Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη έκθεση, που αφορά «το μέλλον της ενιαίας αγοράς», καθώς και αυτή του Μάριο Ντράγκι, για «το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας», εκπονήθηκαν για λογαριασμό των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχυθεί η θέση της, κατ' επέκταση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και βέβαια να αυξηθούν οι πολεμικές δαπάνες.
Θυμίζουμε επίσης ότι σε πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, με τον Ε. Λέτα, ο πρώτος είχε δώσει το σήμα για την αύξηση των πολεμικών δαπανών και, με αφορμή την έκθεση, δήλωσε πως «αποτελεί το τελευταίο έναυσμα για την Ευρώπη ώστε να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το κατώφλι του 2% για τις πολεμικές δαπάνες θα αποτελέσει παρελθόν. Θα πάμε σε μεγαλύτερο ποσοστό». Και ταυτόχρονα οι λαοί θα συνεχίσουν να ματώνουν, γιατί, όπως είπε, «πρέπει να έχουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για τις επενδύσεις στην Αμυνα, ενώ χρειαζόμαστε περισσότερα ευρωπαϊκά χρήματα».
Η έκθεση Λέτα αντανακλά τις «ανησυχίες» των αστικών επιτελείων για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών αντιθέσεων, την εξέταση της πορείας της «πράσινης» και ψηφιακής μετάβασης, την τεχνολογική αλλαγή. Κάνει λόγο για «5η ελευθερία» μετά τις 4 του Μάαστριχτ ώστε να τεθούν σε προτεραιότητα «η εκπαίδευση, η καινοτομία, η έρευνα». Ενσωματώνει τον ολοένα και πιο διαδεδομένο όρο στην προώθηση της «ευρωπαϊκής καινοτομίας» και την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα στην καινοτομία. Ετσι προσπαθούν να παρουσιάσουν τον «νέο και καινοτόμο» δρόμο για τη θωράκιση της ΕΕ στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Ο Λέτα ασκεί «κριτική» στις μέχρι τώρα κινήσεις της ΕΕ στην εμβάθυνση της ενιαίας εσωτερικής καπιταλιστικής αγοράς της, που ο κατακερματισμός της έχει δώσει πάτημα στην εισχώρηση αμερικανικών και κινεζικών μονοπωλίων στο εσωτερικό της. Γι' αυτό υποστηρίζει τη μορφοποίηση της καπιταλιστικής ευρωπαϊκής οικονομίας από την κεφαλαιαγορά προς τη δημιουργία της «Ενωσης Αποταμίευσης και Επενδύσεων», για τη διευκόλυνση της επένδυσης κεφαλαίων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στο έδαφος της ΕΕ.
Ακόμα, στην έκθεση φανερώνονται οι ανησυχίες των ευρωπαϊκών αστικών οικονομικών επιτελείων για την τροχιά της ευρωπαϊκής οικονομίας συγκριτικά με την αμερικανική καθώς υπολογίζει ότι «300 δισ. ευρώ Ευρωπαίων πολιτών διοχετεύονται στο εξωτερικό, κυρίως στην αμερικανική οικονομία, λόγω του κατακερματισμού της αγοράς». Αυτό προσπαθεί να «αντιστρέψει» με τη στροφή σε Ενωση Αποταμιεύσεων, όχι ασφαλώς για τα συμφέροντα των λαών αλλά για την εξεύρεση πόρων για την «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση. Παράλληλα, με φόντο τους μεγάλους ανταγωνισμούς και στο εσωτερικό της ΕΕ, η έκθεση αφήνει στην άκρη τον στόχο «ολοκλήρωσης της Ενωσης Κεφαλαιαγορών», προωθώντας πιο προσγειωμένους στόχους με βάση την τωρινή πραγματικότητα της οικονομίας της ΕΕ.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η ΕΕ αδυνατεί να σταθεί στο ίδιο επίπεδο με τις ΗΠΑ - Κίνα, οπότε χρειάζεται τις δικές της επενδύσεις στο δικό της έδαφος, ενώ μπαίνει πιο επιτακτικά το ζήτημα τα κράτη - μέλη να συνεισφέρουν σε μεγαλύτερο βαθμό στις κρατικές επενδύσεις και στις πρωτοβουλίες της ΕΕ. Προτείνει τη δημιουργία μηχανισμού κρατικών επενδύσεων, στον οποίο τα κράτη - μέλη θα δίνουν μέρος της εθνικής χρηματοδότησης στις δράσεις της ΕΕ, δηλαδή ένα ακόμα βαρύ πλήγμα στις στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες που πετσοκόβονται περαιτέρω στους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών - μελών.
Στο ίδιο μήκος κύματος για την πολεμική βιομηχανία με την έκθεση Ντράγκι, η έκθεση Λέτα ζητά την ολοκλήρωση της αμυντικής αγοράς της ΕΕ, μία ενιαία αμυντική αγορά, παρά και τις αντιρρήσεις των κρατών - μελών για ενοποίηση στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως και να δοθούν πρόσβαση σε έξτρα χρηματοδότηση και εξουσίες εποπτείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ζητά ενίσχυση των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δαπανών, διατηρώντας παράλληλα συνεργασίες με «τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τους συμμάχους του ΝΑΤΟ».
Χαρακτηριστική αναφορά των αντιθέσεων με τις ΗΠΑ αποτελεί και το παρακάτω απόσπασμα της έκθεσης:
«Σε εκείνη την περίοδο (2020 - 2024), ενώ υποστήριζαν την ουκρανική αντίσταση, οι Ευρωπαίοι ξόδεψαν σημαντικά ποσά, ωστόσο περίπου το 80% αυτών των κεφαλαίων δαπανήθηκαν σε μη ευρωπαϊκά υλικά. Αντίθετα, οι ΗΠΑ προμήθευσαν περίπου το 80% του στρατιωτικού εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε για την υποστήριξη του πολέμου στην Ουκρανία απευθείας από Αμερικανούς προμηθευτές, μια έντονη διαφορά που υπογραμμίζει την αδυναμία της προσέγγισής μας.
Η υποστήριξη θέσεων εργασίας και βιομηχανιών στην Ευρώπη, αντί της χρηματοδότησης της βιομηχανικής ανάπτυξης των εταίρων ή των αντιπάλων μας, πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος κατά τη δαπάνη του δημόσιου χρήματος. Επιπλέον, ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τόσο επείγουσα ανάγκη να αναπτύξουμε τις δικές μας βιομηχανικές δυνατότητες προκειμένου να είμαστε αυτόνομοι στον στρατηγικό τομέα».
Ενα ακόμα βασικό ζήτημα που κυριάρχησε στις συζητήσεις όταν δημοσιοποιήθηκε η έκθεση είναι η ενσωμάτωση - ολοκλήρωση των τηλεπικοινωνιών, των αγορών Ενέργειας, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της καθαρής τεχνολογίας με έναν «οδικό χάρτη» για την πρόοδό τους έως το 2029.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά η έκθεση στον «κατακερματισμό της αγοράς τηλεπικοινωνιών» από τους διάφορους παρόχους, οπότε η δίοδος προς «λίγους και καλούς» θα λύσει τα ζητήματα 27 διαφορετικών εθνικών πλαισίων με στόχο τη μετακίνηση κάτω από μία πανευρωπαϊκή ομπρέλα στον κλάδο. Στη συζήτηση που ακολούθησε της έκθεσης πολλές βιομηχανίες και σύνδεσμοι επανέφεραν στο προσκήνιο την αφαίρεση εμποδίων για την «ολοκλήρωση» των αγορών, βαδίζοντας δηλαδή στα χνάρια και των υπόλοιπων «απελευθερώσεων», όπως στην Ενέργεια και τις Μεταφορές, με τον λαό να πληρώνει πολύ βαριά το μάρμαρο.
Ενώ την παραπέρα «βύθιση» των λαών στην ενεργειακή φτώχεια σηματοδοτούν και τα όσα ζητάει η έκθεση για την Ενέργεια, με βασικό στοιχείο τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού «Παράδοσης Καθαρής Ενέργειας».
Επίσης, η έκθεση εστιάζει στη διεύρυνση της ΕΕ, προτείνοντας ένα νέο Ταμείο Αλληλεγγύης για τη Διεύρυνση, που θα διαχειρίζεται «εξωτερικούς παράγοντες» και θα διευκολύνει τη διεύρυνση της ΕΕ, «μειώνοντας τις ανισορροπίες» τόσο για τα κράτη - μέλη όσο και τις υποψήφιες χώρες, για πιο ενεργή εμπλοκή της ιμπεριαλιστικής ένωσης στους ανταγωνισμούς.
Με δυο λόγια η έκθεση Λέτα μαζί με την έκθεση Ντράγκι καλούν σε επιτάχυνση κι εμβάθυνση των αντιδραστικών κατευθύνσεων της ΕΕ προκειμένου να ανταποκριθεί απέναντι στον εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό και στη διαπάλη για την πρωτοκαθεδρία στην καπιταλιστική οικονομία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Και ταυτόχρονα να διαχειριστεί και να διευθετήσει τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς και στο εσωτερικό της, με πάγια επιδίωξη της επίτευξης των στόχων του κεφαλαίου, σε κάθε περίπτωση απέναντι στους λαούς, την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, της αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, της αποφασιστικής προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών που οδηγούν σε πολεμικές αναμετρήσεις.