Κυριακή 16 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Κυπριακό: Εν όψει κρίσιμων εξελίξεων

Σημαντικές εξελίξεις προδιαγράφονται στο Κυπριακό, καθώς ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έχει ανακοινώσει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα παραδώσει την έκθεσή του για την πορεία του προβλήματος και θα διατυπώσει, πιθανότατα, προτάσεις για τη λύση του. Οπως είναι γνωστό η εμπλοκή στις συζητήσεις Κληρίδη - Ντενκτάς παρουσιάστηκε και πάλι μετά την επανάληψη των απαιτήσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη για την αναγνώριση ξεχωριστού τουρκοκυπριακού κράτους. Εμπλοκή στο θέμα εμφανίστηκε και από την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η τουρκική ηγεσία χαρακτηρίζει την ένταξη, χωρίς την προηγούμενη λύση του Κυπριακού, αιτία για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.

Εντυπωσιακή εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί η συνέντευξη του ειδικού απεσταλμένου της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντ. Χάνεϊ στο τουρκικό CNN, όπου ο Βρετανός διπλωμάτης έκανε λόγο για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την «επανίδρυση» ενός Κυπριακού κράτους, για το οποίο οι συζητήσεις θα αρχίσουν από μηδενική σχεδόν βάση.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό αυτή τη βδομάδα η κυπριακή κυβέρνηση πρόκειται να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μια εξέλιξη που προκαλεί, αφού το ΝΑΤΟ έχει αναγνωριστεί ως ένας εκ των πρωταγωνιστών για τις εξελίξεις του 1974 που κατέληξαν στην τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ