Παρασκευή 4 Απρίλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι ιμπεριαλιστές έχουν βγάλει τα μαχαίρια, τα συμφέροντα των λαών είναι σε αντίθεση με αυτά των μεγάλων ομίλων

Για τις εξελίξεις με τους δασμούς του Τραμπ ρωτήθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην αρχή της χτεσινής του συνέντευξης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά fm» και τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή (βλέπε αναλυτικά σελίδες 6-7). Το σχετικό απόσπασμα έχει ως εξής.

- Να ξεκινήσουμε με την πολύ φρέσκια επικαιρότητα, την παγκόσμια επικαιρότητα, δεν είναι μόνο δικιά μας, και δεν είναι άλλη από τους δασμούς Τραμπ, όπου έχει ξεσηκωθεί το σύμπαν τις τελευταίες ώρες. Μέχρι που σηκώθηκε η κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν 6 το πρωί ώρα Ελλάδος, δηλαδή 5 το πρωί ώρα Βρυξελλών, και έκανε δηλώσεις. Τι σηματοδοτεί αυτή η πράξη, Γραμματέα;

- Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή μεγάλης όξυνσης ανταγωνισμών ανάμεσα στα διάφορα κράτη και τις συμμαχίες τους, με επικεφαλής φυσικά τις ΗΠΑ εδώ, και κάτω από τη νέα διοίκηση του Τραμπ, αλλά και σε αντιπαράθεση και κόντρα με παραδοσιακούς συμμάχους τους, όπως είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι - λέω εταίροι και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, και οικονομικοί εταίροι σε διάφορα επίπεδα γεωπολιτικά - και βεβαίως με την Κίνα, Ρωσία και με άλλες παγκόσμιες ισχυρές δυνάμεις. Εχουν βγει μεγάλα μαχαίρια και θα έχει πολλές επιπτώσεις η νέα αυτή πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην οικονομία της ΕΕ, θα την πληρώσουν δηλαδή οι λαοί της ΕΕ και ο ελληνικός λαός. Δηλαδή σε μια σειρά χώρες, ιδιαίτερα φάρμακο, τρόφιμα, αυτοκινητοβιομηχανία, αλλού κ.λπ., θα δημιουργηθούν κρισιακά φαινόμενα. Θα έχει επιπτώσεις κυρίως, αυτό βλέπουμε εμείς κι αυτό μας ενδιαφέρει πρώτιστα, στην τσέπη των λαών, στο εισόδημά τους. Θα έχει επιπτώσεις στις τιμές, θα μεγαλώσει η ακρίβεια κ.λπ.

Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την προώθηση των δικών τους προϊόντων, των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων, σε κόντρα με διάφορα ευρωπαϊκά μονοπώλια, σε κόντρα με τα κινεζικά οπωσδήποτε, με τους κινεζικούς ομίλους - γιατί αυτή είναι η βασική κόντρα για την πρωτοκαθεδρία στη διεθνή αγορά, στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Μιλάμε για έναν πραγματικό πόλεμο.

- Λέγαμε πριν Γραμματέα εδώ, ο οικονομικός πόλεμος θα παραμείνει στον οικονομικό πόλεμο ή προϊδεάζει και για άλλους πολέμους; Πού οδηγεί;

- Μα φυσικά, γιατί είναι σε όλα τα επίπεδα. Κοιτάξτε να δείτε, ακόμα και για τους εξοπλισμούς οι ΗΠΑ χτες χαιρέτισαν την αύξηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της ΕΕ, δηλαδή σε πρώτη δόση, αυτά τα 800 δισ., το «ReArm Europe» κι όλα αυτά. Τα χαιρέτισαν μεν και λένε «πρέπει να κάνει αυτούς τους εξοπλισμούς», αλλά η αγωνία τους είναι ότι «κύριοι πρέπει να αγοράσετε τα αμερικανικά όπλα», λέει στις χώρες κράτη - μέλη της ΕΕ. Γιατί εδώ υπάρχει μεγάλη αγορά, είναι μέσα η Γαλλία, η Γερμανία, είναι άλλες χώρες, η Ιταλία επίσης, που έχει εξοπλιστικά προϊόντα προς πώληση απ' τους δικούς της ομίλους. Και εδώ πιέζει φυσικά την Ελλάδα, πιέζει άλλες χώρες, άλλα κράτη της ΕΕ και ευρύτερα της περιοχής της Ευρώπης και πάει λέγοντας, για να αγοράσουν δηλαδή αμερικανικά εξοπλιστικά προγράμματα. Αρα, λοιπόν, εδώ μιλάμε για σοβαρό πόλεμο, κι αυτό φαίνεται. Για παράδειγμα στην κρίση στην Ουκρανία, στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας - με τις παρεμβάσεις του Τραμπ, τις συνεννοήσεις με τον Πούτιν, άσχετα πώς θα εξελιχθούν στο τέλος - στην ουσία αυτό δείχνει, ότι οι ΗΠΑ θέλουν σ' αυτή τη φάση, επειδή ακριβώς ο κύριος αντίπαλός τους είναι η Κίνα διεθνώς, για να μην τους πάρει την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό, ιμπεριαλιστικό σύστημα, να το πω έτσι απλά, διεθνώς κι εκεί στοχεύουν, έχει αλλάξει ρότα. Δηλαδή, δεν βάζει σε προτεραιότητα τα μέτωπα που είναι ανοιχτά στην Ευρώπη, όπως είναι η Ουκρανία, αλλά αλλού. Βάζει τον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό, που είναι η Κίνα, βάζει τον δρόμο μεταφοράς εμπορευμάτων, Ενέργειας κ.λπ., που είναι εδώ η Μέση Ανατολή, και η ευρύτερη περιοχή που είναι ο κινέζικος «δρόμος του μεταξιού», ή αντίστοιχα ο ινδικός δρόμος και πάει λέγοντας.

- Επειδή αναφερθήκατε αρκετές φορές στην Κίνα, πρέπει να πω ότι η Φον Ντερ Λάιεν, στις δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί, είπε ότι εμφανίστηκε πρόθυμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να πιέσει την Κίνα να αλλάξει το εξαγωγικό της οικονομικό μοντέλο. Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Κίνα, αλλά ουσιαστικά αυτό ήταν η πλευρά του καρότου.

- Σύμφωνοι, κλείνει το μάτι στον Τραμπ, του λέει να συνεργαστούμε μαζί, να εμποδίσουμε την Κίνα, να σε βοηθήσουμε σ' αυτό που θέλεις. Αλλά και ο Τραμπ έχει άλλους, επίσης, σχεδιασμούς στο πίσω μέρος του μυαλού του, και στο στόμα του φυσικά όταν τα λέει.

- Επίσης, είπε βέβαια ότι υπάρχουν τρόποι και από την ΕΕ να πιέσει τις ΗΠΑ. Μπορεί να βάλει, ας πούμε, φόρους εξαγωγής φαρμάκων, ψηφιακές εισφορές στη «Silicon Valley», ρυθμιστικούς κανόνες στη Wall Street. Ετσι, λέει, έχει πολλές αιχμηρές πέτρες να πετάξει και η ΕΕ προς στις ΗΠΑ.

- Αυτά πάντως είναι τα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια που πρέπει να αφήσουν αδιάφορους τους λαούς. `Η μάλλον, καλύτερα, πρέπει οι λαοί να δουν με καθαρή συνείδηση το δικό τους συμφέρον. Ο ελληνικός λαός να δει, δηλαδή, ότι δεν ταυτίζεται με το συμφέρον των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των ενεργειακών ομίλων, άλλων του μεγάλου κεφαλαίου, όπως λέμε. Να δει ότι τα δικά του συμφέροντα είναι σε αντίθεση με τέτοια παιχνίδια που παίζονται. Η ΕΕ, εδώ που τα λέμε, το έχουμε πει, έτσι είναι, είναι μια καπιταλιστική ένωση, είναι μια αντιδραστική ένωση. Η κ. Φον Ντερ Λάιεν ξύπνησε γιατί την ξύπνησαν οι δικοί της τραπεζίτες, οι δικοί της βιομήχανοι, οι δικοί της ενεργειακοί, εξοπλιστικοί όμιλοι κ.λπ. Της είπαν, κοιμάσαι, 5 η ώρα το πρωί; Σήκω και πες αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ