Σύσκεψη της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής με τη συμμετοχή Ενώσεων Γονέων και σωματείων εκπαιδευτικών | Δυναμική παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης
Μετά από μια βδομάδα πολύμορφων κινητοποιήσεων, που ανέδειξαν τα όσα επιφυλάσσουν στην πραγματικότητα οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για «ίσες ευκαιρίες», εκπρόσωποι Ενώσεων Γονέων, σωματείων εκπαιδευτικών και μαθητών επαναβεβαίωσαν ότι το σύγχρονο και αναγκαίο είναι να αναβαθμιστεί ουσιαστικά το δημόσιο σχολείο, ώστε να εξασφαλίζει το δικαίωμα στη μόρφωση ισότιμα σε όλα τα παιδιά.
Απέναντι στις προσπάθειες κυβέρνησης, υπουργείου και διοίκησης Εκπαίδευσης να εξασφαλίσουν τη συναίνεση της εκπαιδευτικής κοινότητας, αναδείχθηκαν οι πολλαπλές αρνητικές συνέπειες: Με την ανακατανομή του μαθητικού πληθυσμού, μιας και τα όμορα σχολεία δεν είναι σε θέση να υποδεχτούν τους μαθητές. Οι αντιπαιδαγωγικές συνέπειες σε όλους τους μαθητές και ιδιαίτερα σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, προσφυγόπουλα, που ουσιαστικά πετιούνται έξω από το σχολείο της γειτονιάς τους, γιατί δεν θα αντέχουν να ανταποκριθούν σε εξετάσεις για το Γυμνάσιο. Οι αρνητικές συνέπειες σε παιδιά που θα αναγκαστούν είτε να μην μπορούν να πάνε στο σχολείο που είναι κοντά στο σπίτι τους και να μετακινούνται καθημερινά, είτε να μπουν στην αρένα του ανταγωνισμού για ένα σχολείο που έτσι κι αλλιώς δικαιούνται.
Από τη σύσκεψη προέκυψε η ανάγκη να συνεχιστεί η ενημέρωση σε όλα τα σχολεία, να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες και ο συντονισμός μεταξύ γονιών - εκπαιδευτικών - μαθητών, να εκφραστεί η στήριξη στους μαθητές που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Επόμενο ραντεβού δόθηκε για την Παρασκευή 7 Φλεβάρη, στο μαθητικό - φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, να γίνει και μέρα κινητοποίησης για την καταδίκη του νόμου για τα «Ωνάσεια Σχολεία».
Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, δίνοντας συνέχεια στην ανάγκη κοινής δράσης, προχωρά σε συλλογή υπογραφών από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Καλεί παράλληλα σε μέρα δράσης ενάντια στον νόμο, τη μέρα ανακοίνωσης των σχολείων που θα μετατραπούν σε «Ωνάσεια» από το σχολικό έτος 2025 - 2026.
Την αντίθεσή του στα «Ωνάσεια Σχολεία» εκφράζει ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Οι μαθητές από τις "ευάλωτες περιοχές" που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος της προετοιμασίας για την εισαγωγή στα "Ωνάσεια Σχολεία" - η οποία και θα συμβάλει στη γιγάντωση της παραπαιδείας - θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλες μονάδες, ακόμα και εκτός της περιοχής τους!
Είναι φανερό ότι η προωθούμενη πολιτική θα οξύνει τις ταξικές ανισότητες, διαχωρίζοντας "σχολεία αριστείας" από "υποδεέστερα" στις ίδιες εκπαιδευτικές περιφέρειες και επιβάλλοντας μια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δύο ταχυτήτων.
Η επιχειρούμενη αποχώρηση του κράτους από τις συνταγματικές του υποχρεώσεις για τη στήριξη και ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας και η υποκατάστασή του από ιδιώτες - παρόχους εκπαιδευτικών υπηρεσιών στις "νησίδες αριστείας" πρέπει να συναντήσει την καθολική απόρριψη από την εκπαιδευτική κοινότητα».
Σε ευθεία υπεράσπιση της πολιτικής κατηγοριοποίησης των σχολείων που προωθείται με τα «Ωνάσεια Σχολεία» προχώρησε η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα μετά από δυναμική παρέμβαση της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας.
Στον δήμο Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε να μετατραπούν σε «Ωνάσεια» το 12ο Γυμνάσιο και το 16ο Λύκειο, που λειτουργούν στην περιοχή της Ξηροκρήνης, στη Β' Δημοτική Κοινότητα. «Δεν μπορεί να γίνει Εκπαίδευση με μαθητές δύο ταχυτήτων και δεν μπορεί να μείνει μια ολόκληρη περιοχή χωρίς σχολεία», είπε ο Νίκος Αβραμίδης, πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ.
«Στην πραγματικότητα αυτή η μετατροπή είναι κατάργηση», είπε ο Σταύρος Τριλυράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κ. Μακεδονίας, και κάλεσε τη διοίκηση του δήμου αντί να σφιχταγκαλιάζεται με την κυβέρνηση σε μια πολιτική που οδηγεί στην υποβάθμιση της παρεχόμενης δωρεάν Εκπαίδευσης, να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να ζητήσει να αυξηθεί η χρηματοδότηση για νέα, σύγχρονα σχολεία.
Οπως ανακοινώθηκε από την αρμόδια αντιδήμαρχο Παιδείας, τα παιδιά του 12ου Γυμνασίου που δεν θα φοιτήσουν στο «Ωνάσειο» μπορούν να πάνε στο 32ο και στο 26ο Γυμνάσιο, και του 16ου Λυκείου στο 23ο Λύκειο, δηλαδή στα σχολεία της Κασσάνδρου, σε απόσταση τουλάχιστον ενάμισι χιλιόμετρο μακριά.
Ο δήμαρχος, Στ. Αγγελούδης, προσχηματικά είπε ότι την ένταξη των δύο σχολείων στα «Ωνάσεια» την απαίτησε ο ίδιος, στο όνομα της κοινωνικής δικαιοσύνης, διότι η περιοχή της Β' Κοινότητας είναι εγκαταλειμμένη, ενώ πρόβαλε ότι απαίτησε να ισχύσει το κριτήριο της εντοπιότητας για τους μαθητές του «Ωνάσειου».
Απαντώντας, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλονίκης Βασίλης Τομπουλίδης σχολίασε ότι αντί να προστίθενται νέα κτίρια, αφαιρούνται δύο σχολεία από το δίκτυο των δημόσιων σχολείων όπου έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές. Και διερωτήθηκε: «Σημαίνει αυτό αναβάθμιση για τη γειτονιά της Ξηροκρήνης; (...) Αυτές οι κυβερνητικές επιλογές που στηρίζει η δημοτική αρχή οδηγούν σε σχολεία πολλών ταχυτήτων, κατηγοριοποιημένα και ταξικά, σε σχολεία για λίγους και εκλεκτούς, που θα περνάνε πρώτα από το πυκνό κόσκινο των εξετάσεων.
Πέρυσι επιχείρησε η κυβέρνηση να κλείσει το 12ο Γυμνάσιο, με τη μέθοδο της συγχώνευσης, κάτι που αποτράπηκε με τη σθεναρή αντίσταση μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών και όλης της τοπικής κοινωνίας.
Επανέρχεται τώρα η κυβέρνηση, και στην ουσία το κλείνει για τα λαϊκά και πολλά φτωχά παιδιά της Ξηροκρήνης, μετατρέποντάς το σε "Ωνάσειο"!
Ταυτόχρονα, κανένα Λύκειο δεν θα απομείνει στην περιοχή και το κοντινότερο θα είναι χιλιόμετρα μακριά».
Και κάλεσε σε διεκδίκηση της αναβάθμισης όλων των σχολικών κτιρίων του δήμου, με κρατική χρηματοδότηση, χωρίς καμία εμπλοκή ιδιωτών.
Για μισές αλήθειες, ψέματα και ανακρίβειες, προκειμένου να υπερασπιστεί την κυβερνητική γραμμή, καταγγέλλει τον δήμαρχο Κορδελιού - Ευόσμου η «Λαϊκή Συσπείρωση».
Αφορμή ήταν η στάση της διοίκησης του δήμου στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο για τα «Ωνάσεια Σχολεία».
Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει μεταξύ άλλων για τον δήμαρχο: «Δέχεται ότι αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία δεν θα υπάρξει αφήνοντας παραπάνω από 18.000 μαθητές της περιοχής σε υπόγειες αίθουσες, σε kibo, προκατ κ.λπ., διαφημίζοντας μάλιστα τα "Ωνάσεια Σχολεία" (!) και αποδεχόμενος πλήρως τους ιδιώτες μέσα στα σχολεία μας.
Εριξε σαν τυράκι την τροπολογία για την ποσόστωση των μαθητών από τον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου (...) Είναι παραπάνω από προφανές ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει ως ανάσα, όπως παρουσιάζεται για τους μαθητές του δήμου μας, αλλά ως άλλη "αρένα" για νέους ανθρώπους σε πολύ τρυφερή και ευαίσθητη ηλικία».
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δηλώνει ότι μαζί με τους Συλλόγους Γονέων, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές διεκδικεί αύξηση της χρηματοδότησης για όλα τα σχολεία, μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και ολόπλευρη μόρφωση για όλα τα παιδιά.