Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 60
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Στις 29 Μάη 2002 έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Αποστόλου ΚΑΛΤΣΑΣ. Από το τέλος του εμφύλιου ζούσε πολιτικός πρόσφυγας στην πόλη Τσιρτσίκ του Ουζμπεκιστάν, όπου και πέθανε. Πολλά χρόνια περίμενε την άδεια επιστροφής στην πατρίδα, που για την απελευθέρωσή της αγωνίστηκε στην Κατοχή από τις γραμμές του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ.

Οι ενέργειές του για τον επαναπατρισμό προσέκρουαν στο εμπόδιο του «γένους», που εμποδίζει τους Ελληνες πολίτες σλαβόφωνους να επαναπατριστούν. Ο Νικόλαος Καλτσάς γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Κοκκωτοί Αλμυρού Μαγνησίας. Παντρεύτηκε τη Σουλτάνα Κυρλίνη, κόρη των Ελλήνων υπηκόων Δημήτρη και Παρασκευής Κυρλίνη από το χωριό Βασιλειάδα Καστοριάς. Η Σουλτάνα γεννήθηκε το 1938 στη Βασιλειάδα. Ο πατέρας της τη δήλωσε στην προσωρινή σοβιετική ταυτότητα ως μακεδονικής εθνικότητας. Αυτό είναι το εμπόδιο που δεν επέτρεψε τον επαναπατρισμό στην οικογένεια Νικολάου Καλτσά. Ποια όμως θα είναι η τύχη της χήρας Καλτσά και των παιδιών και εγγονών της, μακριά από την πατρίδα και τους συγγενείς;

Η περίπτωση αυτή θα πρέπει να συγκινήσει τους αρμόδιους των υπουργείων και να δώσουν κάποια λύση για να επιστρέψει η χήρα Καλτσά με τα παιδιά της στην πατρίδα.

Στη μνήμη του Νίκου Καλτσά τα εξαδέλφια του Βασιλική Παπαλεξανδρή - Σύρου, Γιάννης και Γιώργος Σύρος και οι συναγωνιστές του στο ΔΣΕ Γιάννης Βούζας - Λαδάς, Κατίνα Καπή - Μπουλαμάτση και Γιάννης Καραστάθης προσφέρουν 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 20 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ και εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στην οικογένεια και τους συγγενείς της στην Ελλάδα.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΝΙΚΟΥ ΚΟΛΟΚΥΘΑ, η ΚΟΒ Σουφλαρίων Λάρισας, της οποίας ήταν μέλος ως το θάνατό του, προσφέρει στη ΝΕ Λάρισας 52 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ