Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 59
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ανδρομάχη Βόβουρα
Ανδρομάχη Βόβουρα
Φωτ.

Στις 16 Απρίλη 2002 η ελληνική γη σκέπασε για πάντα, στα 98 χρόνια της, την ΜΑΡΙΑ Προυσακώφ - ΦΑΤΣΟΥ. Γεννήθηκε στην Τασκένδη. Σε μικρή ηλικία έζησε το σκληρό τσαρικό καθεστώς, την Οκτωβριανή Επανάσταση. Στο σοσιαλιστικό καθεστώς μεγάλωσε και δούλεψε σκληρά για την ολοκλήρωσή του.

Στην Τασκένδη γνώρισε τον Θανάση Φάτσο, πολιτικό πρόσφυγα. Παντρεύτηκαν και τον ακολούθησε στην Ελλάδα, η οποία έγινε η δεύτερη πατρίδα της. Εζησαν αγαπημένοι και μονιασμένοι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν με τον επαναπατρισμό τους.

Ως το τέλος της ζωής της, έμεινε πιστή στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της Θανάσης Φάτσος προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σούρπης Μαγνησίας, 30 ευρώ.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τη σκεπάζει.

* * *

Φωτ.

Την 1η Ιούνη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο της ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ ΒΟΒΟΥΡΑ. Γεννήθηκε το 1932 στο χωριό Φιλιππαίοι Γρεβενών. Στα χρόνια του Εμφύλιου, μαζί με άλλα παιδιά, κατέφυγαν στην Αλβανία και το 1948 μεταφέρθηκαν στη Ρουμανία. Εκεί τελείωσε Μέση Τεχνική Σχολή. Το 1954 πήγε στην Τασκένδη, όπου ζούσαν οι πολιτικοί πρόσφυγες γονείς της.

Το 1954 έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Ηταν εργατική με υψηλή ειδίκευση και διακρίθηκε στη δουλιά της, για την οποία τής απονεμήθηκαν έπαινοι από τις Αρχές του Ουζμπεκιστάν.

Καλή σύζυγος, μητέρα και γιαγιά διαπαιδαγώγησε σωστά τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Στη μνήμη της, ο άντρας της Ηλίας Βόβουρας, τα παιδιά της Κώστας και Βασίλης και τα εγγόνια της Νατάσα και Ιλεάνα προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Ανω Τούμπας, 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 15 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

ο Κ. Τ. προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αχτίδας Υπηρεσιών της ΚΟ Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ