Στη Βουλή φέρνει το θέμα το ΚΚΕ
Να διαλευκανθεί το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στο Παλατιανό του Κιλκίς και να πληρώσουν οι υπαίτιοι, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής με Ερώτηση - παρέμβαση προς τους υπουργούς Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης και Εσωτερικών.
Θυμίζουμε ότι το Σάββατο 4 Γενάρη ο 58χρονος οικοδόμος Βασίλης Αϊβαζίδης σκοτώθηκε, όταν την ώρα της δουλειάς έπεσε από τη στέγη του παλιού Δημοτικού Σχολείου στο Παλατιανό. Εργαζόταν ως μέλος τετραμελούς συνεργείου της εταιρείας «PreConstructa AEBTE», η οποία είχε αναλάβει «αφιλοκερδώς» την αποκατάσταση του παλιού Δημοτικού Σχολείου του χωριού, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 26ης Νοέμβρη 2024.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για το συγκεκριμένο τεχνικό έργο, μιας και όπως αναφέρουν «ο δήμος Κιλκίς ουδέποτε έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του για σύνταξη φακέλου έργου και έκδοσης των σχετικών αδειοδοτήσεων, ούτε υπήρξε απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής του δήμου για τυχόν "αποδοχή δωρεάς" της εταιρείας "PreConstructa AEBTE", μιας και η προαναφερόμενη εταιρεία ουδέποτε κατέθεσε σχετικό αίτημα και φάκελο έργου στον δήμο Κιλκίς.
Ο εργοδότης ουδέποτε τήρησε την προβλεπόμενη εργατική νομοθεσία αναφορικά με τη δήλωση εργασίας στον ΕΦΚΑ, καθώς και στοιχειώδη ζητήματα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας του εργαζόμενου.
Να σημειωθεί ότι ούτε σκαλωσιές υπήρχαν στον χώρο του έργου, προφανώς για να αποφύγουν την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής αδείας που προβλέπεται σε εργασίες "αντικατάστασης στέγης" κ.λπ.
Ενώ συστηματική είναι η απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και τις αναγκαίες υλικοτεχνικές υποδομές. Μόνο για την ΠΕ Κιλκίς, με τη δεύτερη μεγαλύτερη Βιομηχανική Περιοχή στη χώρα και χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτήν, αντιστοιχούν 2 εργαζόμενοι στο ΣΕΠΕ και το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη!».
Και καλούν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε:
Να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του εργατικού δυστυχήματος και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι.
Η οικογένεια του άτυχου εργαζόμενου να στηριχθεί με έκτακτη οικονομική ενίσχυση και μια σειρά μέτρων διευκόλυνσής της (τράπεζες, ΔΕΚΟ, φόροι κ.λπ.).
Να στελεχωθεί το ΣΕΠΕ Κιλκίς με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και τα μέσα ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να πραγματοποιούνται 7 μέρες τη βδομάδα και 24 ώρες τη μέρα, όπως προβλέπεται από τον νόμο, προκειμένου να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, για την προστασία των εργαζομένων και την αποφυγή νέων «ατυχημάτων».