Κυριακή 7 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενεργό ηφαίστειο... η Βραζιλία

Οσο και αν προσπάθησε η κυβέρνηση της Βραζιλίας να αξιοποιήσει την κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου από την εθνική ομάδα της χώρας, για να ξεχάσουν οι Βραζιλιάνοι τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, δε φαίνεται να τα καταφέρνει. Ηδη σε πολλές ξένες εφημερίδες η Βραζιλία θεωρείται ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Και πολλοί είναι αυτοί που εντοπίζουν ομοιότητες με την κατάσταση στη γειτονική Αργεντινή.

Σε επίπεδα ναδίρ υποχώρησε την περασμένη Τρίτη το εθνικό νόμισμα της Βραζιλίας, εξαιτίας του ότι εταιρίες, τράπεζες και επενδυτές αγόρασαν δολάρια, προβληματισμένοι με την προοπτική ότι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει τα 330 εκατομμύρια δολάρια του χρέους.

Συγκεκριμένα, το ρεάλ υποχώρησε κατά 1,7% στο 2,94 προς το δολάριο, προσεγγίζοντας για δεύτερη ημέρα ιστορικά κατώτερα επίπεδα και αυξάνοντας το κόστος της αποπληρωμής των περίπου 132 δισ. δολαρίων του χρέους, που είναι εκπεφρασμένο σε δολάρια ή είναι συνδεδεμένο με το αμερικανικό νόμισμα. Τα ομόλογα και οι μετοχές επίσης αποδυναμώθηκαν, δεδομένου ότι οι επενδυτές έχουν στρέψει την προτίμησή τους στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, του οποίου το κόμμα ζητεί την αναδιαπραγμάτευση του εξωτερικού χρέους.

H εξασθένηση του ρεάλ κατά 4% τις δύο τελευταίες ημέρες σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εμφανιστεί με περισσότερα κεφάλαια για να εξοφλήσει το χρέος σε μία περίοδο, κατά την οποία η Βραζιλία βιώνει την πρώτη της ύφεση μετά το 1991. Αποτέλεσμα είναι τα φορολογικά έσοδα και άλλου είδους έσοδα να έχουν περισταλεί δραματικά, όπως επισημαίνουν οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι. Αυτή η κατάσταση λειτουργεί πολύ πιεστικά για τους επενδυτές, οι οποίοι σπεύδουν να αγοράσουν δολάρια, στοιχηματίζοντας ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να διακόψει την αποπληρωμή του χρέους.

Από το Μάρτη έως σήμερα το νόμισμα της Βραζιλίας έχει απολέσει το 19% της αξίας του, φτάνοντας σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας των ανησυχιών για το ότι ο Λούλα θα αναλάβει πρόεδρος και θα δυσκολευτεί να αποπληρώνει το χρέος.

Την Τετάρτη η εταιρία S&P μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Βραζιλίας, λόγω των δυσκολιών που συναντά η χώρα στη διαχείριση του δημόσιου χρέους της. Το συνολικό χρέος της Βραζιλίας ανέρχεται στα 250 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ