Παρασκευή 17 Γενάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
Βαρύ το «μάρμαρο» του ενεργειακού πολέμου

Νέα εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και προειδοποιήσεις για την ενεργειακή επάρκεια

Στα ύψη έχει εκτιναχθεί και πάλι η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, το τελευταίο διάστημα και αυτήν τη φορά ως αιτία δείχνουν το κύμα ψύχους του χειμώνα. Βέβαια, στις αρχές Δεκέμβρη, όταν και πάλι οι τιμές «χτύπησαν» κόκκινο, οι καιρικές συνθήκες ήταν ...ανοιξιάτικες, κάτι που δεν εμπόδισε τα τιμολόγια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου να διαμορφώνονται με αυξήσεις έως και 62%!

Δεν κρύβεται πλέον ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνονται μέσα στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς, στο πλαίσιο της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης» και του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας. Παράγοντες που οδηγούν τον λαό όλο και πιο βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια.

Η τιμή της χονδρεμπορικής του ρεύματος βρίσκεται πάνω από τα 200 ευρώ και συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου έφτασε στα 205,78 ευρώ, με την κατώτερη στα 108,67 ευρώ/MWh και την ανώτερη στα... 452,13 ευρώ/MWh. Ηταν λοιπόν αυξημένη κατά 46,80% σε σχέση με την περασμένη Τρίτη που βρισκόταν στα 140,18 ευρώ/MWh. Η Ελλάδα με αυτή την τιμή βρισκόταν σε ένα μέσο επίπεδο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και με την Ιρλανδία να είναι η ακριβότερη με 191,78 ευρώ/MWh. Σύμφωνα με στοιχεία αυτής της βδομάδας, σε Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Βουλγαρία, οι αυξήσεις στη χονδρική έφτασαν έως και το 70%.

Οσον αφορά το ενεργειακό μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, που τις τελευταίες μέρες είναι αυξημένη λόγω ανεβασμένης κατανάλωσης, τα πρωτεία κατέχει το φυσικό αέριο με ποσοστό 48,12%, οι ΑΠΕ ακολουθούν στη δεύτερη θέση και σε μεγάλη απόσταση με 26,92%, ενώ την... έκπληξη κάνει ο λιγνίτης, που με ποσοστό 10,78% κατακτά την τρίτη θέση, εκτοπίζοντας τις εισαγωγές στην τέταρτη με 9,36%. Στην τελευταία θέση βρίσκονται τα υδροηλεκτρικά με μόλις 2,82%.

Τις τελευταίες μέρες, πάντως, στο σημείο αναφοράς του TTF (πρόκειται για ένα εικονικό σημείο διαπραγμάτευσης συναλλαγών φυσικού αερίου στην Ολλανδία στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας) η τιμή του φυσικού αερίου κινείται μια πάνω και μια κάτω. Την Τετάρτη τα συμβόλαια παράδοσης για τον Φεβρουάριο έκλεισαν στα 47,3 ευρώ/MWh. Το εκτεταμένο κύμα ψύχους στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, σε συνδυασμό με το κλείσιμο της στρόφιγγας για το ρωσικό φυσικό αέριο από την αρχή της νέας χρονιάς, έχουν δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου.

Πάντως, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, «ο κόσμος προετοιμάζεται για έναν αγώνα όσον αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου φέτος, παρατείνοντας το πρόβλημα των υψηλότερων λογαριασμών για τους καταναλωτές». Οπως τονίζεται μάλιστα, «για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους αποθήκευσης για τον επόμενο χειμώνα».

Τα αποθέματα εξαντλούνται, οι επιλογές προμήθειας έχουν περιοριστεί λόγω της παύσης των παραδόσεων από τη Ρωσία και οι χώρες της Ευρώπης, για να καλύψουν την προβλεπόμενη ζήτηση, θα χρειαστεί να εισάγουν έως και 10 εκατομμύρια τόνους του πανάκριβου αμερικανικού LNG ετησίως, δηλαδή περίπου 10% περισσότερο από το 2024. Σε κάθε περίπτωση, όποια και αν είναι η αιτία, η ΕΕ συνεχίζει να πληρώνει πενταπλάσιες τιμές αερίου από τις ΗΠΑ, βλέπει τα επίπεδα στον κόμβο TTF να έχουν εκτιναχθεί 60% τον τελευταίο χρόνο. Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για τους αμερικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας, την ώρα που ο λαός βρίσκεται σε ενεργειακό σκοτάδι...

Ανασφάλεια και ...σαμποτάζ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν αναφορές στον διεθνή Τύπο για τη γεωπολιτική ανασφάλεια αλλά και για κινδύνους σαμποτάζ σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές, ειδικά όσο θα διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αλλωστε την ίδια στιγμή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επαναλάμβανε τους ισχυρισμούς ότι πίσω από την επίθεση στον αγωγό TurkStream βρίσκονται ουκρανικά drones και κατηγορούσε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να τον «απενεργοποιήσουν», πλοία του ΝΑΤΟ ξεκινούσαν περιπολίες στη Βαλτική με προμετωπίδα τη διασφάλιση των ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Ταυτόχρονα, η Σουηδία ζητούσε από τον στρατό και την ακτοφυλακή να συνεργαστούν για να αυξήσουν τη θαλάσσια επιτήρηση στην περιοχή.

Παράλληλα, μια σειρά αναλυτές βάζουν στην «εξίσωση» και τις βλάβες μεγάλων ενεργειακών υποδομών, ειδικά στη Νορβηγία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές της χρονιάς, η Equinor ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο του Hammerfest (Melkoeya LNG), στον αρκτικό κύκλο της Νορβηγίας, με φέρουσα ικανότητα 6,5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, αρκετά για να τροφοδοτήσουν περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρωπαϊκά σπίτια, υπέστη βλάβη του συμπιεστή και θα μείνει εκτός λειτουργίας μέχρι τις 19 Ιανουαρίου. Οπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία, όσο συνεχίζεται η βλάβη, μπορεί να ενισχύει το ανατιμητικό κλίμα, ειδικά αν ισχύει η πληροφορία του πρακτορείου Argus, σύμφωνα με την οποία η διακοπή λειτουργίας στο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ (στο Αζερμπαϊτζάν) παρατείνεται έως τις 19 Ιανουαρίου, αν και η BP Azerbaijan, που το εκμεταλλεύεται, δεν απάντησε στο ερώτημα του πρακτορείου για την ημερομηνία επαναλειτουργίας του.

Απ' όπου δηλαδή κι αν το πιάσει κανείς, η «προετοιμασία εδάφους» έχει ξεκινήσει για να πληρώσουν οι λαοί ξανά το μάρμαρο του ενεργειακού πολέμου που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια τους.


Κ. Πασ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ