2025, The Associated Press. Al |
Στην κατεστραμμένη από την ισραηλινή θηριωδία Γάζα |
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, που την Τετάρτη μετέβη στη Μαδρίτη συναντώντας τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, για να συζητήσουν τις προσπάθειες σταθεροποίησης και ανοικοδόμησης της Γάζας, έφθασε χτες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Αιγύπτιος ηγέτης είχε προγραμματίσει, μεταξύ άλλων, μία κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο στον θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ενόψει της σημερινής, σημαντικής συνόδου στο Ριάντ για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Στη σύνοδο αυτή, πέρα από τους ηγέτες Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι άλλοι ηγέτες του «Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου» (GCC, που απαρτίζουν το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β', ο οποίος χτες συνάντησε στο Αμμάν αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών, εκφράζοντας την αντίρρησή του στην πρόταση Τραμπ για διωγμό των Παλαιστινίων με στόχο τη μετατροπή της Γάζας σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». Σύμφωνα δε με Σαουδάραβα αξιωματούχο που μίλησε χτες στο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του SPA, η σύνοδος στο Ριάντ θα είναι μία «άτυπη αδελφική μάζωξη» στο πλαίσιο «ιδιωτικών φιλικών συγκεντρώσεων που γίνονται τακτικά εδώ και πολλά χρόνια».
Στο μεταξύ, αργότερα χτες βράδυ ο Ρον Ντέρμερ που εκτός από υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων είναι και ο νέος επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ισραήλ για τις επόμενες φάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας με τη Χαμάς, επρόκειτο να συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ. Το ίδιο βράδυ, το ισραηλινό κανάλι 13 μετέδωσε πως ο Νετανιάχου έθεσε μία σειρά νέων αιτημάτων στις συνομιλίες για τη δεύτερη φάση της τρέχουσας κατάπαυσης του πυρός και της συμφωνίας ομήρων, θέτοντας ως προϋπόθεση για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου την εξορία της ηγεσίας της Χαμάς στο εξωτερικό, την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και τη διατήρηση του ισραηλινού «ελέγχου ασφαλείας» της περιοχής.
Η σύνοδος σήμερα στο Ριάντ γίνεται λίγες μέρες πριν την (αρχικά προγραμματισμένη για τις 27 Φλεβάρη) έκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, η οποία αναβλήθηκε για τις 4 Μάρτη. Το αίτημα φαίνεται πως υποβλήθηκε από το Μπαχρέιν που προεδρεύει αυτήν την περίοδο στο συμβούλιο GCC, ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα η έκτακτη σύνοδος.
Νεότερες πληροφορίες σε σχέση με το αραβικό σχέδιο, που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας μετά από δηλώσεις που έκανε Αιγύπτιος αξιωματούχος στο ισραηλινό «Walla news», το αραβικό σχέδιο θα προβλέπει δύο φάσεις εκ των οποίων η πρώτη θα έχει διάρκεια 10 ετών και θα είναι επικεντρωμένη αφενός στην ανοικοδόμηση της Γάζας δίχως εκτοπισμό των Παλαιστινίων και αφετέρου στην «αποστρατιωτικοποίηση» ένοπλων οργανώσεων. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, τα όπλα παλαιστινιακών οργανώσεων στη Γάζα σχεδιάζεται να φυλαχθούν σε αποθήκες υπό την εποπτεία Ευρωπαίων και Αιγυπτίων.
Χτες, στη Γάζα, ένοπλοι της Χαμάς ντυμένοι στα μαύρα ανέβηκαν σε εξέδρα, έχοντας ανάμεσά τους τα τέσσερα φέρετρα, ενώ πλήθος κόσμου παρακολουθούσε την τελετή. Πίσω τους υπήρχε μία αφίσα του Νετανιάχου με την όψη δράκουλα και οι φωτογραφίες των τεσσάρων θυμάτων: του 84χρονου Οντέντ Λίφσιτζ, της 34χρονης μητέρας Σίρι Μπιμπάς και των δύο αγοριών της, ηλικίας δύο και πέντε ετών.
Σε κάθε ένα από τα τέσσερα φέρετρα υπήρχε και μία φωτογραφία. Στη συνέχεια φορτώθηκαν σε οχήματα του Ερυθρού Σταυρού που τα μετέφεραν στο Ισραήλ.
Μετά την παράδοση των λειψάνων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, προέβη σε βιντεσκοπημένο διάγγελμα και διαβεβαίωσε πως θα επιτευχθούν όλοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του πολέμου λέγοντας: «Θα φέρουμε πίσω όλους τους ομήρους, θα καταστρέψουμε τους δολοφόνους τους, θα εξαλείψουμε τη Χαμάς και μαζί, με τη βοήθεια του Θεού, θα εξασφαλίσουμε το μέλλον μας».
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Νετανιάχου, Νταβίντ Μένσερ, χαρακτήρισε τη Χαμάς «οργάνωση λατρείας του θανάτου» λόγω περιφοράς των φέρετρων των τεσσάρων σκοτωμένων ομήρων, κατηγορώντας την πως «βασανίζει και εκθέτει σε παρέλαση τα νεκρά σώματα ομήρων».
Η εικόνα της τελετής παράδοσης των λειψάνων των τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στο εξωτερικό, με πρώτη την Αργεντινή, ο ηγέτης της οποίας εξέφρασε τον αποτροπιασμο του. Επιπλέον, καταδικάστηκε από τον ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, σαν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Σύμφωνα με στελέχη της Χαμάς, η μητέρα με τα δύο παιδάκια που είχαν απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου 2023 από κιμπούτς στο Νότιο Ισραήλ έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινούς βομβαρδισμούς τον Νοέμβριο του 2023.
Το Σάββατο ανακοινώθηκε πως θα αφεθούν ελεύθεροι έξι Ισραηλινοί όμηροι και 802 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι εκ των οποίων οι 445 είχαν συλληφθεί στη Γάζα και οι 51 είναι ισοβίτες. Επίσης από αυτούς, 108 θα απελαθούν στο εξωτερικό.
Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν την άσκηση κατάφωρης βίας στους Παλαιστίνιους εξαπολύοντας επιθέσεις, κατεδαφίσεις σπιτιών και εκτοπισμό αμάχων με κάθε αφορμή.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ανακοινώθηκε ο θάνατος τριών νεαρών Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Φαράα που βρίσκεται νότια της πόλης Τουμπάς. Τα πτώματα των τριών ανδρών που χαρακτηρίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό «τρομοκράτες» κρατούνται από τις δυνάμεις κατοχής. Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας πως ήταν μέλη της που σκοτώθηκαν «σε ένοπλη σύγκρουση με τον στρατό». Καταδίκασε ακόμη την ισραηλινή επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος» που έχει ξεκινήσει ο στρατός από τις 21 Ιανουαρίου σε πόλεις και χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, προκαλώντας έως σήμερα δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.
Νωρίτερα χτες σε δρόμο της πόλης Τουλκαρέμ αυτοκίνητο του στρατού, που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση, έπεσε εν ψυχρώ σε ΙΧ ενός ζεύγους Παλαιστινίων τραυματίζοντάς τους σοβαρά.
Χτες το βράδυ, μεταδόθηκε από ισραηλινά ΜΜΕ ότι σημειώθηκαν εκρήξεις ταυτόχρονα σε 2 λεωφορεία σε τερματικό σταθμό σε προάστιο του Τελ Αβιβ, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήταν άδεια. Η ενέργεια αυτή αμέσως θεωρήθηκε ως πιθανή «τρομοκρατική επίθεση».