Κυριακή 26 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Το ταξίδι Μπους στην Ευρώπη

Μάλλον άσχημες θα είναι οι πρώτες εντυπώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους από την περιοδεία στην Ευρώπη, και ειδικά από την επίσκεψή του στη Γερμανία. Με δεκάδες διαδηλώσεις στο Βερολίνο, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τη μεγάλη συμμετοχή και τη μαχητική διάθεση, οι Γερμανοί έδειξαν την αντίθεσή τους στην πολιτική των ΗΠΑ. Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκ. Σρέντερ, χαρακτήρισε ιστορική την ομιλία Μπους στο γερμανικό Κοινοβούλιο, αλλά κράτησε αποστάσεις, σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη επίθεση κατά του Ιράκ.

Τη συμφωνία για τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ και της Ρωσίας υπέγραψαν, το μεσημέρι της Παρασκευής στο Κρεμλίνο, ο Τζορτζ Μπους και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συνθήκη προβλέπει τη μείωση έως το 2012 των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών σε 1.700 έως 2.200 κεφαλές, από 6.000 που είναι σήμερα. Πούτιν και Μπους θα υπογράψουν, επίσης, την ερχόμενη Τρίτη, διακήρυξη για τη νέα στρατηγική σύμπραξη των δύο χωρών. Η συνθήκη για τα πυρηνικά θα πρέπει να επικυρωθεί από το ρωσικό Κοινοβούλιο και το αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Μπους αναφέρθηκε και στο ακανθώδες ζήτημα της Τσετσενίας, λέγοντας ότι ο αγώνας κατά του καθεστώτος των Ταλιμπάν και του δικτύου της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν είναι ένα καλό μάθημα, που μπορεί να εφαρμοστεί στην Τσετσενία, υπογραμμίζοντας ότι «μπορούμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία και, παράλληλα, να σεβαστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις μειονότητες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ