Τρίτη 11 Φλεβάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΒΟΗΘΟΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ «ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ»
Ζητούμενο συνομιλίες «από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά»

Χωριστές συναντήσεις με τους επικεφαλής των δύο πλευρών στην Κύπρο είχε χτες η Ρόζμαρι ντι Κάρλο, βοηθός του γγ του ΟΗΕ για «Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις», η οποία βρέθηκε στο νησί στο πλαίσιο προετοιμασιών για άτυπη διευρυμένη διάσκεψη που σχεδιάζεται τον Μάρτη με τη συμμετοχή των «εγγυητριών δυνάμεων», Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και της Βρετανίας - σε «κατώτερο επίπεδο», όπως διαμηνύεται.

Με φόντο ευρύτερες διεργασίες για τη συνοχή στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου και τη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και σε όλη τη Μεσόγειο για την «απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες», τα ευρωατλαντικά επιτελεία διερευνούν και το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού στο Κυπριακό, φυσικά με όρους διχοτόμησης της Κύπρου και βαθύτερης εμπλοκής της στην αναμέτρηση με τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, Κίνας και Ρωσίας.

Η ντι Κάρλο χαρακτήρισε «παραγωγική» τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος από τη μεριά του, αφού ανέφερε ότι δεν υπάρχουν «παγωμένες συγκρούσεις», επανέλαβε την πρόθεσή του να συζητήσει τρόπους επανέναρξης των διαπραγματεύσεων «από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά». Εκεί - θυμίζουμε - τέθηκαν άξονες για την εγγύηση της «ασφάλειας στην Κύπρο» από «εκτός Κύπρου οργανισμούς» (μεταξύ άλλων είχε ακουστεί ο ρόλος που μπορεί να αναλάβει ο ΟΑΣΕ, ενώ πλέον συζητιέται ανοιχτά η ένταξη στο ΝΑΤΟ), αλλά και τον τρόπο συνεργασίας των δύο «συνιστώντων κρατών», όπως οι δύο πλευρές περιγράφονται από παλιότερα ακόμα ανακοινωθέντα συναντήσεων. Αυτό έχει αναδείξει ότι στην ουσία οι συνομιλίες αφορούν τη δημιουργία «συνομοσπονδιακού» μορφώματος, όπως έχει γίνει π.χ. στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ναρκοθετώντας ακόμα περισσότερο τους όρους συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων, όλων όσοι ζουν στο νησί.

Αναφερόμενος σε προτάσεις που ο Ν. Χριστοδουλίδης κατέθεσε ξανά χτες στην ντι Κάρλο, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης υποστήριξε ότι αυτές «αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά την ειλικρινή πολιτική βούλησή μας και τον εποικοδομητικό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε και την ίδια την πολυμερή συνάντηση αλλά και την πολύ σημαντική περίοδο που θα προηγηθεί, δηλαδή της προεργασίας, που θα συμβάλει εξίσου στη θετική κατάληξη που θέλουμε να έχουμε προς την άρση του αδιεξόδου».

Με την ντι Κάρλο συναντήθηκε και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «μπορούμε να μιλήσουμε και να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα» με τους Ελληνοκύπριους, αλλά «φυσικά οι απόψεις μας παραμένουν οι ίδιες. Γιατί τελικά υπάρχουν δύο πλευρές στην Κύπρο, δύο κυρίαρχοι λαοί, δύο κράτη». Δεν παρέλειψε να επικρίνει ξανά «εμπάργκο, απομονώσεις και ένα σωρό περιορισμούς» που - όπως είπε - εφαρμόζονται εναντίον των Τουρκοκυπρίων, χαρακτήρισε «αναχρονιστικά» παλιότερα ψηφίσματα του ΟΗΕ και περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση ως «μη αποδεκτή» ζήτησε ο ΟΗΕ και «οι άλλες χώρες που σχετίζονται με το Κυπριακό» να «προχωρήσουν σε ανοίγματα», που περιγράφονται και σε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, για απευθείας επαφές των δύο πλευρών, πτήσεις και εμπορικές συναλλαγές. «Εάν γίνει αυτό, τότε μπορούν να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις. Είχα την ευκαιρία να το εξηγήσω λεπτομερώς. Και η ίδια το σημείωσε», επέμεινε, ενώ ξεχώρισε πόσο σημαντική συνεργασία μπορεί να έχουν οι δύο πλευρές «σε διάφορα θέματα, ως δύο ίσα μέρη», όπως το φυσικό αέριο και ο Τουρισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ