Κυριακή 9 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Περισσότερος πόλεμος και πολεμικές δαπάνες από το ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ έθεσαν την Πέμπτη επίσημα υπό ΝΑΤΟική «ομπρέλα» την «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» και το ΝΑΤΟικό Συμβούλιο Υπουργών Αμυνας (NAC) συζήτησε στις Βρυξέλλες, στην «ημερήσια διάταξη», το «πακέτο αντι-τρομοκρατικών μέτρων που θα δεσμεύει τη Συμμαχία για ανάπτυξη δυνάμεων, όπου και όταν χρειαστεί». Οι ΗΠΑ και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον θεωρούν ότι «υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης» του ΝΑΤΟ και «νέας δομής», που θα αποφασιστεί οριστικά, τον ερχόμενο Νοέμβρη, στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής της Πράγας. Και ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου έκανε λόγο για «ανάγκη διατήρησης των υφιστάμενων λεπτών πολιτικών ισορροπιών», ομολογώντας έμμεσα ότι η «νέα δομή» του ΝΑΤΟ θα θίξει τόσο το ζήτημα των Στρατηγείων, όσο και τις «εθνικές ιδιαιτερότητες» στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

Πρόκειται για αλυσίδα νέων «αντι-τρομοκρατικών» απειλών, που θα 'χουν επιπτώσεις και στις «εθνικές» διαφορές, όπως τα Ελληνοτουρκικά.

Στο Συμβούλιο συζητήθηκε επίσημα και η «εκκρεμότητα» του ευρωστρατού και των σχέσεων ΕΕ/ΝΑΤΟ, με πολλές πιέσεις.

Στην Πράγα, θα κωδικοποιηθεί το νέο παγκόσμιο, αντιλαϊκό «ευαγγέλιο», σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της Ρωσίας στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ και τη νέα ΝΑΤΟική διεύρυνση προς ακόμα έξι, τουλάχιστον, χώρες. Η «νέα δομή» του ΝΑΤΟ θα 'χει σαφή «αντι-τρομοκρατικό» προσανατολισμό, που θα αναιρεί και τα τελευταία απομεινάρια των «επίπεδων»/ «εθνικών» γεωστρατηγικών αντιλήψεων, αντικαθιστώντας τα και επίσημα με «αποεδαφικοποιημένες ροές» ηγεμονίας και εξάρτησης, τόσο σε επίπεδο εξοπλισμών, όσο και σχετικά με τις «επιχειρησιακές δράσεις». Και όλα αυτά υπό αμερικανική πυρηνική ομηρία, αφού όπως δήλωσε και ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, «οι ΗΠΑ χειρίζονται το σύνολο, σχεδόν, των πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ» και απλώς «ενημερώνουν» τους Συμμάχους στις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ