Κυριακή 9 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πιστοποιητικό καπιταλισμού» πήρε η Ρωσία από ΗΠΑ και ΕΕ

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες αναγνώρισαν τη ρωσική οικονομία ως «οικονομία της αγοράς». Τα ανταλλάγματα της κυβέρνησης Πούτιν. Οι επιπτώσεις από τις ρωσικές «παροχές»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι πρέπει να αισθάνονται ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι εκπρόσωποι της νεότευκτου ρωσικής αστικής τάξης για την αξιολόγηση των επιδόσεών τους απ' τα δύο μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα εύσημα από ΗΠΑ και ΕΕ

Στις 29 του Μάη, κατά τη διάρκεια πανηγυρικής τελετής στη Μόσχα, στα εγκαίνια των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ανακοίνωσε ότι οι «εταίροι» αναγνωρίζουν πλέον τη ρωσική οικονομία ως «οικονομία της αγοράς». Μια βδομάδα μετά, την περασμένη Πέμπτη, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι κατατάσσει τη Ρωσία στην κατηγορία της «οικονομίας της αγοράς». Με λίγα λόγια, η ιθύνουσα τάξη της Ρωσίας πήρε το πιστοποιητικό του «καπιταλιστή».

Τι έδωσε ο Πούτιν

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η αναγνώριση από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον έρχεται λίγες μέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και μετά από σειρά αποφάσεων της ρωσικής κυβέρνησης, που ικανοποίησαν ιδιαιτέρως Αμερικανούς και Ευρωπαίους «συνεταίρους». Σ' αυτές τις αποφάσεις περιλαμβάνεται η συστράτευση στην «αντιτρομοκρατική σταυροφορία», η συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών κεφαλών, η άρση των αντιρρήσεων για την αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα», η αποδοχή της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, η μετοχοποίηση των ρωσικών πετρελαϊκών εταιριών, η αποδέσμευση της Ρωσίας από τις ποσοστώσεις στην παραγωγή πετρελαίου του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών, κ.ά.

Ο «λογαριασμός» τριών μηνών

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση Πούτιν μέσα σε διάστημα τριών μηνών «κατάφερε» να υποβαθμίσει το ρόλο της Ρωσίας στις παγκόσμιες εξελίξεις, να τη μετατρέψει σε περιφερειακή δύναμη μικρής εμβέλειας, να δώσει στις ΗΠΑ το δικαίωμα για απόλυτη πυρηνική υπεροπλία (αφού οι Αμερικανοί, όπως ορίζει η συμφωνία Πούτιν-Μπους, έχουν το δικαίωμα να «αποθηκεύσουν» τα δικά τους όπλα), να παραδώσει ως λεία στις πολυεθνικές το σημαντικότερο τομέα της ρωσικής οικονομίας, τα πετρέλαια.

Αρση των αντισοβιετικών περιορισμών

Η παροχή του «πιστοποιητικού καπιταλισμού» στη Ρωσία σημαίνει ότι αίρονται οι περιορισμοί που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση στο εξαγωγικό εμπόριο της Ρωσίας από τον καιρό της Σοβιετικής Ενωσης. Τότε, για να περιορίσουν τις σοβιετικές εξαγωγές, επέβαλαν μεγάλους δεσμούς στα σοβιετικά προϊόντα που επρόκειτο να εισαχθούν στις ΗΠΑ και στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Αυτούς τους δασμούς, τους δικαιολογούσαν λέγοντας ότι οι τιμές των σοβιετικών προϊόντων δε διαμορφώνονταν σε καθεστώς «ελεύθερης αγοράς» αλλά από το σοσιαλιστικό σύστημα.

Αυτός είναι ο καπιταλισμός στη Ρωσία

Αντί άλλων δεικτών για την ανάπτυξη του καπιταλισμού στη Ρωσία και την αποκατάσταση των κανόνων της «οικονομίας της αγοράς» παραθέτουμε το συμπέρασμα έκθεσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ότι «ο πληθυσμός της Ρωσίας φτάνει σήμερα τα 145 εκατομμύρια, αλλά μέχρι το 2050 θα έχει μειωθεί στα 104 εκατομμύρια». Και για να γίνει κατανοητό, παραθέτουμε το συμπέρασμα του Αμερικανού δημογράφου Μάρεϊ Φέσμπαχ, ότι «ο πληθυσμός της Ρωσίας μειώνεται κατά 750.000 ψυχές το χρόνο, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης στη χώρα»...


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ