Παρασκευή 24 Γενάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στην εξόρυξη αντιμονίου για την «πολεμική οικονομία»
  • Κόντρα στο πάνδημο «όχι» η δημοτική αρχή, σε ρόλο «λαγού» για τα συμφέροντα κυβέρνησης - πολυεθνικών, αρνήθηκε να παρθεί απόφαση κατά της εξόρυξης
  • Στην πρώτη γραμμή του αγώνα η «Λαϊκή Συσπείρωση» και φορείς των εργαζομένων, επιστήμονες, επαγγελματίες

Οι κάτοικοι της Χίου αντιδρούν έντονα στην καταστροφή που φέρνει η εξόρυξη
Οι κάτοικοι της Χίου αντιδρούν έντονα στην καταστροφή που φέρνει η εξόρυξη
Την καταδίκη της Χίου σε χαβούζα των πολυεθνικών αποφάσισε το βράδυ της Τετάρτης η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού. Η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής Χίου υπό τον δήμαρχο Γιάννη Μαλαφή («Χίος για όλους», εκλεγμένος με τη στήριξη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ) αρνήθηκε και πάλι να πάρει θέση κατά των εξορύξεων του καρκινογόνου αντιμονίου στο νησί, καταψηφίζοντας τη σχετική πρόταση των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων. Επιβεβαιώνει έτσι ότι συντάσσεται με τον κυβερνητικό σχεδιασμό βάζοντας γερές πλάτες για να προχωρήσει ο διεθνής διαγωνισμός έρευνας και εκμετάλλευσης. Την αντίθεσή τους στην επικείμενη εξόρυξη του καρκινογόνου αντιμονίου στη Β. Χίο εξέφρασαν εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, η Συντονιστική Επιτροπή Δράσης και Ενημέρωσης για το αντιμόνιο, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η συζήτηση ξεκίνησε με καταγγελία για την παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τους οποίους η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε να βγουν εκτός αίθουσας. Προηγήθηκε μαχητική συγκέντρωση φορέων του νησιού έξω από το δημαρχείο.

Πολεμική οικονομία και... «πράσινη μετάβαση»

Ο Μάρκος Σκούφαλος, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τόνισε στην τοποθέτησή του: «Ποια συμφέροντα επιβάλλουν αυτήν την καταστροφική εξόρυξη; Την επιβάλλουν τα συμφέροντα που έχουν οι κάτοικοι της Χίου; (...) Την επιβάλλουν τα συμφέροντα για τις σπάνιες γαίες που είναι η στροφή στην πολεμική οικονομία, που χρειάζονται τις πρώτες ύλες για τα κανόνια τους και να σκοτώνονται οι λαοί». Χαρακτηριστικά, στην προκήρυξη που υπέγραψε την περασμένη Δευτέρα η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και δημοσιοποίησε το υπουργείο, αναφέρεται: «Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωράει στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου δημόσιου μεταλλείου, καθώς το αντιμόνιο (Sb) ανήκει στη λίστα των κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών (CRMs) που έχει δημοσιεύσει η ΕΕ. Είναι ένα ορυκτό με ποικίλες χρήσεις, μεταξύ άλλων, στην αμυντική βιομηχανία και στις τεχνολογίες της πράσινης μετάβασης και η χώρα μας είναι μία από τις μόλις δύο χώρες της Ευρώπης (μαζί με την Ιταλία) που κατέχει κοιτάσματα αντιμονίου, πλην όμως αναξιοποίητα μέχρι σήμερα».

Δυναμικό «παρών» έξω και μέσα στο δημαρχείο
Δυναμικό «παρών» έξω και μέσα στο δημαρχείο
Για 5 ώρες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, από τις 19.30 της Τετάρτης έως και μισή ώρα χτες μετά τα μεσάνυχτα, ξεδιπλώθηκαν από τους επικεφαλής των παρατάξεων και πολλούς εκπροσώπους φορέων και πολίτες, όλα τα επιχειρήματα που συνηγορούν ότι η εξορυκτική δραστηριότητα στη βόρεια Χίο θα πλήξει ανεπανόρθωτα την υγεία, το περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό του νησιού.

Η κοινή πρόταση «Λαϊκής Συσπείρωσης» και 3 ακόμα αντιπολιτευόμενων παρατάξεων να παρθεί απόφαση κατά της καταστροφικής εξόρυξης αντιμετώπισε την ...αντιπρόταση της πλειοψηφίας, αφού ο δήμαρχος Χίου, επικαλούμενος έωλα επιχειρήματα, όπως ότι θα έχει λόγο ο δήμος Χίου στη διαδικασία διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων - όταν όλα θα έχουν τελειώσει - και για να μην πάει ενάντια στις αποφάσεις της ΕΕ, στην κοινοτική Οδηγία για τα κρίσιμα ορυκτά και στην ελληνική νομοθεσία, ζήτησε από τους συμβούλους της παράταξής του να καταψηφίσουν την πρόταση της αντιπολίτευσης. Τελικά, 15 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν κατά της καταστροφικής εξόρυξης και 23 υπέρ, συμπεριλαμβανομένου του αντιδημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την υποκριτική ανακοίνωση του κόμματός του.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο Μάρκος Σκούφαλος, μεταξύ άλλων, θύμισε ότι η προχτεσινή μέρα ήταν σημαδιακή διότι σαν προχτές πριν από 5 χρόνια, είχαν πραγματοποιηθεί οι μεγάλες συγκεντρώσεις ενάντια στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών με την εισβολή των ΜΑΤ που έκαναν «απόβαση» στο νησί προκειμένου να κτιστούν από την κυβέρνηση οι υπερδομές - «φυλακές» για τους ξεριζωμένους. Ηταν μια πρώτη νίκη.

Σε θέση μάχης ο χιώτικος λαός

Οπως υπογράμμισε, «αυτήν τη στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο ο χιώτικος λαός βρίσκεται σε θέση μάχης για το μέλλον. Τότε οι σημαίες, όπως και σε κάθε κινητοποίηση, δεν γράφανε "νόμος και τάξη". Οι σημαίες των μαζικών κινημάτων, του '21, στην Εθνική Αντίσταση, στον ΔΣΕ, στο Πολυτεχνείο, γράφουν "δίκιο" (...) Εμείς δεν βαδίζουμε με μία λογική τι λέει το αστικό Σύνταγμα, τι είναι και τι δεν είναι κρατική υπόθεση. Αλλά ποια είναι η δίκαιη υπόθεση για τον λαό. Δίκαιη υπόθεση για τον λαό είναι να προστατέψει την περιουσία του, την υγεία του και το μέλλον των παιδιών του».

Στη συνέχεια κατήγγειλε τη στάση του δημάρχου που «ενετάχθη στο κυβερνητικό team προκειμένου να αποτελέσει η δημοτική αρχή τον "λαγό" των κυβερνητικών σχεδίων (...) Αυτό είναι αποδεδειγμένο (...) Ποια βήματα έγιναν από την πλευρά της δημοτικής αρχής για να υλοποιήσετε την απόφασή σας (σ.σ. σε πρότερο χρόνο) που έλεγε να ενημερωθεί ο κόσμος, να καταθέσουν οι επιστήμονες απόψεις, να ενημερωθούν τα χωριά; Πράξατε τίποτα; Τίποτα. Ημερίδες έκανε η Συντονιστική Επιτροπή, το ΚΚΕ, και κάποιες άλλες παρατάξεις που προσπάθησαν να ενημερωθούν μέσω επιστημόνων. Εσείς δεν κάνατε τίποτα, εκτός από το τελικό "προϊόν" (...) που ήταν να πρωτοκολλήσετε όλα όσα κάνανε όλοι οι άλλοι και να μας τα δώσετε δίκην φακέλου ενημέρωσης. Το δε επίμαχο σημείο να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, να αποφασίσει, πάλι δεν κάνατε τίποτα».

Συνέχισε λέγοντας: «Εμείς λέμε ότι τα σωστά ερωτήματα οδηγούν και σε σωστές απαντήσεις. Είναι σωστό το ερώτημα πότε θα έρθει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων; Είναι σωστό το ερώτημα υπόγεια ή όχι εξόρυξη; Αυτά είναι πολιτική φλυαρία. Το ερώτημα είναι αυτήν τη στιγμή η Χίος θέλει και έχει ανάγκη εξορύξεων; Καρκινογόνων; (...) Αυτό το "όχι" λένε τώρα, έχει διατρανωθεί και από μαζικούς φορείς και από χιλιάδες υπογραφές. Τι κάνετε εσείς αυτό το πάνδημο "όχι"; (σ.σ. απευθυνόμενος στη συμπολίτευση)». Καταλήγοντας είπε ότι «εμείς θα δώσουμε τη μάχη όπως τη δώσαμε σε όλα τα επίπεδα. Καλούμε και εσάς. Δεν αποκλείουμε κανέναν σε αυτόν τον αγώνα. Υπάρχουν μόνο νικητές στη βάση των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Β. Αιγαίου Γιώργος Αμπαζής, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ανέφερε ότι οι κάτοικοι της Αμανής στενάζουν καθημερινά από τη βαρβαρότητα που βιώνουν σε μια σειρά ζητήματα, όπως αυτό της υγείας, που θα επιδεινωθούν με την καρκινογόνα εξόρυξη. Πρόσθεσε ότι «μια πατρίδα έχει το κεφάλαιο: Την αρπαχτή των πολυεθνικών. Εκεί τα βρίσκετε (...) Εμείς όμως δεν είμαστε με τις πολυεθνικές. Γιατί το ζήσανε οι Κεραμούσιοι με νεκρούς (...) Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αυτό το έγκλημα. Θα είμαστε πάλι μπροστά στα ΜΑΤ. Θα είμαστε εμείς που θα ανατρέψουμε αυτό που εσείς επιθυμείτε. Να είσαστε εσείς με τις πολυεθνικές και εμείς με τον λαό».

Εξυπηρέτηση των οπλοβιομηχανιών

Στην ομιλία του ο Παν. Νικήτας, πρόεδρος του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η εξόρυξη αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ για τις «κρίσιμες πρώτες ύλες» και την εξυπηρέτηση των οπλοβιομηχανιών, στις οποίες θα χρησιμοποιηθεί το αντιμόνιο. Κατήγγειλε ότι η εξόρυξη θα γίνει σε παρθένα περιοχή άγριας φύσης. Καταλήγοντας, επισήμανε: «Οι Χιώτες και οι Χιώτισσες δεν πρέπει να αποδεχτούμε την καταστροφή του νησιού μας! Οπως διώξαμε τα ΜΑΤ που μας έστειλε η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως σταματήσαμε την κατασκευή φυλακής ψυχών στο νησί μας, έτσι θα πράξουμε και τώρα ενάντια στα ολέθρια σχέδιά τους για τη μετατροπή της Αμανής σε βιομηχανική ζώνη!».

Την αντίθεση των εργαζομένων στην εξόρυξη εξέφρασε ο Αρης Μιχαλάκης από τη Συντονιστική Επιτροπή και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τονίζοντας την τοξικότητα και την επικινδυνότητα του αντιμονίου και χαρακτήρισε «διάτρητα» όλα τα επιχειρήματα που έχουν ακουστεί από την κυβέρνηση και τον δήμαρχο ότι θα γίνουν έλεγχοι ή θα βάλουν όρια στην πολυεθνική που θα αναλάβει την εξόρυξη.

Την έντονη αστυνομική παρουσία έξω από το δημαρχείο κατήγγειλε με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ