Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Σήμερα, 21 Ιούνη, κλείνουν 3 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, στοργικού πατέρα και παππού ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΤΣΙΛΑΚΗ. Γεννήθηκε στην Κυανή Εβρου το 1936 από γονείς αγρότες, οι οποίοι πήραν μέρος στους εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες. Το 1949 με τα μικρότερα αδέρφια του κατέφυγαν στη Βουλγαρία, για να σωθούν από τα δεινά του εμφύλιου και τις απειλές, εξ αιτίας της δράσης των γονιών τους.

Με το τέλος του εμφύλιου, πήγε στην Τσεχοσλοβακία, όπου ζούσαν οι γονείς του. Εκεί σπούδασε και δημιούργησε οικογένεια.

Το 1978 επέστρεψε στην πατρίδα, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα και συνέχισε την αγωνιστική δράση του από τις γραμμές του λαϊκού κινήματος.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Μακεδόνα και τα παιδιά του Βασίλης και Ελλη προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 30 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΣΤΑΥΡΟΥ, ΜΑΤΙΝΑΣ και ΓΙΩΡΓΗ ΠΟΥΡΓΑΛΗ, η κόρη του Σταύρου και της Ματίνας προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 20 ευρώ.

* * *

ΦΩΤ.

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΝΙΚΑΣ γεννήθηκε στα Καλάβρυτα Αχαΐας το 1918. Το 1935 εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ και αναδείχτηκε σε στέλεχός του. Στην Κατοχή ήταν στέλεχος του ΕΑΜ.

Για την αντιστασιακή δράση του πιάστηκε το 1945 και φυλακίστηκε στην Πάτρα. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στα Καλάβρυτα, όπου εργάστηκε ως δικηγόρος. Το 1947 παντρεύτηκε τη Μαρία Παπαγιάννη με την οποία απέκτησαν δυο παιδιά.

Πέθανε την 1η Ιούνη 2002.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 200 ευρώ στην ΚΟΒ Θρακομακεδόνων.

Τα αδέρφια του Λεμονιά, Μέλιος και Φραντζέσκα

Τα ανίψια του Γιώργος και Βασιλική

* * *

Την Κυριακή, 23 Ιούνη, στις 9.00 π.μ. στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας-Κανήθου στη Χαλκίδα, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 76 χρόνων.

Παιδί αγωνιστών της Αντίστασης από τα Χάλια (Δροσιά), το 1943 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Το Γενάρη του 1944 τοποθετήθηκε οργανωτής της ΕΠΟΝ στην περιοχή.

Για την αντιστασιακή και πατριωτική δράση του και τον αγώνα του ως μαχητής του ΔΣΕ στον εμφύλιο, πιάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στο Μακρονήσι.

Πιστός και αφοσιωμένος αγωνιστής υπερασπίστηκε αταλάντευτα την ιδεολογία και τους σκοπούς του ΚΚΕ, είτε ως μέλος είτε ως στέλεχός του, για 63 ολόκληρα χρόνια. Αγωνίστηκε με συνέπεια για τα ιδανικά της εργατικής τάξης, από την οποία προερχόταν και αναδείχτηκε σε άξιο τέκνο της. Με τους αγώνες του μετέδωσε στους νεότερους αγωνιστές - και όχι μόνο - την ανάγκη της συνεχούς και ανειρήνευτης πάλης ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα και για το χτίσιμο μιας άλλης κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

* * *

Φωτ.

Στις 8 Ιούνη 2002 κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου ο αγωνιστής ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΕΝΤΑΣ, μέλος της ΚΟΒ Κολιάτσου και της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Πατησίων-Ριζούπολης της ΠΕΑΕΑ.

Ο Παναγιώτης Ρέντας ήταν υπόδειγμα συνέπειας και αγωνιστικότητας, πάντα πρόθυμος, αταλάντευτος στις πεποιθήσεις του, ήρεμος και με πηγαίο χιούμορ και καλοσύνη. Οσοι τον γνώρισαν τον εκτιμούσαν και τον αγαπούσαν, γιατί και ο ίδιος έδινε αγάπη σε όλους.

Θα μας λείψει η παρουσία και η βοήθειά του.

Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟΒ Κολιάτσου.

Η γυναίκα του Μαίρη

  • Επίσης στη μνήμη του Παναγιώτη Ρέντα, η Λιλίκα Βασιλάκη, η Αννα Βασιλά και η Ελευθερία Παπαπάνου πρόσφεραν από 20 ευρώ η κάθε μία στο Παράρτημα Πατησίων-Ριζούπολης της ΠΕΑΕΑ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ