Μαζί «ασκούνται» στο Αιγαίο πλοία και πληρώματα από Ελλάδα και Τουρκία με «καπέλο» ΝΑΤΟ, μετέχοντας στην «STEADFAST DART 2025» (STDT25).
Θυμίζουμε ότι η άσκηση διεξάγεται από τέλη Γενάρη έως 21 Φλεβάρη, ταυτόχρονα, σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία. Περιλαμβάνει και μετακινήσεις πάνοπλων τμημάτων της λυκοσυμμαχίας προς την Ανατολική Ευρώπη μέσω του λιμένα Αλεξανδρούπολης και του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου του Εβρου, δοκιμάζοντας πληθώρα σεναρίων, με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία.
Σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (MARCOM), τα πλοία που συναποτελούν τη ναυτική δύναμη της λυκοσυμμαχίας SNMG2, ανάμεσά τους η τουρκική φρεγάτα «Kemalreis» (έχει οριστεί μάλιστα ναυαρχίδα της δύναμης) και η ελληνική «Κουντουριώτης», μαζί και άλλα πλοία, όπως η φρεγάτα «Λήμνος», πραγματοποίησαν στο Αιγαίο ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ενώ είχαν προηγηθεί άλλα σενάρια όπως πετρέλευσης εν πλω, εκτέλεσης νηοψίας από κλιμάκια Ισπανών πεζοναυτών (την προηγούμενη βδομάδα μετείχαν σε επίδειξη αποβατικής ενέργειας στη Νέα Αγχίαλο) κ.ά.
Οπως λένε από το ΝΑΤΟ, που σημειωτέον «βλέπει» το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, εξ ου και δεν βγάζει «κιχ» για τις παραβιάσεις και παραβάσεις από μεριάς της τουρκικής αστικής τάξης (άλλες 5 τέτοιες έγιναν ξανά χτες), τέτοιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες «διασφαλίζουν ότι οι μονάδες του NATO διατηρούν τις δυνατότητές τους και ενισχύουν περαιτέρω τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων».
Στο πλαίσιο της ίδιας άσκησης στο Αιγαίο απλώθηκε και έτερη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ, η SNMCMG2, η ναυαρχίδα της οποίας «Gungor Durmus» και το επίσης τουρκικό «Αyvalik» πραγματοποίησαν ασκήσεις με το γαλλικό «Capricorne».
Την ίδια ώρα στο τουρκικό φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο «CNN Turk», δημοσιογράφος υποστήριξε ότι στο Αιγαίο «κάποια νησιά, νησίδες και βραχονησίδες ακόμη και σήμερα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο εμφανίζονται ως "οθωμανικά νησιά" στα οποία δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία και αυτά αποτελούν το 5% της έκτασης του Αιγαίου». Στην ίδια συζήτηση, άλλος δημοσιογράφος υποστήριξε ότι «η Τουρκία έχει σοβαρά νομικά επιχειρήματα για τα οθωμανικά νησιά για τα οποία δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους» αλλά και ότι «η Ελλάδα ανησυχεί καθώς αν καθοριστεί το νομικό καθεστώς αυτού του 5%, μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις και για τα νησιά που έχει στρατιωτικοποιήσει παράνομα, ενάντια στη Συνθήκη της Λοζάνης».