Στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια η συγκέντρωση της Αθήνας, στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη
Με την ώθηση που έδωσαν οι ιστορικές απεργιακές συγκεντρώσεις της 28ης Φλεβάρη πανελλαδικά, τα συνδικάτα έχουν ριχτεί στη μάχη για νέα πανεργατική πανελλαδική απεργία. «Στις 9 Απρίλη απεργούμε»: Με το κάλεσμα αυτό να κυριαρχεί σε Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και άλλες πρωτοβουλίες, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα πως ο αγώνας τους συνεχίζεται, διεκδικώντας να αποδοθούν όλες οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, δυναμώνοντας το σύνθημα που έχει ήδη σφραγίσει τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις: «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».
Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Μέχρι στιγμής συγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις εξής πόλεις: Πάτρα (10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου). Αργος (10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου). Γιάννενα (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Ηράκλειο (10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας). Λαμία (11 π.μ., πλατεία Πάρκου). Τρίπολη (10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού).
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της νέας απεργίας, Ομοσπονδίες σε μεγάλους κλάδους βρίσκονται σε θέση μάχης.
«Η απόφασή μας είναι μία, αγώνας μέχρι τέλους απέναντι στο σύστημα που τσακίζει τις ζωές μας για τα κέρδη των λίγων», τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τα εγκλήματα της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς. «Η ασφάλεια της ζωής μας δεν αποτελεί προτεραιότητα. Στην πρώτη γραμμή είναι το κέρδος των μεγαλοκατασκευαστών», καταγγέλλει. Πρόσφατα χαρακτηριστικά παραδείγματα, η παράκαμψη πρωτοκόλλων ασφαλείας και μελετών στην κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό στην Αθήνα, η μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας κατά την εκτέλεση εργασιών, όπως συνέβη στη Βούλα Αττικής με τον θάνατο 28χρονου χειριστή που κεραυνοβολήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και με τον σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου μετά από πτώση σε εργοτάξιο στο έργο στο Ελληνικό. «Η επιτυχία της απεργίας βρίσκεται στα χέρια όλων εμάς που βρεθήκαμε μαζί στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Σε όλους εμάς, που δίνουμε καθημερινές μάχες στους χώρους δουλειάς για μέτρα ασφάλειας και υγείας, για το ωράριο, για την ασφάλιση, για το μεροκάματο, για την εφαρμογή της ΣΣΕ, για να υποχρεώσουμε το υπουργείο να την κηρύξει υποχρεωτική παντού», τονίζει η Ομοσπονδία.
Την εντατικοποίηση και την πλήρη έλλειψη μέτρων προστασίας καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). «Απόδειξη είναι ο θάνατος της 25χρονης στη Λάρισα και ο ακρωτηριασμός στην Καρδίτσα, εργαζόμενοι και οι δύο σε εκκοκκιστήρια», αναφέρει, ενώ κάνει λόγο για τραγικές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε φασονατζίδικα, σε κλωστοϋφαντουργίες, στην υποδηματοποιία. «Η απεργία, οι κινητοποιήσεις και η οργάνωση στους χώρους δουλειάς είναι η απάντησή μας», τονίζει.
«Στις 9 Απρίλη συνεχίζουμε με νέα πανεργατική - πανελλαδική απεργία. Κάνουμε ακόμα πιο ηχηρό το μήνυμα που έστειλαν εκατομμύρια απεργοί, που νέκρωσαν επιχειρήσεις, που πύκνωσαν τα απεργιακά μπλοκ και τις γραμμές των σωματείων, ότι δεν σταματάμε εδώ», αναφέρει στη δική της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ). Το προηγούμενο διάστημα, η Ομοσπονδία πραγματοποίησε 11 περιφερειακές και 5 κλαδικές συσκέψεις σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων και εκατοντάδων συνδικαλιστών. Με όπλο την πείρα από τη συζήτηση με δεκάδες σωματεία - μέλη της, η ΟΙΥΕ οργανώνει την επιτυχία της απεργίας, τον αγώνα για την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας και του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας.
«Παίρνουμε πνοή και οξυγόνο συνεχίζοντας να διεκδικούμε το δίκιο μας», σημειώνει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Ανάμεσα στους λόγους που έχουν οι εργαζόμενοι του κλάδου να απεργήσουν ξεχωρίζει τη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
«Στην απεργία στις 9 Απρίλη θα είμαστε πάλι στους δρόμους δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω!», είναι το μήνυμα που στέλνει η Ομοσπονδία Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), στηλιτεύοντας την εντατικοποίηση, την ανασφάλεια και τους καθηλωμένους μισθούς που κυριαρχούν στον κλάδο, την ίδια στιγμή που οι φαρμακοβιομήχανοι «μπουκώνουν στο χρήμα» και κάνουν νέες επενδύσεις.