Με το ίδιο δημοσκοπικό ποσοστό εμφανίζονται για πρώτη φορά η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU), η οποία πιθανότατα θα ηγηθεί της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης, με επικρατέστερο καγκελάριο τον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φρ. Μερτς.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της κυριακάτικης «Bild», η CDU/CSU και η AfD κινούνται στο 24%. Πριν λίγες μέρες, και η δημοσκόπηση του Deutschlandtrend, για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου καναλιού ARD, παρουσίαζε μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο πρώτων πολιτικών δυνάμεων στο 2%.
Αυτή η δημοσκοπική εικόνα εμφανίζεται σε μια φάση που η CDU/CSU συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ενώ η απερχόμενη Βουλή ενέκρινε τη συνταγματική αναθεώρηση του «φρένου χρέους» και 1 τρισ. ευρώ δαπάνες για στρατιωτικούς σκοπούς, από τον προϋπολογισμό και με δανεισμό.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του INSA, η CDU/CSU χάνει σχεδόν 4%, αφού κέρδισε τις εκλογές της 23ης Φλεβάρη με 28,5% των ψήφων, και η AfD κερδίζει σχεδόν 4 μονάδες από το 20,8% που έλαβε στις εκλογές. Το SPD, που είδε το ποσοστό του να κατακρημνίζεται στο 16,4% στις εκλογές του Φλεβάρη, παραμένει στο επίπεδο αυτό, με 16%. Οι Πράσινοι (-1%) είναι ισόπαλοι (11%) με το κόμμα «Η Αριστερά» (+1%) με βάση τα ευρήματα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, Φιλελεύθεροι (FDP) και «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) εμφανίζονται κάτω από το 5%, που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή.
Τελετές μνήμης διεξήχθησαν το Σάββατο για να τιμηθεί η 80ή επέτειος από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Μπούχενβαλντ, κοντά στη Βαϊμάρη, όπου από το καλοκαίρι του 1937 οι ναζί οδήγησαν πάνω από 280.000 ανθρώπους, από τους οποίους τουλάχιστον 56.000 εξοντώθηκαν.
Παρόντες ήταν επιζήσαντες, καθώς και συγγενείς και απόγονοι θυμάτων.
Ενόψει της εκδήλωσης ξέσπασε διένεξη εξαιτίας του ότι επρόκειτο να μιλήσει φιλόσοφος, εγγονός επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος, ο οποίος εναντιώνεται στο γεγονός ότι το Ισραήλ είναι εβραϊκό κράτος και καταφέρεται εναντίον της κυβέρνησης του Μπ. Νετανιάχου για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Η ομιλία του Ομρί Μπεμ ακυρώθηκε έπειτα από παρέμβαση της πρεσβείας του Ισραήλ.