Η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια
«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό στην πραγματικότητα δεν ασχολείται με τη διευκόλυνση της πρόσβασης του λαού και της νεολαίας στον Αθλητισμό, την ανάπτυξή του σε σχολεία και γειτονιές, τη διαμόρφωση δομών για καλύτερη πρόσβαση στην άσκηση, για να προστατευτεί η σωματική και ψυχική υγεία, και με την ανάπτυξη του κάθε αθλήματος», τόνισε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου για τον Αθλητισμό το οποίο έφερε η κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα, εξήγησε, οι νομοθετικές ρυθμίσεις όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά ουδέποτε ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, «για να μην ακυρώσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτόν».
Για τις διατάξεις του νομοσχεδίου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι προωθούν τη μεγαλύτερη υποβάθμιση του πτυχίου των ΣΕΦΑΑ και την εξίσωσή του με σχολές αμφιβόλου ποιότητας, υποβαθμίζοντας τα μισθολογικά δικαιώματα των προπονητών. Ενισχύει περαιτέρω το ασφυκτικό πλαίσιο του Αθλητισμού στην Ελλάδα, διευκολύνει τις ΠΑΕ και ΚΑΕ στη χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ εισάγει και διατάξεις φωτογραφικού χαρακτήρα, που ενισχύουν τη διαπλοκή και την αδιαφάνεια. Το νομοσχέδιο αναμενόταν να ψηφιστεί κατά πλειοψηφία, με το ΚΚΕ να το καταψηφίζει επί της αρχής.
Ο Μ. Συντυχάκης χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τα άρθρα για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, εστιάζοντας στο άρθρο 3, το οποίο επιτρέπει σε διαιτητές να είναι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Σωματείων και Ομοσπονδιών. «Καραμπινάτα φωτογραφική διάταξη» χαρακτήρισε και αυτή που επιτρέπει σε εμπόρους αθλητικών ειδών, αυτοκινήτων, μηχανών και καρτ να εμπλέκονται σε Σωματεία και Ομοσπονδίες, καθώς πλέον θα καθορίζουν κανονισμούς και θα προωθούν καλύτερα το εμπόρευμά τους και τα κέρδη τους. Κάτι τέτοιο διαταράσσει την ισορροπία του αθλήματος, ανέδειξε, και προειδοποίησε: «Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν θα δίνονται ποινές από μέλη ΔΣ στους ανταγωνιστές των αθλητών τους. Θα επικρατήσει χάος, και είναι σίγουρο ότι θα ζήσουμε και σκηνικά βίας».
Σχετικά με το άρθρο 10 και τη συμμετοχή αλλοδαπών αθλητών σε πρωταθλήματα, ο Μ. Συντυχάκης στάθηκε στο Ράλι Ακρόπολης, που όπως είπε «έχει γίνει αντικείμενο συνεχούς χρηματοδότησης από το Ελληνικό Δημόσιο, με εκατομμύρια ευρώ να δίνονται με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες - φαντάσματα, που δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να αναλάβουν έργα». Αναφέρθηκε στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στη γιγάντωση αυτών των φαινομένων, επισημαίνοντας ότι ενώ το ΚΚΕ έχει ζητήσει την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου, ο υπουργός όχι μόνο «αρνείται πεισματικά», αλλά κατασυκοφαντεί από πάνω αθλητές και παράγοντες που εναντιώνονται σε αυτές τις διατάξεις.
Για τον «ηλεκτρονικό αθλητισμό» ανέφερε ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση βαφτίζει αθλητισμό τον ηλεκτρονικό τζόγο, προκειμένου να επεκτείνει την εμπορευματοποίηση αλλά και να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του κόσμου τις στοιχηματικές επιχειρήσεις, που στην ουσία κατακλέβουν το λαϊκό εισόδημα. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε την κατάργηση κάθε μορφής τζόγου στον Αθλητισμό.
Για τις αλλαγές στο περιβόητο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων, ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε στις πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται και ταλαιπωρούν τα αθλητικά σωματεία για την εγγραφή τους, με συνέπεια να υπάρχει πρόβλημα στη χρηματοδότησή τους. Πρότεινε την απλοποίηση της διαδικασίας, αλλά και να μην αποκλείονται από τις εκλογικές διαδικασίες Ομοσπονδιών σωματεία που αποδεδειγμένα έχουν πρόσφατη ενεργή συμμετοχή. Ανέδειξε δε την ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης και διευκολύνσεων στα αθλητικά σωματεία, καθώς και την πρόταση του ΚΚΕ να ενταχθούν στα μέτρα ενίσχυσης, χωρίς περιορισμούς, τα ερασιτεχνικά σωματεία που είναι ενεργά και συμμετείχαν σε δραστηριότητες.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε δωράκι της κυβέρνησης στις ΠΑΕ και στις ΚΑΕ ευνοϊκές διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως το άρθρο 30, που προβλέπει συμψηφισμό των μισθωμάτων με έξοδα για τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Διάταξη την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη, ζητώντας την άμεση απόσυρσή της.
Για τα μέτρα αντιμετώπισης της λεγόμενης «οπαδικής βίας», ο βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε ότι παρά τα «ευχολόγια του υπουργού», όπως έχει αποδειχθεί τα όποια μέτρα λαμβάνονται όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το φαινόμενο, αλλά το οξύνουν, καθώς δεν αγγίζουν την ουσία του. Επίσης ότι όσο ο Αθλητισμός λειτουργεί ως επιχείρηση, θα υπάρχουν και τα φαινόμενα διαφθοράς και βίας και η συνείδηση θα καλλιεργείται σύμφωνα με τις σάπιες αξίες του συστήματος, που θέτει ως αυτοσκοπό την επίδοση, την πρωτιά και το κέρδος. Η πραγματική λύση - υπογράμμισε - βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ, στην πάλη δηλαδή για να σταματήσει ο Αθλητισμός να είναι εμπόρευμα, αντίθετα να αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα για τον λαό και τη νεολαία, το οποίο θα ικανοποιείται συνολικά, με ευθύνη του κράτους.