Κυριακή 26 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Ινδία - Πακιστάν σε θέσεις μάχης

Associated Press

Στα πρόθυρα μιας νέας πολεμικής σύγκρουσης βρίσκονται η Ινδία και το Πακιστάν. Με το δάκτυλο στη σκανδάλη, οι δυνάμεις των δύο κρατών έχουν πάρει θέση μάχης, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία και φόβο για το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής αναμέτρησης, καθώς, τόσο η Ινδία, όσο και το Πακιστάν διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια μεγάλης ισχύος. Και αυτή τη φορά στο επίκεντρο της κρίσης, που κλιμακώθηκε εντυπωσιακά αυτήν τη βδομάδα, βρίσκεται η τύχη του Κασμίρ, το οποίο ανήκει στην Ινδία, αλλά ζητά ανεξαρτησία και αυτονομία. Η κυβέρνηση του Νέου Δελχί κατηγορεί μονίμως το Πακιστάν ότι βρίσκεται πίσω από το αυτονομιστικό κίνημα του Κασμίρ. Η τελευταία αφορμή ήταν η πολύνεκρη επίθεση των αυτονομιστών στο ινδικό Κοινοβούλιο, για την οποία η κυβέρνηση της Ινδίας κατηγόρησε ευθέως το Ισλαμαμπάντ.

Την περασμένη Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, μιλώντας στους στρατιώτες του πολεμικού μετώπου, έκανε λόγο για την «ύστατη μάχη», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν απάντησε ότι στον πόλεμο θα «χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα». Η τελευταία δήλωση ξύπνησε τους φόβους για την πιθανή χρήση των πυρηνικών όπλων.

Η λεγόμενη διεθνής κοινότητα επιχείρησε, χωρίς επιτυχία, να μειώσει την ένταση και να αποτρέψει το χειρότερο. Η επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν οδήγησε στη σημαντική ενίσχυση του καθεστώτος του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ στο Πακιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ