσεις πήραν θέση απέναντι στον πόλεμο που συνεχώς κλιμακώνεται, απέναντι στη γενοκτονία που γίνεται στη Γάζα από το κράτος - δολοφόνο.
Η μουσική, το τραγούδι, οι φωτογραφίες, τα εικαστικά έργα «ταξίδεψαν» τους δεκάδες καλλιτέχνες, δημιουργούς, εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού που αγκάλιασαν τις διήμερες εκδηλώσεις, στην ακατάβλητη αντοχή, στο ηρωικό πείσμα του παλαιστινιακού λαού. Το «παρών» έδωσαν και αντιπροσωπεία της πρεσβείας της Παλαιστίνης, όπως και ο Γιώργος Πέρρος από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.
Τις εκδηλώσεις της πρώτης μέρας άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Νίκος Καραγιώργης, ο οποίος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «αρνούμαστε να επιτρέψουμε η τέχνη μας να γίνεται εργαλείο αθώωσης των εγκληματιών, των πολέμων». Επισήμανε ακόμα ότι οι καλλιτέχνες «στεκόμαστε μαζί με τους λιμενεργάτες του Πειραιά που με την αποφασιστική τους στάση μπλόκαραν κοντέινερ φορτωμένο με πυρομαχικά για το Ισραήλ στο λιμάνι. Στον Τύρναβο, που εμπόδισαν να σταλεί πολεμικό υλικό στην Ουκρανία. Στους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους και τους επιβλήθηκαν ποινές γιατί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά σφαγεία. Στους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο που απέκλεισαν εργοστάσια, λιμάνια, εταιρείες ζητώντας να σταματήσει η σφαγή των Παλαιστινίων. Υποστηρίζουμε τους καλλιτέχνες στη χώρας μας και σε όλο τον κόσμο, που με όποιον τρόπο εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στη σφαγή».
Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Αναστάση Γκίκα, ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο «Το Παλαιστινιακό ζήτημα - Ιστορική αναδρομή στις ρίζες και την εξέλιξή του», που έχει εκδοθεί πρόσφατα από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».
Την Κυριακή, στα γραφεία του ΕΕΤΕ παρουσιάστηκε το λεύκωμα για την Παλαιστίνη, που είναι το επιστέγασμα μιας δουλειάς, ολοκληρώνει την περσινή πρωτοβουλία της ψηφιακής έκθεσης «Παίρνουμε θέση». Στο κάλεσμα του ΕΕΤΕ συγκεντρώθηκαν 243 έργα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η Βικτώρια Νταρίλα, «κάθε μέρα που το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ έπληττε περιοχές και δολοφονούσε Παλαιστίνιους, βομβάρδιζε νοσοκομεία και ανθρωπιστικό δρόμους, οι συνάδελφοι παρήγαγαν καλλιτεχνικό έργο για τις εξελίξεις στον ίδιο χρόνο και όσο περνούσαν οι μέρες τόσο συμμετείχαν όλο και περισσότεροι στην πρωτοβουλία».