Πέμπτη 24 Απρίλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το τυράκι στην (πολεμική) φάκα

«Zeitenwende» («ιστορική καμπή») είχε αποκαλέσει το 2022 - μετά το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία - ο Γερμανός καγκελάριος τη στροφή της Γερμανίας στην πολεμική οικονομία, προαναγγέλλοντας ένα ειδικό ταμείο 100 δισ. ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες.

Στην «Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας» του 2023, ο ρόλος της Γερμανίας αποτυπώνεται ως «κόμβος εφοδιαστικής αλυσίδας» για το ΝΑΤΟ, λόγω της θέσης της στην Ευρώπη. Η Γερμανία δεσμεύεται να παράσχει 35.000 στρατιώτες και περισσότερα από 200 αεροσκάφη και πλοία εντός 30 ημερών για οποιαδήποτε «μείζονα σύγκρουση», στο πλαίσιο του «νέου μοντέλου» του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση απειλών, με το βλέμμα στραμμένο στη Ρωσία.

Εκτοτε πολλά έχουν αλλάξει στις σχέσεις των ΗΠΑ με τους ΝΑΤΟικούς εταίρους τους στην Ευρώπη, ειδικά με τη Γερμανία. Αυτό που παραμένει όμως σταθερό, είναι η στροφή στην πολεμική οικονομία και η ένταση της πολεμικής προπαρασκευής, στην οποία πρωτοστατεί η γερμανική «ατμομηχανή» της Ευρώπης. Στη σκιά της οικονομικής ύφεσης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και του νέου πολεμικού προϋπολογισμού, ύψους 500 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς και υποδομές την επόμενη 12ετία, ο γερμανικός λαός έχει αρχίσει ήδη να νιώθει στο πετσί του τις επώδυνες συνέπειες.

* * *

Στον αντίποδα, μεγάλα γερμανικά μονοπώλια αντιμετωπίζουν την πολεμική προπαρασκευή ως μια μοναδική ευκαιρία για να ρεφάρουν - έστω και προσωρινά - από την επερχόμενη κρίση, διοχετεύοντας εκεί τεράστια κεφάλαια που έχουν συσσωρευτεί, με την ανάλογη βέβαια κρατική στήριξη. Ετσι, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Handelsblatt», ο γερμανικός στρατός (Bundeswehr) ήρθε σε επαφή με επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, προκειμένου να σχεδιάσουν από κοινού τη μετακίνηση στρατευμάτων, πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού στην ανατολική μεθόριο του ΝΑΤΟ όταν χρειαστεί, με βάση τις αποφάσεις και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Bundeswehr άρχισε διαπραγματεύσεις με την κρατική σιδηροδρομική εταιρεία «Deutsche Bahn», τον αεροπορικό όμιλο «Lufthansa» και τον αμυντικό κολοσσό «Rheinmetall», όπως και άλλες εταιρείες. Σημειώνεται πως η «Rheinmetall» έχει υπογράψει συμφωνία με τον γερμανικό στρατό για την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ήδη από τον περασμένο Φλεβάρη.

Αν και καμία από τις παραπάνω εταιρείες δεν σχολίασαν το δημοσίευμα, η διοίκηση της Bundeswehr αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η Bundeswehr βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε πολιτικούς παρόχους υπηρεσιών για την υλικοτεχνική μεταφορά στρατιωτικών αγαθών και υλικών εκτός των ζωνών κρίσεων (...) στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές υπερμεγέθων και υπέρβαρων υλικών - ακόμη και στο 100%». Επίσης, επικαλούμενη επίσημες πηγές, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει πως σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για την αξιοποίηση της σχολής πτήσεων της «Lufthansa» προκειμένου να αναλάβει τη βασική εκπαίδευση πιλότων μαχητικών αεροσκαφών.

* * *

Σύμφωνα εξάλλου με έκθεση της Deutsche Bank, το πλεόνασμα παραγωγής και υποδομών που διαθέτει η Γερμανία στην αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να αξιοποιηθεί για αύξηση του παραγωγικού δυναμικού της πολεμικής βιομηχανίας. Ο ισχυρός ανταγωνισμός στην ηλεκτροκίνηση από τις ΗΠΑ και την Κίνα, η απειλή των αμερικανικών δασμών και η μειωμένη παγκόσμια ζήτηση έχουν οδηγήσει σε υπολειτουργία των εργοστασίων στην αυτοκινητοβιομηχανία, μόλις στο 25% της δυναμικότητάς τους.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα προτείνει ως «λύση» τη μετατροπή της αυτοκινητοβιομηχανίας σε πολεμική. Οπως υποστηρίζει, το πλήρες κλείσιμο των εργοστασίων θα προκαλέσει τεράστια κόστη για αποζημιώσεις, «κοινωνική προστασία» και επιδόματα ανεργίας. Από την άλλη, η μετατροπή τους θα μειώσει τα κόστη αναδιάρθρωσης και θα ενισχύσει τη «στρατηγική αυτονομία» της Γερμανίας, «γλιτώνοντας» από το κεφάλαιο και το κράτος του περίπου 10 δισ. ευρώ.

Το «τυράκι στη φάκα» για τους εργαζόμενους είναι η διατήρηση 100.000 θέσεων εργασίας, που σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να χαθούν από την καπιταλιστική κρίση και τις συνέπειές της σε στρατηγικούς κλάδους της γερμανικής οικονομίας. Με το πιστόλι στον κρόταφο, ο λαός καλείται να αποδεχθεί ως ...σωτηρία τους πολεμικούς στόχους των ιμπεριαλιστών, ενώ τον οδηγούν κατευθείαν στον όλεθρο, βάζοντάς τον να παράγει τα κανόνια, πριν η αστική τάξη τον κάνει κρέας γι' αυτά.

Στο προσκήνιο προβάλλει τώρα ακόμα πιο επιτακτικά η ανάγκη να διαχωριστεί ο λαός από αυτούς τους σχεδιασμούς, στη Γερμανία και παντού. Δυναμώνοντας τη δική του αυτοτελή πάλη, να ανατρέψει την εξουσία των εκμεταλλευτών, που για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς τους δεν διστάζουν να τον σύρουν ακόμα και σε πόλεμο.


Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ