Χιλιάδες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, στο μεγάλο μαθητικό - φοιτητικό συλλαλητήριο
Η μαχητικότητα των διαδηλωτών καταλάμβανε κάθε σπιθαμή, τα συνθήματά τους ήταν το μόνο που ακουγόταν στην καρδιά της Αθήνας. «Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ - Εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ», «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές - Εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία - Το έγκλημα αυτό έχει Ιστορία».
Για δύο ώρες ένα νεανικό ποτάμι οργής και διεκδίκησης σάρωνε το κέντρο της Αθήνας, εκπέμποντας με όλη τη δύναμη της φωνής τους ότι δεν συγχωρεί. Οτι η νέα γενιά με τον αγώνα της θα συνεχίσει να βάζει φραγμό σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης, στα νέα Τέμπη, ενάντια «στα κέρδη τα βαμμένα στου λαού το αίμα».
Σε Πανεπιστημίου, Ομόνοια, Σταδίου αντηχούσε συγχρόνως ότι όσο εκείνοι, οι πραγματικοί υπεύθυνοι, θα είναι με τα κέρδη, η νέα γενιά θα είναι με τη ζωή. «Δο-λο-φό-νοι» ακουγόταν ξανά και ξανά από τα μπλοκ, και δυνάμωσε όταν η διαδήλωση έφτασε στη Βουλή.
Από το πρωί στα Προπύλαια συνέρρεαν μαθητές από γειτονιές της Αττικής, κρατώντας πανό στα οποία αποτυπώθηκε η φωνή των πολλών, βαδίζοντας με αποφασιστικότητα σε μια «διαδρομή» στρωμένη με τρικάκια που οδηγούσε στον χώρο της συγκέντρωσης. Με τη δύναμη του συλλογικού δίκαιου αγώνα να αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πολύ πιο δυνατή από τις προσπάθειες τρομοκράτησης, με ελέγχους στον σωρό από την αστυνομία, με τις απαράδεκτες προσπάθειες ορισμένων διευθυντών, τις απειλές να τους κρατήσουν στο σχολείο ή μπροστά στην οθόνη της τηλεκπαίδευσης.
Μαζί φοιτητές και φοιτήτριες πίσω από τα πανό των Συλλόγων τους, που βρέθηκαν εκεί για μια ακόμα φορά για να απαιτήσουν καμία συγκάλυψη και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες. Εδωσαν το δικό τους μαχητικό «παρών» μαζί με τα αδέρφια τους, τους μαθητές, παρά τις απαιτήσεις της εξεταστικής, και είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες περιπτώσεις, μετά από μαζικά αιτήματά τους προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, αναβλήθηκαν χτεσινές εξετάσεις μαθημάτων.
Νωρίτερα, η συγκέντρωση στα Προπύλαια έγινε ένας καταπέλτης ενάντια στην πολιτική που δημιουργεί νέα Τέμπη στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στις ζωές της νεολαίας, και ένα ξεκάθαρο, στεντόρειο: Η νέα γενιά δεν ξεχνά! Δεν θα καθίσει καλά! Οσο μας στερείτε το οξυγόνο, τόσο ο αγώνας μας δίνει ανάσα για τη ζωή μας!
Ενα τεράστιο πανό του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στα Προπύλαια δηλώνει ότι το έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί και καλεί στην απεργία της 28ης Φλεβάρη, όπου κάλεσαν και όλοι οι ομιλητές.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και Αφροδίτη Κτενά.
«Δεν θα σταματήσουμε αν δεν τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Αντώνης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής, «ανοίγοντας» τη συγκέντρωση. Επεσήμανε τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που οδήγησαν στο έγκλημα, με την «απελευθέρωση» και ιδιωτικοποίηση του σιδηρόδρομου, τις ευθύνες της ΕΕ, που χορήγησε το πιστοποιητικό ασφαλείας στα τρένα και συμμετέχει στη συγκάλυψη, τις ευθύνες της εταιρείας, που «βγάζει κέρδη πάνω στις ματωμένες ράγες και στην έλλειψη μέτρων προστασίας». Και ξεκαθάρισε ότι «η δικαίωση θα έρθει με τους αγώνες μας!».
«Δυο χρόνια μετά την τραγωδία, η νέα πρόκληση της "Hellenic Train" φέρνει ακόμα περισσότερη οργή και αγανάκτηση», είπε ο Παναγιώτης Μπούρος, εργαζόμενος στον σιδηρόδρομο, μιλώντας για το νέο «κατόρθωμα» του ομίλου να πετάξει στην ανεργία 200 εργαζόμενους.
Ο Ανδρέας Καργόπουλος, γγ της ΟΛΜΕ, τόνισε ότι και οι εκπαιδευτικοί δίνουν το «παρών» στη συγκέντρωση, γιατί «όταν κοιτάς τον μαθητή στα μάτια πρέπει να απαντάς στα μεγάλα "γιατί"». Για τα νέα Τέμπη που ζουν καθημερινά οι μαθητές στα σχολεία, με τους σοβάδες, τα παράθυρα και τα φωτιστικά που πέφτουν πάνω στα θρανία των μαθητών, μίλησε ο Γιώργος Παυλής, πρόεδρος του 15μελούς του 15 ΓΕΛ Αθήνας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη μετατροπή μιας σειράς σχολείων σε «Ωνάσεια» - Πρότυπα, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά!».
Την περηφάνια των γονιών για τους χιλιάδες μαθητές που βρίσκονταν στη συγκέντρωση εξέφρασε η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του ΔΣ της ΑΣΓΜΕ, επισημαίνοντας ότι κάθε μέρα κάποιος φορέας, κάποιο σωματείο, κάποιος σύλλογος προειδοποιεί για τα επόμενα εγκλήματα και η κυβέρνηση συγκαλύπτει τις επόμενες απειλές. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η Ρόζα Κότσιφα από το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καλώντας «να ξηλώσουμε τις ράγες του κέρδους που βάφτηκαν με αίμα και μας τσακίζουν καθημερινά!», και η Νίνα Νιφάκου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΣΔΟΚΕ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ).
Υστερα ράγισαν κι οι πέτρες όταν στο βήμα ανέβηκε η Σταυρούλα Μασσαλή, μητέρα θύματος των Τεμπών, του 29χρονου Δημήτρη Μασσαλή. Οπως είπε, «στη δική σας τη γενιά έπεσε λοιπόν το βάρος να διεκδικήσετε τη δικαίωση αυτών των παιδιών (...) έχετε το βάρος να κουβαλάτε, το χρέος να πραγματοποιήσετε τα όνειρα που δεν πρόλαβαν να κάνουν αυτά τα παιδιά»...
«Δίνουμε υπόσχεση», «κάθε μέρα θα είμαστε και περισσότεροι», φώναζε ο κόσμος με συγκίνηση, δηλώνοντας: Θα συνεχίσουμε!
Eurokinissi |