Σάββατο 1 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΠΑΙΔΕΙΑ
1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΙΕΚ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βήμα δημιουργίας και αντίστασης

Απρόσμενη ήταν η επιτυχία του 1ου Φεστιβάλ ερασιτεχνικής δημιουργίας που έγινε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία των Συλλόγων Σπουδαστών Δημοσίων και Ιδιωτικών ΙΕΚ. Στο χώρο μπροστά στο Αγαλμα του Βενιζέλου, σπουδαστές των ΙΕΚ, αντάμωσαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό, την απόφασή τους να παλέψουν στο πλάι του εργατικού κινήματος, να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη μόρφωση και τη δημόσια και δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση.

Αναδείχτηκε περίτρανα η δίψα των νέων να δημιουργήσουν και να βρουν βήμα έκφρασης των αναζητήσεών τους. Εκεί τους δόθηκε η ευκαιρία. Εξι ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα παρουσίασαν τη δουλιά τους και κράτησαν συντροφιά τους νέους σπουδαστές. Παράλληλα, εκεί, προβλήθηκαν και οι άλλες καλλιτεχνικές αναζητήσεις των νέων, μέσα από εκθέσεις σκίτσου, φωτογραφίας και ζωγραφικής που λειτούργησαν στο χώρο.

Ομως και εκεί το κράτος καταστολής, βίας και τρομοκρατίας επιχείρησε να παρέμβει. Δε θέλει τους νέους συμμέτοχους, να λειτουργούν συλλογικά και να αμφισβητούν την πολιτική που τους καταδικάζει στην απομόνωση, την αμορφωσιά και την εξάρτηση. Ετσι, δύναμη της αστυνομίας επιχείρησε να διακόψει πρόωρα το Φεστιβάλ, με πρόσχημα πως «ανησύχησαν οι περίοικοι». Μάλιστα απείλησαν με συλλήψεις, παρά το γεγονός ότι οι δύο Σύλλογοι είχαν την απαραίτητη άδεια από το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τελικά η εκδήλωση συνεχίστηκε, και ολοκληρώθηκε όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί. Και φυσικά καταγγέλθηκε η επιχείρηση τρομοκράτησης: «Η δραστηριότητά μας ενοχλεί. Η αστυνομία, θέλει να μας στείλει σπίτια μας. Να μας επιβάλει για άλλη μια φορά να σταθούμε μπροστά στα Big Bar. Ομως εμείς αντιστεκόμαστε», ανέφερε η Εύη Αυγέρου πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ