Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ»
Κάλεσμα αγώνα για ουσιαστική Ανώτατη Εκπαίδευση
  • Εκλογές αύριο στο ΤΕΙ Πειραιά
  • Προχτές εκλέχτηκε η νέα διοίκηση στο ΤΕΙ Αθήνας

Από τη μεγάλη κινητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας ενάντια στην ψευτοανωτατοποίηση των ΤΕΙ τον Μάη του 2001
Από τη μεγάλη κινητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας ενάντια στην ψευτοανωτατοποίηση των ΤΕΙ τον Μάη του 2001
Οι πρώτες προεδρικές εκλογές για την ανάδειξη της νέας αιρετής διοίκησης μετά την εφαρμογή του νόμου 2916/01 και την ένταξη του εκπαιδευτικού προσωπικού στις νέες βαθμίδες, διενεργούνται αύριο στο ΤΕΙ Πειραιά, ενώ αντίστοιχες εκλογές πραγματοποιήθηκαν προχτές στο ΤΕΙ Αθήνας.

Απευθυνόμενοι στους εκπαιδευτικούς, τους σπουδαστές και τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΤΕΙ Πειραιά, ο υποψήφιος πρόεδρος Στυλιανός Μανωλάς κι οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι Γεώργιος Διλιντάς και Παντελής Μαλατέστας, οι οποίοι υποστηρίζονται από τη «Δημοκρατική Ενότητα Καθηγητών» του ΤΕΙ Πειραιά, δεσμεύονται σ' ένα αγωνιστικό πλαίσιο για μια Ανώτατη Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, που θα συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας. Αυτό προϋποθέτει, όπως λένε, «αναδιάρθρωση επιστημονικών αντικειμένων και προγραμμάτων σπουδών, γενναία χρηματοδότηση, δυνατότητα δημιουργίας ουσιαστικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων, έρευνα, βασική και εφαρμοσμένη. Μόνον έτσι το επίπεδο των αποφοίτων και των μελλοντικών ακαδημαϊκών θα φτάσει εκεί που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας».

Οι παραπάνω υποψήφιοι θεωρούν τις επικείμενες εκλογές κρίσιμες, αφού η διοίκηση που θα προκύψει από αυτές θα συμβάλει είτε θετικά είτε αρνητικά με τη στάση της και τη δυναμική της στις εξελίξεις. Ετσι, δεσμεύονται ότι με τη στήριξη ολόκληρης της κοινότητας του ΤΕΙ θα αγωνιστούν για:

  • Κατάργηση των διατάξεων του νόμου 2916/01, που θέτουν στο περιθώριο άξια, ικανά και έμπειρα στελέχη. Στηρίζουν την απαίτηση για πλήρη αποκατάσταση όλων των εκπαιδευτικών που εντάχτηκαν σε προσωποπαγείς θέσεις.
  • Ουσιαστική ανάδειξη των ΤΕΙ σε πραγματικά και όχι κατ' επίφαση Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με αυτοτέλεια, με ανάπτυξη προπτυχιακών σπουδών που θα εξασφαλίζουν τη διέξοδο στο επάγγελμα, μεταπτυχιακών σπουδών και ερευνητικών προγραμμάτων. Στο επίκεντρο των προσπαθειών τους θα βρεθεί πραγματική σύνδεση του ΤΕΙ με τους χώρους παραγωγής, ενώ βασικός τους στόχος είναι να στηρίξουν, μέσω των θεσμοθετημένων οργάνων, την ανάπτυξη της εκπαίδευσης και της έρευνας στο ΤΕΙ.
  • Δημιουργία υποδομών και τη χρηματοδότηση διαδικασιών για την άρτια εκπαίδευση, σίτιση και στέγαση των σπουδαστών. Μεγάλο ειδικό βάρος θα δοθεί στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης των ωρολογίων προγραμμάτων, ώστε οι σπουδαστές να αξιοποιούν ουσιαστικότερα και αποδοτικότερα το χρόνο τους στο ΤΕΙ.
  • Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης του ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Καταξίωση των θεσμοθετημένων συλλογικών οργάνων του ΤΕΙ.
  • Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Ιδρύματος και της δωρεάν εκπαίδευσης.

Εκτός από τον παραπάνω αγωνιστικό συνδυασμό υποψηφιότητα θέτει και ο νυν πρόεδρος του ΤΕΙ, Λάζαρος Βρυζίδης, με υποψήφιους αντιπροέδρους τους Γαρυφαλλιά Σερελέα και Ζήσο Αθανάσιο.

Στο ΤΕΙ Αθήνας

Ο Γεώργιος Καλκάνης είναι ο νέος πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας και αντιπρόεδροι οι Ιωάννης Καλκάνης και Ιωάννα Τζονιχάκη, ο συνδυασμός των οποίων έλαβε 506 ψήφους στις προχτεσινές εκλογές στο ίδρυμα. Ο έτερος συνδυασμός που μειοψήφησε (218 ψήφους) ήταν των Γεωργίου Κουτρουμπή, Κυριάκου Σταθάκη και Κωνσταντίνου Νομικού. Συνολικά ψήφισαν 848 μέλη της κοινότητας του ΤΕΙ και υπήρξαν 124 λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια. Η νέα διοίκηση πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα την 1η Σεπτέμβρη 2002 και η θητεία της θα είναι τριετής.

Αυτές οι εκλογές διεξήχθησαν για πρώτη φορά κάτω από συνθήκες περιθωριοποίησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας (90%) του εκπαιδευτικού προσωπικού, τόνισε με ανακοίνωσή της η Κίνηση για την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση του ΤΕΙ Αθήνας, που μέσα από τις εκλογές θα ήθελε να αναδειχτεί η άλλη πολιτική πρόταση για την πραγματικότητα των ΤΕΙ, μια πρόταση που θα ξέφευγε από τη διαχείριση της μίζερης κατάστασης, μια πρόταση αγώνα για να διεκδικηθούν όλα εκείνα που επιβάλλουν οι ανάγκες του λαού, των εκπαιδευτικών, των σπουδαστών. Καθώς ένας τέτοιος συνδυασμός δεν κατάφερε να συγκροτηθεί και οι υπάρχοντες φάνηκε ότι συναινούν στην ακολουθούμενη πολιτική, η Κίνηση κάλεσε τους εκλέκτορες σε καταψήφιση και των δύο συνδυασμών κι όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό να εκφράσει την αντίθεσή τους με τον αγώνα του στη συνέχεια, για ιδρύματα που θα παρέχουν υψηλού επιπέδου επιστημονική γνώση με βάση τις ανάγκες του λαού και της επιστήμης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ