Το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Κίνας (CGS) ανακοίνωσε την ανακάλυψη νέου μεγάλου κοιτάσματος «σπάνιων γαιών», που περιέχει «κρίσιμα» ορυκτά όπως πρασεοδύμιο, νεοδύμιο, δυσπρόσιο και τέρβιο.
Το κρατικό πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε ότι το νέο κοίτασμα βρίσκεται στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν της Κίνας και εκτιμάται ότι περιέχει πόρους 1,15 εκατομμυρίων τόνων. Το CGS υπολογίζει ότι τα παραπάνω «κρίσιμα» στοιχεία (θεωρούνται σημαντικά για την ανάπτυξη βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας) υπερβαίνουν τους 470.000 τόνους στο νέο κοίτασμα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του CGS (υπάγεται στο υπουργείο Φυσικών Πόρων) «η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική για την ενίσχυση του πλεονεκτήματος της Κίνας στους πόρους σπάνιων γαιών, τη βελτίωση της αλυσίδας της βιομηχανίας σπάνιων γαιών και την περαιτέρω εδραίωση της στρατηγικής κυριαρχίας της Κίνας στους μεσαίους και βαρείς πόρους σπάνιων γαιών».
Τον Γενάρη του 2023 η κινεζική κυβέρνηση ξεκίνησε πιο στοχευμένα μια προσπάθεια εντοπισμού κι άλλων πόρων στρατηγικής σημασίας (συμπεριλαμβανομένων του λιθίου, του ηλίου και των σπάνιων γαιών). Η χώρα ήδη θεωρείται κορυφαίος παραγωγός στοιχείων «σπάνιων γαιών», με βάση ακόμα και τις εκτιμήσεις του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.
Την όξυνση του ανταγωνισμού γύρω από τη διασφάλιση, αξιοποίηση και φυσικά εμπορία τέτοιων κρίσιμων για τη βιομηχανία ορυκτών αντανακλούν και μια σειρά μέτρα που (και) το Πεκίνο εφαρμόζει, επιβάλλοντας περιορισμούς στην προμήθεια και εξαγωγή «σπάνιων γαιών», με το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας να τις περιγράφει σε ντοκουμέντα του ως «άμεσα σχετιζόμενες με την εθνική ασφάλεια».
Οπως μετέδωσε και η εφημερίδα «South China Morning Post», οι εξαγωγές «σπάνιων γαιών» της Κίνας αυξήθηκαν πέρυσι (σύμφωνα με στοιχεία των Τελωνίων) κατά 6%, σε 55.431,1 τόνους, αλλά η αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 36%, στα 488,8 εκατ. αμερικανικά δολάρια.