Πέμπτη 30 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Αποπροσανατολισμός προεκλογικού χαρακτήρα

Το ότι η πολιτική αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διεξάγεται μακριά από τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού, αλλά και τις αιτίες τους επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά χτες στη Βουλή ο Κ. Σημίτης και ο Κ. Καραμανλής, στην προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία που προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία. Οι «κορόνες» και η προεκλογικού τύπου συνθηματολογία που χρησιμοποιήθηκε εκατέρωθεν δεν μπόρεσε να κρύψει την ουσιαστική συναίνεση των δυο «μονομάχων».

Σε κλίμα όξυνσης και δημαγωγικών τόνων ήταν η παρουσία του πρωθυπουργού. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει «τη στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού», κατηγόρησε τη ΝΔ για «διχαστική και στείρα αντιπολίτευση» και δεν παρέλειψε να προκαλέσει λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ εγκαθίδρυσε τη λαϊκή δημοκρατία». Ο πρωθυπουργός επιδόθηκε στην παρουσίαση μιας εικονικής πραγματικότητας για την ελληνική οικονομία, μιλώντας για «πρωτοφανή στην ιστορία αναπτυξιακή επίδοση της οικονομίας». Περιφρονώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των εργαζομένων και τις στρατιές των ανέργων που διευρύνονται και λόγω των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ισχυρίστηκε ότι «από το 2000 η ανεργία παρουσιάζει μείωση της τάξης του 1,5%», και ότι «οι μισθοί και οι συντάξεις παρουσιάζουν αύξηση 5-7%». Σημείωσε πως «είμαστε σε όλα τα Βαλκάνια στην πρώτη σειρά των επενδυτών» και ότι «μέσα στα επόμενα 6 χρόνια θα γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην ενέργεια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις κατασκευές και τις νέες τεχνολογίες». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των δημόσιων υπηρεσιών με το ίδιο όμως πνεύμα, σημειώνοντας πως «αλλάζουμε το κράτος», αφού στα ασφαλιστικά ταμεία «με τα συστήματα πληροφορικής αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά τις ουρές και τις καθυστερήσεις». Συμπλήρωσε ότι «θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τη σύνταξη». Επίσης ο Κώστας Σημίτης ανέφερε πως «τα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών εμπεδώνουν συνθήκες διαφάνειας στη διοίκηση, εξαφανίζουν τη γραφειοκρατία και δίνουν τέλος στην ταλαιπωρία του πολίτη». Ο πρωθυπουργός απέφυγε κάθε ιδιαίτερη αναφορά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αρκούμενος να δηλώσει ότι «με την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η χώρα θωρακίζεται απέναντι σε αρνητικές διεθνείς εξελίξεις, πετυχαίνει εθνικούς στόχους και ένας από αυτούς είναι η σύγκλιση, η οικονομική και κοινωνική σύγκλιση». Τέλος, απηύθυνε έκκληση για συναίνεση, λέγοντας ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης «δεν πρέπει να επηρεάζεται από πολιτικές προτιμήσεις και σκοπιμότητες και είμαστε περήφανοι που έχουμε τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Ανάλογη εθνική ενότητα δεν έχει επιτευχθεί πολλές φορές στη χώρα μας».

Ο Κ. Καραμανλής

Σε υψηλούς τόνους ήταν και η απάντηση του προέδρου της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κυβερνάτε 20 χρόνια» με «καθεστωτική αλαζονική νοοτροπία», ενώ επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι «ζείτε σε έναν γυάλινο κόσμο, αποκομμένος από την κοινωνική πραγματικότητα». Αναφέρθηκε στην προχτεσινή απόδραση από τον Κορυδαλλό, λέγοντας ότι «σεσημασμένοι εγκληματίες ισοβίτες μπαινοβγαίνουν σαν κύριοι», ενώ έκανε λόγο για κυβερνητική τακτική που συνιστά «προσποίηση άγνοιας της πραγματικότητας» και «απελπισμένη προσπάθεια ψευδούς ωραιοποίησης της πραγματικότητας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κ. Καραμανλής στο θέμα του ασφαλιστικού, λέγοντας ότι το 1991 «πήραμε τότε ως κυβέρνηση σοβαρό ασφαλιστικό κόστος», αναφερόμενος στους αντιασφαλιστικούς νόμους του Δ. Σιούφα, τονίζοντας στη συνέχεια ότι «στην ουσία δεν τους πειράξατε εκείνους τους νόμους. Στην ουσία τους εφαρμόσατε». Μάλιστα σχολιάζοντας τις σημερινές προτάσεις της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι πρόκειται για «την εφαρμογή των νόμων της Νέας Δημοκρατίας με λίγες μικροπαροχές», κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ως «παράταξη που θέλει να κρύβεται». Καταλήγοντας και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ζήτησε να «αναλάβετε ρητά να τηρήσετε την υποχρέωση για την τριμερή χρηματοδότηση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, σημείωσε στην ομιλία του ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπήκε μέσα στο πνεύμα του νεοφιλελευθερισμού χωρίς αντιστάσεις και έστρωσε το δρόμο για τις συντηρητικές πολιτικές και εξελίξεις. Εστρωσε το δρόμο για να μπορεί ο κ. Καραμανλής να ασκεί σήμερα κριτική και να εμφανίζεται ως φιλολαϊκός». Τέλος, άσκησε κριτική για τους ρυθμούς απορρόφησης των κονδυλίων του Τρίτου ΚΠΣ, αναρωτώμενος «πώς να πείσει η κυβέρνηση την ΕΕ για ομαλή, ορθολογική, ποιοτική και διάφανη πορεία όταν το χωροταξικό σχέδιο δεν έχει εγκριθεί και η υποχρεωτική συμμετοχή κατά 25% των επιχειρήσεων δεν έχει καν ενεργοποιηθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ