Παρασκευή 7 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 67
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Δημήτρης Ανδρεάκος
Δημήτρης Ανδρεάκος
Φωτ.

Στις 27 Νοέμβρη 1943, όργανα των γερμανοναζιστικών δυνάμεων κατοχής εκτέλεσαν τον ΗΛΙΑ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ γ.γ. του Εθνικού Συνδέσμου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, με τυφεκισμό, δεμένο σε καρέκλα, γιατί δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος.

Ο Ηλίας Τζαμουράνης, φοιτητής της Νομικής, γεννημένος το 1914 στη Μερόπη Μεσσηνίας, που έδωσε πολλούς αγωνιστές, ήταν γιος προοδευτικού αγρότη, του Γιώργη Τζαμουράνη, με καταγωγή από τον Ακοβο, ιστορικό ανταρτοχώρι των αγώνων του λαού από το 1821 ως και το 1949, στον βόρειο Ταΰγετο. Τα πέντε αδέρφια του και ο πατέρας του συμπαραστάθηκαν στους αγώνες.

Στέλεχος του ΚΚΕ από τα γυμνασιακά του χρόνια, άριστος μαθητής, διωγμένος από το Μεταξά για τη σχολική δράση του, παρουσιάστηκε με αίτησή του και πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο, όπου και έχασε το πόδι του στην εαρινή αντεπίθεση των Ιταλών το '41. Τιμημένος με Μετάλλιο Ανδρείας, συνέχισε τον αγώνα στην Κατοχή, στο Νοσοκομείο και στους δρόμους της Αθήνας, επικεφαλής, μαζί με τον Δ. Γονατά, των ηρώων αναπήρων πολέμου, εμψυχώνοντας τους συναγωνιστές του με το κουράγιο του και τη χαρισματική προσωπικότητα.

Σύμφωνα με εκφρασμένη επιθυμία της αδελφής του, Κανέλλας, ο ανιψιός του Η. Τζαμουράνης προσφέρει στη μνήμη του 100 ευρωμονάδες στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Την Πρωτομαγιά του 2002 πέθανε στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, σε βαθιά γεράματα η ΚΑΝΕΛΛΑ, σύζυγος του Ευάγγελου ΣΜΥΡΝΗ, αδελφή του ήρωα της Αντίστασης Ηλία Τζαμουράνη.

Γεννημένη στη Μερόπη Μεσσηνίας, συμμετείχε, όπως και τα αδέρφια της Ηλίας, Νίκος και Δημήτρης, στην Αντίσταση και στον αγώνα ενάντια στο ξενόδουλο καθεστώς, που στήθηκε μετά το '44, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Η Κανέλλα πήγαινε φαγητό στους αντάρτες σε γιάφκες στον βόρειο Ταΰγετο. Συνέχισε να υποστηρίζει τους λαϊκούς αγώνες και το Κόμμα και μετά, ως τα γεράματα.

Ως το τέλος της ζωής της, έμεινε πιστή στην Ιδεολογία της, στο ΚΚΕ και στη μνήμη του αδελφού της, με αξιοσημείωτη σταθερότητα.

Στη μνήμη της και στον ηρωικό αγώνα του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ και των μαχητών του, ο ανιψιός της Η.Τ. προσφέρει 100 ευρωμονάδες στην ΠΕΑΤΑΘ.

  • Την Κυριακή 9 Ιούνη στον Αγιο Κωνσταντίνο Μεγαλόπολης, θα γίνει το μνημόσυνο για τις 40 μέρες από το θάνατο της Κανέλλας Ε. Σμυρνή, το γένος Γ. Τζαμουράνη και θα επακολουθήσει τρισάγιο στον τάφο της, στο Νεκροταφείο Μεγαλόπολης.

* * *

H Βάσω Ολέγκα - Κοΐνη πρόσφερε στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΔΡΕΑΚΟΥ, προέδρου του σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας και αντί για λουλούδια στον τάφο του, προσφέρω στο ΚΚΕ 10 ευρώ.

Βασίλης Κοσμάς

Μέλος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας

* * *

Η Λίτσα Τσακίρη, από τον Αγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, προσφέρει 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ ΤΑ και Κοινωνικών Κινημάτων Ζωγράφου, στη μνήμη των πεθερικών της ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ και ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΑΚΙΡΗ και των θείων της αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΜΕΡΟΠΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΟΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ