Στις αιτίες των προβλημάτων που οδήγησαν στο κλείσιμο του Δημοτικού Γυμναστηρίου και έδρας του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας αναφέρεται ο Νίκος Σερετάκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας
Σημαντικές ρωγμές στον δομικό σκελετό του γυμναστηρίου διαπιστώθηκαν κατά τον πρόσφατο έλεγχο |
Πριν λίγες μέρες μπήκε «λουκέτο» στο γυμναστήριο εξαιτίας δομικών προβλημάτων στο κτίριο, που έχουν επιπτώσεις στην αντισεισμική προστασία του, όπως διαπιστώθηκε στον προσεισμικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Γενικότερα δε τα τελευταία χρόνια, πέρα από παρεμβάσεις ήσσονος σημασίας, η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι χώροι εντός του γυμναστηρίου δεν ήταν καλύτερη, καθώς με ευθύνη της πολιτείας αλλά και των δημοτικών αρχών είχε αφεθεί στη μοίρα του. Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγο πριν τις ραγδαίες εξελίξεις με την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του γυμναστηρίου από την αρμόδια Δημοτική Επιτροπή, την περασμένη Δευτέρα 3 Φλεβάρη είχε σημειωθεί σοβαρό περιστατικό με εμφάνιση ρωγμών στα σημεία σύνδεσης παλαιών και νέων τμημάτων του κτιρίου, καθώς και με πτώση σοβάδων, οδηγώντας στη διενέργεια ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της κατάστασης.
Το «λουκέτο» αποτελεί πλήγμα στην ανάγκη της νεολαίας της περιοχής να αθλείται, καθώς πρόκειται για το μοναδικό δημοτικό γυμναστήριο ενός ιδιαίτερα πολυπληθούς δήμου, όπως είναι αυτός της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, με τους δημότες να στερούνται πλέον έναν σημαντικό χώρο άθλησης. Επιπλέον, ένας ιστορικός σύλλογος, όπως ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας, με παρουσία σε μια σειρά αθλήματα, όπως μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, ενόργανη και ακροβατική γυμναστική, και με τμήματα σε όλες τις βαθμίδες (ανδρικά και γυναικεία, ακαδημίες, αναπτυξιακά), υποχρεώνεται να ξεσπιτωθεί μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου. Οι άνθρωποι του συλλόγου προειδοποιούν για τον κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας τμημάτων, καθώς οι όποιες προσωρινές λύσεις μπορεί να βρεθούν (π.χ. μετακόμιση στο κλειστό «Απόστολος Κόντος») δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν την πλήρη λειτουργία τους.
Σε αναζήτηση ...στέγης βρίσκεται πλέον ο Ιωνικός ΝΦ, με ορατό το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας τμημάτων των συλλόγου |
Οπως αναφέρει αρχικά, «τη Δευτέρα 3 Φλεβάρη η Δημοτική Επιτροπή του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας αποφάσισε τη σφράγιση δύο σημαντικών υποδομών, για λόγους στατικότητας: Είναι το Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας και το κλειστό γυμναστήριο "Ζαχαρίας Αλεξάνδρου", έδρα του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας. Το γυμναστήριο "Ζαχαρίας Αλεξάνδρου" διακόπτει τη λειτουργία του μετά από τα ευρήματα του δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου, που διαπίστωσε ανεπάρκεια του φέροντος οργανισμού. Μάλιστα, αποφαίνεται ότι το κτίριο χρήζει λεπτομερέστερου τριτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου».
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναδεικνύει ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας κατάστασης που επικρατούσε εδώ και χρόνια στο γυμναστήριο. «Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Το πρόβλημα ήταν γνωστό, απλά ήταν θέμα χρόνου το πότε θα έρθει στην επιφάνεια. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" από το 2014 είχε επισημάνει μια σειρά προβλήματα, π.χ. του νότιου τοίχου, της οροφής κ.λπ. Είχε απευθύνει ερωτήματα για τη στατικότητα τόσο του Ιωνικού όσο και του Πνευματικού Κέντρου Νέας Φιλαδέλφειας, και στη σημερινή δημοτική αρχή Τομπούλογλου και στην προηγούμενη δημοτική αρχή Βούρου».
«Το γεγονός ότι είναι η 5η αθλητική εγκατάσταση που κλείνει για λόγους στατικότητας, μετά το ΟΑΚΑ, το γήπεδο Σερρών, το "Αλκαζάρ" και το ΕΑΚ Κέρκυρας, χώρια άλλες εγκαταστάσεις όπου επίσης έχουν διαπιστωθεί προβλήματα, χωρίς να σφραγιστούν, μιλά από μόνο του για τη χρόνια εγκατάλειψη και υποβάθμιση των αθλητικών υποδομών, και για τις διαχρονικές ευθύνες της πολιτείας σε όλα τα επίπεδα: Από τις κυβερνήσεις μέχρι τις Περιφέρειες και τους δήμους.
Η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου συντήρησης και αποκατάστασης των αθλητικών υποδομών είναι αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής των κυβερνήσεων, που βάζουν τις λαϊκές ανάγκες στο ζύγι "κόστους - οφέλους". Ούτε οι πακτωλοί των χρηματοδοτήσεων ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004 αξιοποιήθηκαν για ουσιαστικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο και σε αρκετά άλλα γυμναστήρια και στάδια.
Θυμίζουμε επίσης ότι στα χαρτιά έμεινε το Πανελλαδικό Πρόγραμμα Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης, που εξαγγέλθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1999. Είναι ζήτημα αν προχώρησε πάνω από το 20% των δημόσιων κτιρίων, επιβεβαιώνοντας την αδιαφορία των κυβερνήσεων για ένα τόσο ζωτικό θέμα για την ασφάλεια και τη ζωή του λαού».
Αναλύοντας την κατάσταση σε γενικότερο πλαίσιο όσον αφορά την αντισεισμική προστασία δημόσιων κτιρίων στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας ο Ν. Σερετάκης επισημαίνει: «Ειδικά στον δήμο μας, σχεδόν τα μισά σχολεία είναι χτισμένα πριν το 1985, δηλαδή με έναν υποτυπώδη, ανεπαρκή αντισεισμικό κανονισμό, το 1/3 έχει ηλικία 50 ετών και άνω, ενώ υπάρχουν 2 σχολεία που χτίστηκαν προ του 1959, δηλαδή χωρίς καμία πρόβλεψη αντισεισμικού σχεδιασμού. Υπάρχουν σχολεία που χτίστηκαν το 1960, το 1957, το 1931, χωρίς να έχουν υποβληθεί ποτέ σε ουσιαστικό αντισεισμικό έλεγχο. Οι σεισμοί του 1980, του 1999 και του 2019 καταπόνησαν σημαντικά τα κτίρια και δημιούργησαν πρόσθετα προβλήματα, ορισμένα από τα οποία παραμένουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2019 δεν έγινε καμία παρέμβαση στο 1ο ΕΠΑΛ, με αποτέλεσμα το σχολείο να είναι άστεγο και το γυμναστήριό του κλειστό. Και αν κάποιος έχει λησμονήσει αυτήν την κατάσταση, που φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, μας το θυμίζει η κατάσταση που βιώνει σήμερα η Σαντορίνη, πριν λίγο καιρό η Λέσβος, αλλά και αυτό που έχουν γνωρίσει τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι της Θήβας. Ειδικά σε ό,τι αφορά το γυμναστήριο του Ιωνικού, είναι εγκληματικές οι ευθύνες της ΓΓΑ και των δημοτικών αρχών, που βολεύτηκαν με την εκχώρηση του γυμναστηρίου - και των ανάλογων ευθυνών - στον δήμο στις αρχές της δεκαετίας του 2000, για τα όποια προσωρινά ανταλλάγματα, κάτι που επιδείνωσε την κατάσταση».
Καταλήγοντας, ο Ν. Σερετάκης αναφέρεται στην ξεκάθαρη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις από τους αρμόδιους.
«Η θέση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας είναι ότι υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες και μέσα που επιτρέπουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ακόμα και η ανακατασκευή του γυμναστηρίου, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" έχει ζητήσει να έρθει το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και διεκδικεί: