INTIME NEWS |
Κορδέλες για να μην πλησιάζει ο κόσμος στον γκρεμό της Καλντέρας |
Επίσης χθες, μετά τον δήμο Θήρας τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Αμοργός, έως και τις 11 Μάρτη. Επιπλέον, από το υπουργείο Εργασίας ενεργοποιήθηκαν και εκεί τα ανεπαρκή και προσανατολισμένα στους εργοδότες μέτρα, όπως την περίοδο της πανδημίας, για την αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων και τη λεγόμενη αποζημίωση ειδικού σκοπού, των 534 ευρώ τον μήνα.
Την ίδια ώρα, παρά τη μεταφορά δυνάμεων Πυροσβεστικής, διασωστών, ηλεκτρολόγων και υγειονομικού προσωπικού από τον κρατικό μηχανισμό - απόδειξη και αυτή ότι στα νησιά είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε αυτούς τους τομείς σε μόνιμη βάση - οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για τις υποδομές και τη στατικότητα των κτιρίων στο ενδεχόμενο ενός αρκετά μεγαλύτερου σεισμού, που δεν μπορεί να αποκλειστεί, ειδικά στο πολεοδομικό χάος της Καλντέρας, με τα πολυτελή τουριστικά καταλύματα που κρέμονται στον γκρεμό.
INTIME NEWS |
Τις τελευταίες μέρες ενισχύεται με σεισμογραφικά μηχανήματα η περιοχή της Σαντορίνης, κάτι που θα έπρεπε να γίνεται σε μόνιμη βάση |
Για την περιοχή ξεκίνησε χθες η αποστολή του ωκεανογραφικού σκάφους «Αιγαίο» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Αντικείμενο της αποστολής θα είναι η συλλογή πρόσθετων γεωλογικών, γεωφυσικών, γεωχημικών και ωκεανογραφικών δεδομένων, με σκοπό τη συμβολή στην πληρέστερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται στην περιοχή. Θα υπάρξουν συγκρίσεις με παλιότερες καταγραφές και μέτρηση αερίων - εξερεύνηση των ρηγμάτων, ανέφερε μιλώντας σε ΜΜΕ ο επικεφαλής της αποστολής Δημήτρης Σακελαρίου, και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η έρευνα σε μόνιμη βάση. Ιδιαίτερη σημασία έχουν μερικές από τις επισημάνσεις του: Παρόλο που η συγκεκριμένη περιοχή είναι η πιο χαρτογραφημένη και είμαστε χώρα με έντονη σεισμικότητα, η χαρτογράφηση στο Αιγαίο είναι μόλις στο 30%, ενώ το σκάφος του Κέντρου είναι ήδη υπέργηρο 40 χρόνων! Γι' αυτό, τόνισε, πρέπει να στηριχτεί και να χρηματοδοτηθεί η ερευνητική δουλειά.
Αυτό βέβαια δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις, όλες διαχρονικά, όπως και όλοι οι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία τομείς.
Οπως δήλωσε χθες ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, εκπρόσωπος των δύο μόνιμων επιστημονικών επιτροπών του ΟΑΣΠ, που ασχολούνται με τα θέματα της σεισμικής επικινδυνότητας και της μείωσης του σεισμικού κινδύνου, καθώς και αυτού του ελληνικού ηφαιστειακού τόξου, «βρισκόμαστε σε πόλεμο». Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «ηφαιστειακής έκρηξης».
Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι σεισμοί συμβαίνουν στη θάλασσα και 25 χλμ. μακριά από τα νησιά, και όχι σε χερσαίο έδαφος. Προσπαθώντας δε να μετριάσει την προσπάθεια εφησυχασμού που έγινε από κυβερνητικά επιτελεία και εκφράστηκε και με δηλώσεις ειδικών τις προηγούμενες μέρες, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ποιος είπε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε; Οι ανακοινώσεις που βγαίνουν από την επιτροπή έχουν στο τέλος 7-8 οδηγίες προς τους κατοίκους. Μην κάνετε αυτό, μην κάνετε το άλλο... Δεν είμαστε σε περίοδο ειρήνης, σε περίοδο πολέμου είμαστε και σε περίοδο που έχουμε μια δύσκολη διαχειρίσιμη ακολουθία». Και πρόσθεσε: «Γι' αυτό είπαμε ότι δεν πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία. Κανείς δεν κλείνει τα σχολεία ελαφρά τη καρδία. Τα παιδιά δεν είναι ενήλικες, δεν διαχειρίζονται την πληροφορία όπως εμείς και μπορεί να γίνει ατύχημα, μπορεί να έχουμε θύματα από πανικό ή τραυματισμό. Το ίδιο συμβαίνει για τις κατολισθήσεις, για τις συναθροίσεις κ.λπ.».
Για το ηφαίστειο είπε ότι είναι μια ξεχωριστή διαδικασία, που έχει ξεκινήσει από τα μέσα του καλοκαιριού. «Πρόκειται για ένα διαφορετικό φαινόμενο μέσα στην Καλντέρα της Σαντορίνης. Προφανώς και δεν αποκλείεται μια ηφαιστειακή έκρηξη. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα, όχι λόγω της σεισμικής ακολουθίας, αλλά υπάρχει μια μικρή αλλά συγκεκριμένη πιθανότητα να οδηγηθούμε σε έκρηξη. Είναι αργό φαινόμενο, έχουμε γεμίσει με μηχανήματα τη Σαντορίνη. Αν το ηφαίστειο εξελιχθεί προς μια δύσκολη κατεύθυνση, να είστε σίγουροι ότι υπάρχουν και ανακοινώσεις και μέτρα. Στην κλίμακα 1 έως 10, βρισκόμαστε στο 1 για ηφαιστειακή έκρηξη».