Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
ΕΡΤ
Εκτός από αδυναμίες έχει και ... θεό

Τετραήμερο Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης

Τις αδυναμίες της ΕΡΤ δεν έκρυψε ο πρόεδρός της Αγγελος Στάγκος, λέγοντας πως, ωστόσο, ο «θεός της ΕΡΤ είναι μεγάλος». Τόνισε, όμως, πως θα πρέπει η πολιτεία ν' αντιληφθεί, αλλά και η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, «σε τι βαθιά νερά βρισκόμαστε». Ο πρόεδρος της ΕΡΤ μίλησε χθες στην ημερίδα, που διοργάνωσε η ΠΟΣΠΕΡΤ με θέμα «Πρόγραμμα και παραγωγή στη δημόσια ραδιοτηλεόραση». Την ημερίδα θ' ακολουθήσουν οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Ραδιοτηλεόρασης, που θα ολοκληρωθούν μεθαύριο Κυριακή.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ αναφέρθηκε κυρίως στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΡΤ, αλλά και στην έλλειψη προσωπικού, ενόψει, μάλιστα, των Ολυμπιακών Αγώνων. Στόχος της διοίκησης επανέλαβε πως είναι ν' αυξηθούν οι εσωτερικές παραγωγές και να μειωθούν οι εξωτερικές και οι μεικτές. «Δεν έχουμε», όπως υπογράμμισε, «κανένα λόγο να κρύβουμε ότι η ΕΡΤ έχει αδυναμίες. Εχει έλλειψη τεχνικού και, γενικά, παραγωγικού προσωπικού, έχει προβλήματα λειτουργίας, ορθολογισμού και νοοτροπίας» και, επομένως, τα βήματά της προς την κατεύθυνση των εσωτερικών παραγωγών θα πρέπει να είναι προσεκτικά. Η παραγωγική συμμετοχή σε σχέση και με πέρσι θα είναι αναλογικά πολύ μεγάλη στη ΝΕΤ και μικρότερη στην ΕΤ-1.

Ο Αγγελος Στάγκος έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα της χορηγίας και της κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων, για την οποία απαιτούνται υπέρογκα ποσά, ενώ θα πρέπει να προσφέρει στις εταιρίες, με τις οποίες έχει υπογράψει συμβάσεις, τους καλύτερους τεχνικούς, εικονολήπτες και σκηνοθέτες που διαθέτει. Η διοίκηση της ΕΡΤ, όμως, και οι εργαζόμενοι δεν έχουν μπροστά τους μόνον τους Ολυμπιακούς, αλλά πολύ σύντομα θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις δημοτικές εκλογές, την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ και αργότερα για τις βουλευτικές εκλογές. Αυτά, από μόνα, για τον πρόεδρο της ΕΡΤ είναι «δοκιμασίες ή μάλλον test events, για να αρχίσουμε να μιλάμε με ολυμπιακούς όρους».

Στο γενικότερο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά και στο ρόλο της ΕΡΤ, αναφέρθηκε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας. Ο υπουργός Τύπου μίλησε για τα φαινόμενα υποβάθμισης της ειδησεογραφίας με τη διογκωμένη προβολή του εφήμερου και υποτιθέμενες «ψυχαγωγικές» εκπομπές, που δεν είναι λίγες οι φορές που ακολουθούν το «δρόμο της προσβολής και του ευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Ολοι μας, όπως είπε, γινόμαστε καθημερινά θεατές αυτών των «ολισθημάτων, που δε διστάζουν να θυσιάζουν το αληθινό στο βωμό του ανταγωνισμού και της τηλεθέασης». Σε αυτό το τοπίο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, η οποία είναι απαλλαγμένη από την πίεση της κερδοφορίας. Ο υπουργός Τύπου δεν παρέλειψε - ως είθισται - να μιλήσει για την ανεξαρτησία της, ενώ θύμισε πως το 1998 η κυβέρνηση διέγραψε χρέη της ΕΡΤ προς το Δημόσιο που ξεπερνούσαν τα 20 δισ.

Για τις νέες μορφές ανταγωνισμού, στην εισήγησή του, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Γιώργος Μπουγάς, τονίζοντας πως η δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να συνυπάρξει και ν' ανταγωνιστεί όχι απλώς με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά με τα «τεράστια υπερεθνικά τραστ, τα οποία με τις επιθετικές πολιτικές μεταβάλλουν την υποτιθέμενη ελεύθερη αγορά σε καρτέλ ολιγοπωλίου, που επιβάλλει τους δικούς του όρους κυριαρχίας και ελέγχου». Οσο για την ΕΡΤ, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση της ταυτότητάς της και της φιλοσοφίας του προγράμματός της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ