Ερώτηση του ΚΚΕ για την απαράδεκτη εγκύκλιο που προβλέπει ή νοσηλευτή ή ενισχυτική διδασκαλία
Να ανακληθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος που αναγκάζει τις οικογένειες των μαθητών να επιλέξουν ανάμεσα στην εκπαίδευση και στην ασφάλεια των παιδιών τους, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση στο υπουργείο Παιδείας.
Ο λόγος για την εγκύκλιο υπ' αριθμό 48877/Δ3/14-05-2023, με την οποία απαγορεύεται η πρόσληψη δύο διαφορετικών ειδικοτήτων για τον ίδιο μαθητή, παρά το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω της φύσης των προβλημάτων και των δυσκολιών, χρειάζεται και τις δύο.
«Οι ειδικότητες αφορούν την κάλυψη διαφορετικών εκπαιδευτικών ή/και ιατρικών αναγκών, με αποτέλεσμα η οικογένεια να επωμίζεται το οικονομικό βάρος ευθύς εξαρχής για να καλύψει τη βεβαιωμένη ανάγκη του παιδιού», όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση με την οποία το ΚΚΕ επανέρχεται στο ζήτημα. Χαρακτηρίζει την εγκύκλιο - που για τέταρτη συνεχή χρονιά αποστέλλει το υπουργείο Παιδείας - «απαράδεκτη», καθώς «με έναν απολύτως αντιεπιστημονικό και αντιεκπαιδευτικό μέτρο, δημοσιονομικού χαρακτήρα, αποτυπώνει την ανάλγητη πολιτική επιλογή να ζητάει από τους γονείς των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να επιλέξουν».
Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση, απαιτείται: Να επιτρέπεται από την οικογένεια να αιτείται την προσφορά της αναγκαίας επιστημονικής βοήθειας σε κάθε παιδί, με βάση τις γνωματεύσεις των αρμόδιων φορέων. Το υπουργείο Παιδείας να παρέχει νοσηλευτή στα παιδιά που χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης τις ώρες παραμονής στο σχολείο, και εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Βιβή Δάγκα, Νίκος Αμπατιέλος, Νίκος Εξαρχος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Βασίλης Μεταξάς και Μανόλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ρωτούν ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:
- Ακώλυτα, χωρίς περιορισμούς, με μόνη προϋπόθεση τις βεβαιωμένες ανάγκες των μαθητών, να γίνουν ταυτόχρονα οι αιτήσεις σε ειδικό εκπαιδευτικό, ειδικό βοηθητικό προσωπικό ή/και σχολικό νοσηλευτή, σύμφωνα με τις διεγνωσμένες ανάγκες του κάθε μαθητή.
- Να πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για όλα τα κενά, σε μία φάση προσλήψεων.
- Να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμους διορισμούς, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων στα σχολεία, ώστε να καλύπτονται ουσιαστικά και ολοκληρωμένα οι σύνθετες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.