Κατασκευή υποθαλάσσιας διασύνδεσης με τη συμμετοχή των ΗΑΕ
Πρόσθετα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου μαίνεται η κόντρα της «Δύσης» με τη Ρωσία και την Κίνα, διαμορφώνει η συμφωνία που υπέγραψαν προχτές η Ιταλία και η Αλβανία, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), για την κατασκευή υποθαλάσσιας διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας των δύο ευρωπαϊκών χωρών, που διασχίζοντας την Αδριατική Θάλασσα θα μεταφέρει ρεύμα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως αιολική, ηλιακή κ.λπ.
Η αξία της συμφωνίας εκτιμάται σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ και το σχέδιο αφορά την ενίσχυση διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη υπάρχουν και «εκτείνονται σε 430 χιλιόμετρα κατά μήκος του βυθού της Αδριατικής», με ζητούμενο να συνδεθεί η Ιταλία με το Μαυροβούνιο και άλλες περιοχές των Βαλκανίων, «για να τις καταστήσει πιο αποτελεσματικές και ανταγωνιστικές».
Τα παραπάνω δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σε σύνοδο με τίτλο «Παγκόσμιο Ενεργειακό Μέλλον», στο Αμπου Ντάμπι, ενώ σε κοινή δήλωση των τριών πλευρών τονίζεται: «Η εταιρική σχέση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή Ενέργεια στην περιοχή της Μεσογείου».
Στην τριμερή συνεργασία θα συμμετάσχουν η ιταλική εταιρεία εκμετάλλευσης δικτύου «Terna» και η εθνική εταιρεία Ενέργειας των ΗΑΕ, όπως εξήγησε και ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα.
Πρόσθεσε ότι η υποδομή θα συνδέει το αλβανικό λιμάνι της Αυλώνας με τη νότια ιταλική περιοχή της Απουλίας και αναμένεται να λειτουργήσει το πολύ μέσα σε 3 χρόνια.
Από τη μεριά των ΗΑΕ (που θα εμπλακούν στο κομμάτι του εξοπλισμού), ο υπουργός Βιομηχανίας και προηγμένης Τεχνολογίας Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ δήλωσε ότι «αξιοποιώντας την παγκόσμιας κλάσης τεχνογνωσία των ΗΑΕ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τους άφθονους φυσικούς πόρους της Αλβανίας και την εξελιγμένη ενεργειακή αγορά της Ιταλίας, συνδέουμε έθνη σε διορατική συνεργασία».
Η Μελόνι δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «το μέλλον της ενεργειακής μετάβασης και της ψηφιοποίησης θα εξαρτηθεί επομένως από την ικανότητά μας να επιτύχουμε μια ισορροπία μεταξύ βιωσιμότητας και καινοτομίας», εκφράζοντας ικανοποίηση για τη συμφωνία ανάμεσα σε - όπως είπε - «φαινομενικά μακρινούς εταίρους, τουλάχιστον γεωγραφικά».