Στο Φόρουμ των Δελφών παρουσίασε τα επόμενα βήματα το «υπουργείο εμπορίου Υγείας»
RIZOSPASTIS |
Συγκεκριμένα, ο υπουργός μίλησε σε τέσσερα πάνελ συζητήσεων, διαφημίζοντας τις μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας, αλλά και σε αυτές που αναμένεται να γίνουν το επόμενο διάστημα. Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι θα δοθεί ακόμα περισσότερη «γη και ύδωρ» στο κεφάλαιο, βουτώντας ακόμα πιο πολλά από τους ασθενείς.
Επανέλαβε άλλωστε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για φιλικό επενδυτικό πρόγραμμα προς τις φαρμακοβιομηχανίες, το οποίο ήδη «τρέχει» και στηρίζεται στην εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου και των εμπορευμάτων που παράγουν.
Για παράδειγμα αναφέρθηκε στο «αναπτυξιακό clawback», ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να ενισχυθεί η φαρμακοβιομηχανία που είτε σε ύφεση είτε σε ανάπτυξη παραμένει ο δεύτερος πιο κερδοφόρος κλάδος. Οσο για την τρύπα των 400 εκατομμυρίων ευρώ που δημιουργήθηκε από τη χρηματοδότηση των φαρμακοβιομηχάνων με κρατικό χρήμα, αυτή θα «κλείσει» με νέα χαράτσια (έμμεσα κι άμεσα) στους εργαζόμενους.
Μιλώντας για τη «δυσκαμψία» του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σχέση με τις κλινικές μελέτες, έδωσε το πράσινο φως στην εξάλειψη των όποιων εμποδίων για την αξιοποίηση των υποδομών του συστήματος Υγείας, ώστε να γίνονται εκεί οι κλινικές μελέτες με κριτήριο τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας. Τα αποτελέσματα λοιπόν των κλινικών μελετών θα αποτελούν ιδιοκτησία του κεφαλαίου, και σε αυτή την κατεύθυνση προωθούνται «τα αυτόνομα γραφεία κλινικών μελετών» σε κάθε νοσοκομείο! Μάλιστα, στο «συμβόλαιο» που υπογράφουν τώρα οι νέοι διοικητές, ένα από τα κριτήρια αξιολόγησής τους είναι αν θα καταφέρουν να αυξήσουν την προσέλκυση κλινικών μελετών στα νοσοκομεία τους, δηλαδή αν θα καταφέρουν να «μοσχοπουλήσουν» στον ιδιωτικό τομέα κι άλλα πεδία των δημόσιων νοσοκομείων. Το «νέο περιβάλλον» θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από την 1η Ιουνίου σύμφωνα με τον υπουργό.
Μετά από όλα τα παραπάνω, δεν έλειψαν και οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, τον «πρώτο σε εξαγωγές κλάδο της ελληνικής οικονομίας μετά τα καύσιμα». Αφού, όπως είπε, «παράγουμε το 12% των φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν ο πληθυσμός μας είναι μόνο το 2% της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Την ίδια στιγμή βέβαια, ο λαός ψάχνει απεγνωσμένα τα φάρμακά του στα φαρμακεία κι όταν τα βρίσκει τα πληρώνει όλο και ακριβότερα, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο 2023 μέχρι τον Ιανουάριο 2024 οι τιμές των φαρμάκων αυξήθηκαν κατά 12,7%!
Από την άλλη, στον συγκεκριμένο κλάδο, που αποτελεί «καμάρι» των κυβερνήσεων αφού π.χ. η παραγωγή φαρμάκου την πενταετία 2017-2022 παρουσίασε αύξηση 100%, από 953 εκατ. ευρώ στα 1,876 δισ., οι εργατοϋπάλληλοι είναι χωρίς Συλλογική Σύμβαση από το 2009! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργοδότες του κλάδου επιβάλλουν κυλιόμενα ωράρια, 12ωρα, εργασία τα Σαββατοκύριακα κ.ά.