Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Συμεών Χαμπέκος
Συμεών Χαμπέκος
Φωτ.

Πέρασαν 53 χρόνια από τις 19 Ιούνη 1949, που το ντόπιο φασιστικό βόλι έκοψε το νήμα της ζωής του ατρόμητου παλικαριού ΝΙΚΟΥ ΛΥΤΡΑ, μαχητή του ΔΣΕ από το Σερνικάκι Φωκίδας. Γεννήθηκε από γονείς αγρότες και μεγάλωσε με την οκταμελή οικογένειά του, με το χαμόγελο και το τραγούδι, ως τα 18 χρόνια του. Ανταρτοεπονίτης στην Κατοχή με αξιόλογη δράση, πήρε μέρος στα Δεκεμβριανά. Αιχμαλωτίστηκε με το Τάγμα του από τους Αγγλους.

Αργότερα πιάστηκε και εξορίστηκε στο Μακρονήσι. Οταν αφέθηκε ελεύθερος κατέφυγε στο ΔΣΕ στα τμήματα του Διαμαντή. Διακρίθηκε πολλές φορές για την αυτοθυσία και την παλικαριά του.

Στις 19 Ιούνη 1949, ενώ εκτελούσε αποστολή με την ομάδα του, τραυματίστηκε θανάσιμα σε ενέδρα στην άκρη του χωριού μας. Ετσι έπαψε να χτυπά η ατίθαση και γεμάτη δίψα για ζωή και αγώνα καρδιά του.

Με το θάνατό του προστέθηκε τρίτο θύμα στην οικογένεια Λύτρα, στο δύσκολο και άνισο αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας, την ειρήνη, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό.

Στη μνήμη του και με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσω τον αγώνα για την πραγμάτωση των ιδανικών τα οποία αυτός δεν πρόφθασε να πραγματοποιήσει, προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Παύλου» - πλατεία Βάθης.

Η αδελφή του Βαγγελιώ Λύτρα

* * *

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Θανάσης Γαλανόπουλος, μέλος του ΚΚΕ από το Νεοχώρι Μεσσηνίας, προσφέρει στην ΚΟ Μεσσηνίας 100 ευρώ στη μνήμη της γυναίκας του ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, επίσης αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του αδελφού του ΓΙΩΡΓΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, αντιστασιακού και μέλους του ΚΚΕ.

Χαρούλα Κεπέση
Χαρούλα Κεπέση
* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΜΑΝΩΛΗ ΣΑΡΑΝΤΑΡΙΔΗ, ο οποίος εκτελέστηκε στις 25 Ιούνη 1948, η κόρη του Λίζα και ο εγγονός του Αντώνης προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Φάρου - Νέας Σμύρνης, 60 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΣΥΜΕΩΝ ΧΑΜΠΕΚΟΥ, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

Η σύζυγος Δάφνη Χαμπέκου

* * *

Φωτ.

Στις 26 Φλεβάρη 1997, άφησε την τελευταία πνοή της στο νοσοκομείο του ΕΕΣ Αμπελόκηπων Αθήνας η αγωνίστρια ΧΑΡΟΥΛΑ Χωραφάκη - ΚΕΠΕΣΗ, εθελόντρια προϊσταμένη του ΕΕΣ, από το 1954 αδελφή. Υπήρξε άξια συντρόφισσα στη ζωή και στον αγώνα του Ν. Κεπέση. Καλή συνάδελφος. Συνεπής αγωνίστρια, συνδικαλίστρια, ανένταχτη κομμουνίστρια και αδιάλλακτη υπερασπιστής της πολιτικής και των ιδανικών του ΚΚΕ. Μέλος του Παραρτήματος Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ.

Στην αξέχαστη μνήμη της, ο Νίκανδρος Κεπέσης προσφέρει 15 ευρώ στο ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ