Κυριακή 2 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
«Αντιμεταναστευτική» έξαρση στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Με δακτυλικά αποτυπώματα, με καταγραφή και έλεγχο των «βιομετρικών» στοιχείων, με ειδικά σώματα «συνοροφυλάκων», ακόμα και με ειδικό πολεμικό στόλο και άλλα παρόμοια μέτρα θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση τους εντός και εκτός των τειχών μετανάστες. Οι δεκαπέντε υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της ΕΕ αποφάσισαν την περασμένη Πέμπτη στη Ρώμη τα προαναφερόμενα μέτρα, τα οποία αναμένεται να επικυρωθούν από τη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλης.

Η σπουδή της Κομισιόν για τη λήψη αυστηρών μέτρων κατά των μεταναστών αντανακλά, δήθεν, τις ανησυχίες των ιθυνουσών δυνάμεων της ΕΕ για την απήχηση των ρατσιστικών, νεοφασιστικών, εθνικιστικών απόψεων. Ομως, η εφαρμογή αυτών των μέτρων είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε «αντιμεταναστευτική» υστερία, αφού οι αρχές της ΕΕ ουσιαστικά ενοχοποιούν τους μετανάστες τόσο για την αύξηση της εγκληματικότητας, όσο και για την αύξηση της ανεργίας, ενισχύοντας ακριβώς αυτές τις διαθέσεις που υποτίθεται ότι πάνε να αντιμετωπίσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «αντιμεταναστευτικό» κλίμα, που καλλιεργείται συστηματικά από την ΕΕ, προκάλεσε την παρέμβαση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία επισήμανε τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο αλλαγής του καθεστώτος του ασύλου.

Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι η «αντιμεταναστευτική» έξαρση της ΕΕ σημειώνεται σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης στις μεγαλύτερες χώρες-μέλη, αύξησης των απολύσεων, όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Η μετατροπή των μεταναστών σε εξιλαστήριο θύμα είναι μια πολιτική που μοιραία επηρεάζει όλους τους εργαζόμενους και προδιαγράφει ακόμη σκληρότερη αντιμετώπισή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ