Την Παρασκευή ο πανελλαδικός συντονισμός των Μπλόκων, στον Παλαμά Καρδίτσας
Με τα τρακτέρ να παραμένουν σε θέσεις μάχης, παρατεταγμένα στους κομβικούς δρόμους που έχουν στηθεί τα μπλόκα, με νέα να στήνονται σε διάφορες περιοχές, οι αγροτοκτηνοτρόφοι εκτυλίσσουν παράλληλα ένα πολύμορφο αγωνιστικό σχέδιο με στόχο την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στην κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα επιβίωσης που προβάλλουν.
Αξιοποιώντας τον συντονισμό και την πολυμορφία στις αγωνιστικές δράσεις και έχοντας την έμπρακτη στήριξη των εργαζομένων, δυναμώνουν κάθε μέρα την πάλη δίνοντας μαχητική απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, που αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα επιβίωσης, πάντα με τη δικαιολογία ότι έχουν «δημοσιονομικό κόστος».
Απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη στάση, οι αγρότες απαντούν με την κλιμάκωση της πάλης τους και με μαζικοποίηση των μπλόκων, προχωρώντας σε πανελλαδικό συντονισμό των μπλόκων, την Παρασκευή 7 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Παλαμά Καρδίτσας.
Τα μπλόκα της περιοχής παραμένουν ισχυρά, ενώ η συλλογική συζήτηση, ο σχεδιασμός των δράσεων και η εξέταση της κλιμάκωσης της πάλης κυριαρχούν καθημερινά, ενώ ξεχωρίζουν ο ενθουσιασμός και η αγωνιστική πρωτοβουλία από νέους αγρότες που συμμετέχουν, δίνοντας μεγαλύτερη ορμή στον αγώνα.
Ετσι, οι αγρότες των μαχητικών μπλόκων της περιοχής τις προηγούμενες μέρες προχώρησαν στην υλοποίηση μιας σειράς αποφάσεων που έχουν πάρει από κοινού. Συγκεκριμένα, το Σάββατο ανοίγοντας συμβολικά τα διόδια σε Καρδίτσα και Λάρισα προέβαλαν τα αιτήματά τους, απαιτώντας φθηνές μεταφορές για τον λαό.
Στη Λάρισα, αγρότες του μπλόκου Γυρτώνης άνοιξαν το πρωί του Σαββάτου τα διόδια Μακρυχωρίου, στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ. Οι αγρότες από Καρδίτσα, Φάρσαλα και τις γύρω περιοχές, ξεκινώντας με μηχανοκίνητη πορεία με ΙΧ από το μπλόκο Ε65, έφτασαν στα διόδια Σοφάδων, όπου με κόρνες και αγωνιστικά αγροτικά τραγούδια στα μεγάφωνα σήκωσαν τις μπάρες λίγο πριν το μεσημέρι.
Αγρότες και εργαζόμενοι διαδήλωσαν μαζί στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, το απόγευμα της Παρασκευής, όπου πραγματοποιήθηκε το μαζικό συλλαλητήριο των αγροτών των τριών μπλόκων του νομού της Γυρτώνης, του Γερακαρίου και του Μικρού Ελευθεροχωρίου.
Παρατάσσοντας δεκάδες τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της πόλης έκαναν ξεκάθαρο πως παραμένουν ανυποχώρητοι συνεχίζοντας τον αγώνα και απαιτούν από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.
Τα τρακτέρ και τους αγρότες υποδέχτηκαν αγωνιστικά το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, τα εργατικά σωματεία, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, ο Εμπορικός Σύλλογος και άλλοι φορείς της πόλης, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των μπλόκων εξέφρασαν έμπρακτα τη στήριξη στις δίκαιες διεκδικήσεις τους, σημαδεύοντας ταυτόχρονα τον κοινό τους αντίπαλο: Τις κυβερνήσεις και την πολιτική που τσακίζει όλο τον λαό.
Και στην Καρδίτσα, την Κυριακή το πρωί, στον Ε65 ενώθηκαν οι φωνές βιοπαλαιστών αγροτών και εργαζόμενου λαού από Καρδίτσα και Φάρσαλα σε ένα μαχητικό συλλαλητήριο διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης των αγροτών ενάντια στην ερημοποίηση της περιοχής. Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, εργατικά σωματεία και πολλοί ακόμη μαζικοί φορείς της περιοχής που χαιρέτισαν τη συγκέντρωση.
«Από το χωράφι μέχρι και το ράφι, η ακρίβεια τσακίζει αγρότη και εργάτη», έγραφε χαρακτηριστικά το πανό των εργατικών σωματείων, συμπυκνώνοντας κοινά προβλήματα και αγωνίες, αλλά και τον κοινό αγώνα αγροτών και εργαζομένων.
Χτες, σε πανθεσσαλική κινητοποίηση προχώρησαν στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα οι αγρότες και από τα έξι μπλόκα της περιοχής.
Αφού ξεκίνησαν συντεταγμένα από τα μπλόκα τους, κατέφθασαν στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, φέρνοντας μαζί τους συμβολικά μερικά τρακτέρ τα οποία παρέταξαν στην είσοδο του κτιρίου.
Σε συνάντηση με αντιπροσωπεία της περιφερειακής αρχής παρέθεσαν τα αιτήματά τους, απαιτώντας να συμβάλει από την πλευρά της να λυθούν άμεσα. Συγκεκριμένα ο Κώστας Τζέλλας παρουσίασε τα βασικότερα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής, ιδιαίτερα στην περιοχή της Καρδίτσας αλλά και γενικότερα.
Αναφέρθηκε στις τραγικές καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των αναχωμάτων από τις πλημμύρες, ενώ κατήγγειλε πως και με ευθύνη της περιφερειακής αρχής οι αποζημιώσεις προχωράνε με πολύ αργούς ρυθμούς ή δεν επαρκούν για το μέγεθος της ζημιάς που έχουν πάθει κτηνοτρόφοι αλλά και αγρότες από τον «Daniel» και από τα υπόλοιπα καιρικά φαινόμενα. Ταυτόχρονα παρουσίασε αναλυτικά τα διαχρονικά αιτήματα των αγροτών, απαιτώντας και από την περιφερειακή αρχή να πιέσει για επίλυση των μεγάλων προβλημάτων.
Σε μια ακόμα κινητοποίηση, στο μπλόκο του Γερακαρίου Αγιάς, το πρωί της Κυριακής οι αγρότες έκλεισαν τον δρόμο Λάρισας - Αγιάς και ταυτόχρονα έκαψαν άχυρα, μοιράζοντας στους διερχόμενους οδηγούς ανακοίνωση με τα αιτήματά τους, καθώς και τα ποιοτικά προϊόντα τους όπως μήλα, για να αναδείξουν το πρόβλημα των πανάκριβων τιμών στα ράφια, ενώ οι αγρότες πουλάνε κοψοχρονιά την παραγωγή.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι αγρότες κατήγγειλαν για άλλη μια φορά την κυβέρνηση που δεν υλοποιεί την υπόσχεσή της για καταβολή αποζημιώσεων για τις πλημμύρες τον Σεπτέμβρη του 2023, υπόσχεση που έδωσε μετά τη μαζική συμμετοχή των αγροτών σε τουλάχιστον 20 μεγάλες κινητοποιήσεις από τότε μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, οι αγρότες Μαγνησίας του μπλόκου στον Ριζόμυλο θα πραγματοποιήσουν σήμερα Τρίτη, στις 12 μ., πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο κέντρο του Βόλου και συγκεκριμένα στο κτίριο της Νομαρχίας, όπου καλούν τους μαζικούς φορείς της πόλης να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους. Επειτα θα μεταβούν στο κτίριο της ΔΕΗ, όπου θα πραγματοποιήσουν συμβολικό αποκλεισμό, διεκδικώντας φθηνό αγροτικό ρεύμα. Ενώ οι αγρότες του νομού Τρικάλων παραμένουν ακλόνητοι, δυναμώνοντας το μπλόκο στον κόμβο Μεγαλοχωρίου.