Κυριακή 23 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ο γνωστός Χριστόφορος!

Επειδή βαρέθηκα την αγριάδα του τοπίου, επειδή δεν αντέχω άλλο την αθλιότητα που προσπαθούν - με όλα τα μέσα - να την επιβάλλουν και να την κάνουν τρόπο ζωής, σήμερα θα σας πω μια τρυφερή ιστορία, θα σας μιλήσω για έναν άνθρωπο που στα εβδομήντα πέντε του (75) άφησε γυναίκα και παιδιά και έφυγε από το σπίτι του. Μην πάει ο νους σας στον έρωτα, αυτό ο καθένας θα το καταλάβαινε, ακόμα και σε αυτή την ηλικία. Ο άνθρωπός μας έφυγε από το σπίτι του από... παράπονο και κρυφή σκοπιμότητα! «`Η εγώ», είπε «ή αυτά» και βρόντηξε την πόρτα.

Τριάντα χρόνια - και βάλε - γάμου πρώτη φορά έβαλε, τόσο στη γυναίκα του όσο και στα παιδιά του, τέτοιο δίλημμα και με τόσο απόλυτο τρόπο. Οχι ότι ήταν ποτέ διαλλακτικός, άνθρωπος που υποχωρούσε! Οχι! Κεφάλι αγύριστο ήταν, που ήθελε πάντα να γίνεται το δικό του. Το δικό του που πίστευε - φυσικά - πως ήταν πάντοτε το σωστό. Ομως επειδή είχε χιλιάδες χαρίσματα, τόσο η γυναίκα του όσο και τα παιδιά του υποχωρούσαν. Εδιναν τόπο στην οργή και η ζωή προχωρούσε.

Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα έδειχναν πιο άγρια. Να φύγει από το σπίτι; Αυτός που σκιάζονταν ακόμα και τον ίσκιο του; Που αν δεν είχε κάποιον να του μετράει την πίεση, τον έπιανε άγχος και φόβος τρομερός. Τέτοιος θυμός; Τέτοια ανασφάλεια;

Από ντροπή, βέβαια, δεν πήγε στο ξενοδοχείο. Κάπου, τέλος πάντων, που υπήρχε ένα τηλέφωνο να φωνάξουν έναν γιατρό, αν τον έπιαναν οι φοβίες του. Ηταν τόσο θυμωμένος που τράβηξε για το μικρό κτήμα του και εγκαταστάθηκε σε μια άθλια καλύβα που είχε για τα εργαλεία. Χωρίς φως, νερό και τηλέφωνο, απαραίτητα πράγματα για κάποιον που φοβάται, ιδιαίτερα τις νύχτες!

Ομως, για μια ακόμα φορά, έπρεπε να γίνει το δικό του. Αυτός να υποχωρούσε; Ποτέ! Εκεί, λοιπόν, στην καλύβα. Με τα ποντίκια και τα φίδια. Και το άθλιο σκοτάδι που, επειδή το κτήμα είχε ελιές, γινόταν πιο άθλιο και πιο σκοτεινό.

Φυσικά, η γυναίκα του, και πολύ περισσότερο τα παιδιά του σκέφτηκαν να τον άφηναν μερικές μέρες εκεί στην καλύβα να παριστάνει τον Πρόδρομο για να συνετιστεί. Ομως, αν τον έπιαναν εκείνες οι ταραχές που τον πιάνουν τα βράδια και από το φόβο του και από τη μοναξιά του έφτανε η πίεση στα άκρα; Ποιος να αναλάβει τέτοια ευθύνη; «Εντάξει, γύρνα. Εφερα τα γατιά να μείνουν στην καλύβα και συ γύρνα σπίτι», του είπε ο μεγαλύτερος γιος.

Εκείνος σαν παιδί, γιατί τελικά τέτοιος είναι, ένα παιδί κακομαθημένο, χαμογέλασε κρυφά, σατανικά, άκρως ικανοποιημένος. Αλλη μια νίκη στο ενεργητικό του! Αλλη μια επιβεβαίωση πως του έχουν αδυναμία. Πως όλων το ενδιαφέρον θα πέφτει μόνον απάνω του και όχι πάνω στα νεογέννητα. Και το κυριότερο, αυτός με την ησυχία του, μακριά από τα βλέμματα και τις κρίσεις των άλλων, θα έρχεται εδώ στο κτήμα και θα αποκαλύπτεται, θα χαϊδεύει τα γατιά όσο και όσες φορές θέλει. Αυτός και τα ζωάκια. Χωρίς μάρτυρες!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ