Για τις 27 Μάρτη αναβλήθηκε η δίκη που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει την περασμένη Πέμπτη στις Σέρρες για την υπόθεση του θανάτου 11χρονου μαθητή μέσα στο σχολείο του τον Δεκέμβρη του 2022, από την έκρηξη λέβητα που εκτίναξε 40 μ. μακριά μια βαριά σιδερένια πόρτα και χτύπησε τον μαθητή.
Το τραγικό αυτό γεγονός, που είχε παγώσει τους πάντες, έθεσε επιτακτικά το θέμα της ασφάλειας κτιρίων και συνολικότερων υποδομών στα σχολεία, όμως δύο χρόνια μετά η εικόνα των σχολείων παραμένει τραγικά προβληματική και τα μέτρα από την πλευρά της πολιτείας όχι απλώς ανεπαρκή, αλλά μηδαμινά. Αυτό μαρτυρούν μια σειρά περιστατικά, αλλεπάλληλα - θα λέγαμε - στα σχολεία αυτά τα δύο χρόνια.
Καθημερινά νέα «Τέμπη» στα σχολεία...
Αν σταχυολογήσουμε κάποια, μόνο από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα έχουμε:
- Την αναστάτωση που προκλήθηκε την περασμένη βδομάδα στη σχολική κοινότητα του 40ού Δημοτικού Σχολείου στο Ηράκλειο Κρήτης, όταν άρχισαν να βγαίνουν έντονοι καπνοί από τον λέβητα θέρμανσης του σχολικού συγκροτήματος. Αμεσα σήμανε συναγερμός στους εκπαιδευτικούς του σχολείου και κλήθηκε η Πυροσβεστική.
- Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 28 Γενάρη, αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε στο 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης, όπου ο λέβητας εντός του σχολικού κτιρίου πήρε φωτιά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα, επικίνδυνη για μαθητές και καθηγητές.
- Στις 17 Γενάρη ξέσπασε φωτιά στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αρτάκης στην Εύβοια, από καλώδιο της ΔΕΗ που βρίσκεται στην ταράτσα του κτιρίου και δίνει ρεύμα στο σχολείο.
- Στα μέσα Γενάρη προχώρησαν σε κινητοποιήσεις οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ζακύνθου, ενός από τα παλιότερα κτιριακά συγκροτήματα στο νησί, απαιτώντας μεταξύ άλλων να επισκευαστεί το ταβάνι του Α2 τμήματος, το οποίο καταρρέει...
- Με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων η πτώση σοβάδων στο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου Σουφλίου στον Εβρο προκάλεσε τον τραυματισμό ενός μαθητή, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας για τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις.
- Στα σχολεία που στεγάζονται στο κτίριο της ΣΚΥΠ (2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πειραιά, 1ο ΕΠΑΛ Πειραιά και Δημόσιο ΣΑΕΚ - πρώην ΙΕΚ) σε διάστημα ενός μήνα έπεσαν σοβάδες από το ταβάνι του 1ου ορόφου τρεις φορές!
- Αντίστοιχα, η Ενωση Γονέων Περιστερίου κατήγγειλε δύο περιστατικά πτώσης σοβάδων, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και στο 30ό Νηπιαγωγείο. Στην πρώτη περίπτωση μάλιστα, τη Δευτέρα 27 Γενάρη, ο σοβάς έπεσε εν ώρα μαθήματος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί εκπαιδευτικός και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Στη δεύτερη περίπτωση η πτώση έγινε από σκέπαστρο παραθύρου που προσγειώθηκε στο προαύλιο, ενώ σε αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από γονείς του νηπιαγωγείου διαπιστώθηκε ότι δέκα μέτρα πιο πέρα, σε άλλο σκέπαστρο παραθύρου, έχει δημιουργηθεί ρωγμή κατά μήκος του σκέπαστρου η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση του μπετόν ανά πάσα ώρα και στιγμή!
- Εικόνες εγκατάλειψης έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΜΕ Πειραιά από τα σχολεία της Σαλαμίνας, όπου μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι σχολείων, ταβάνια έσταζαν, ενώ πρόσφατα σημειώθηκε πτώση σοβάδων στο ΕΠΑΛ του νησιού. Η ΕΛΜΕ καταγγέλλει ενδεικτικά ότι στο Γυμνάσιο και Λύκειο Αμπελακίων, στο 3ο Γυμνάσιο, στο 1ο και στο 2ο ΓΕΛ Σαλαμίνας υπάρχουν σάπιες υποδομές, ημιτελείς κατασκευές και επικίνδυνες συνθήκες για τους μαθητές.
- Και πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από την καταγγελία της ΕΛΜΕ Πειραιά, την Πέμπτη 30 Γενάρη στο 3ο Γυμνάσιο Σαλαμίνας έπεσε ένα ολόκληρο παράθυρο με το πλαίσιό του πάνω στα θρανία και από τύχη δεν χτύπησε κάποιος μαθητής, αφού τα παιδιά εκείνη τη μέρα βρίσκονταν εκτός τάξης.
- Αλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση αυτές τις μέρες ήταν στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού, όπου εν μέσω βροχόπτωσης έσταζαν νερά από την οροφή του σχολείου τα οποία κατέκλυσαν ακόμα και τον ηλεκτρολογικό πίνακα! Την επόμενη μέρα μηχανικός του δήμου προέβη σε έλεγχο στην τοιχοποιία των τάξεων, χτυπώντας με κοντάρι σαθρά σημεία και άρχισαν να αποκολλώνται κομμάτια σοβά, αποκαλύπτοντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.
Ολα τα παραπάνω είναι μερικά μόνο παραδείγματα των καθημερινών «Τεμπών» που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί και μαθητές στις γερασμένες και υποσυντηρημένες σχολικές υποδομές. Και η απάντηση της κυβέρνησης σε όλα αυτά ποια ήταν; Τα «Ωνάσεια Σχολεία» για λίγους και εκλεκτούς, που θα διώξουν τους μισούς μαθητές από τα σχολεία της γειτονιάς τους!
Εξαγγελίες για ψίχουλα από την κυβέρνηση
Με αλλεπάλληλα διαβήματα, υπομνήματα, κινητοποιήσεις και συνεντεύξεις Τύπου, τα όργανα του γονεϊκού κινήματος (ΑΣΓΜΕ, Ομοσπονδιών και Ενώσεων Γονέων) έβαλαν στην προμετωπίδα τους τα τελευταία χρόνια το θέμα της ασφάλειας των μαθητών στο σχολείο και ανέδειξαν το πρόβλημα της σχολικής στέγης, τα ανύπαρκτα πιστοποιητικά πυρασφάλειας για τα σχολεία, τα κοντέινερ που τοποθετούνται ως προσωρινές λύσεις και παραμένουν για δεκαετίες, κ.λπ. Απέναντι σε αυτά το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να αλλάξει στάση, και από την παγερή αδιαφορία και την καραμέλα ότι «τα σχολικά κτίρια είναι στην ευθύνη των δήμων» πέρασε στην παραδοχή ότι κάτι πρέπει να γίνει.
Ομως τα 250 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, μαζί με τα 100 εκατ. που θα δοθούν από τις τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» και τα άλλα 37 εκατ. που εξαγγέλθηκαν για την ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, είναι σταγόνα στον ωκεανό για το σύνολο των σχολικών μονάδων της χώρας. Πόσο μάλλον που των ανακαινίσεων και αποκαταστάσεων πρέπει να προηγηθούν μελέτες και καταγραφή των αναγκών των κτιρίων και των υποδομών.
Να θυμίσουμε επίσης ότι το πρόγραμμα αντισεισμικών ελέγχων για τα δημόσια κτίρια, που αφορά και τα σχολεία, προχωρά με ρυθμούς «χελώνας», ενώ όπου γίνονται έλεγχοι φαίνεται ότι υπάρχουν και ...ευρήματα! Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις στον δήμο της Αθήνας, του 10ου και 11ου Νηπιαγωγείου στο Μετς, όπου κατά τον πρωτοβάθμιο οπτικό έλεγχο του ΟΑΣΠ διαπιστώθηκαν 100% τρωτότητα σε φέροντα δομικά στοιχεία, ελλιπής συντήρηση, εκτεταμένη υγρασία, αποκολλήσεις επιχρισμάτων στην τοιχοποιία, κακή σκυρόδεση στους κόμβους, διαβρωμένος οπλισμός κ.ά. Αντίστοιχο πόρισμα υπάρχει και για το κτίριο του ΕΕΕΕΚ Κωφών στους Αμπελόκηπους, με αποτέλεσμα οι μαθητές αυτών των σχολείων να μεταφερθούν σε άλλα, προκειμένου να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις στα επικίνδυνα κτίρια.
Απόλυτα επίκαιρες, δίκαιες και αναγκαίες οι διεκδικήσεις των γονιών
Οι διαρκείς ειδήσεις για προβλήματα στα σχολικά κτίρια, σε συνδυασμό με την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας, που αντικειμενικά συζητιέται ως ένα από τα πρώτα θέματα αυτές τις μέρες, καθιστούν απόλυτα αναγκαία τα μέτρα που οι γονείς ζητούν να παρθούν για τα σχολεία.
Μερικά από αυτά, όπως καταγράφηκαν πριν δυο χρόνια στο υπόμνημα της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και 35 Ενώσεων - μελών της που κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, στα κοινοβουλευτικά κόμματα και στο υπουργείο Παιδείας, είναι τα εξής:
- Να ελεγχθούν έγκαιρα όλα τα σχολικά κτίρια. Χρειάζεται να μπει πρόγραμμα, ξεκινώντας από τα πιο παλιά κτίρια.
- Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι, και όχι μόνο οπτικοί, από τις αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ, σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες των δήμων, και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολικά κτίρια. Ο ουσιαστικός, ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει άμεσα σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια - προσεισμικός έλεγχος - έξοδοι διαφυγής - πυρασφάλεια - ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση - επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).
- Να χρηματοδοτηθούν μελέτες για όλα τα σχολικά κτίρια, που θα περιλαμβάνουν 2 στάδια: α) Μελέτη Αποτίμησης Στατικής και Αντισεισμικής Επάρκειας Φέροντος Οργανισμού (ΦΟ) και β) Μελέτη Ενισχύσεων αν ο υπάρχων ΦΟ κριθεί ανεπαρκής.
- Μετά τις μελέτες, να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των ενισχύσεων και των απαιτούμενων συντηρήσεων και επισκευών που θα προκύψουν. Αυτό σημαίνει αποκάλυψη του ΦΟ (γκρέμισμα τοίχων, πατωμάτων κ.λπ.), ενίσχυση του ΦΟ και μετά ξαναχτίσιμο του κτιρίου.
- Να γίνει συγκεκριμένος σχεδιασμός που θα ανακοινωθεί επισήμως - πρόγραμμα για ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων. Να δρομολογηθούν σύγχρονα, αντισεισμικά κτιριακά συγκροτήματα. Ολα τα σχολεία πρέπει να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003 επικαιροποιημένος).
Αντί άλλου επιλόγου, παραθέτουμε τα λόγια των γονιών (που θα μπορούσαν να είναι οποιουδήποτε σχολείου):
«Δεν μπορούμε να παίζουμε στα ζάρια τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας. Τα στέλνουμε σώα και γερά το πρωί στο σχολείο και έτσι θέλουμε να γυρίζουν στο σπίτι τους το μεσημέρι!».