Κυριακή 2 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απογοήτευση στην «Ευρωζώνη»

Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας των χωρών της «ζώνης ευρώ».

Κατά 0,2% αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2002 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 0,7%. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2001, η οικονομία στην ευρωζώνη αναπτύχθηκε κατά 0,1%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 0,4%. Η Κομισιόν αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης του β` τριμήνου.

Η ιδιωτική κατανάλωση συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση κατά 0,9%. Αντίθετα, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1% στο α` τρίμηνο του τρέχοντος έτους και οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 0,7% για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στην ευρωζώνη ο κλάδος των κατασκευών ενισχύθηκε κατά 0,8%, ενώ ο τομέας των οικονομικών υπηρεσιών επίσης σημείωσε αύξηση κατά 0,7%. Ο τομέας της βιομηχανίας αυξήθηκε κατά 0,6%. Κατά 0,1% πάντα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενισχύθηκε ο κλάδος των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, ενώ ο γεωργικός τομέας παρέμεινε στάσιμος.

Από την άλλη πλευρά η ΕΕ αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2002. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 0,3% και 0,6% από 0,4% έως 0,7% που είχε προβλέψει στις 4 Μάη.

Στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στα κράτη του ευρώ αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 0,7% και 1%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ