Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ»
Διώχνει ναυτεργάτες!

Ναύτες και θαλαμηπόλοι απολύονται, για να αντικατασταθούν με φτηνότερο πλήρωμα

Αρχισαν να δίνονται τα πρώτα άμεσα χτυπήματα στις θέσεις εργασίας των ναυτεργατών, που είναι ναυτολογημένοι στα τουριστικά πλοία και τα πλοία της ακτοπλοΐας. Το ναυτιλιακό μεγαθήριο των « Μινωικών Γραμμών», αφού «κατάπιε» και την εταιρία του εφοπλιστή Νομικού, τώρα επιχειρεί να εφαρμόσει τους δικούς του «νόμους» στα πλοία της εταιρίας. Ετσι, οι ναυτεργάτες του πληρώματος του τουριστικού πλοίου «ΛΗΜΝΟΣ» ενημερώθηκαν από τη νέα πλοιοκτήτρια εταιρία, ότι οι 20 περίπου από αυτούς θα πεταχτούν έξω από το πλοίο και τη θέση τους θα πάρουν αλλοδαποί ναυτεργάτες! Το πλοίο αναμένεται να αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά αυτές τις μέρες με προορισμό την Ισπανία. Η ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρίας αφορά τις ειδικότητες των θαλαμηπόλων και των ναυτών.

Τις προθέσεις της πλοιοκτήτριας εταιρίας αποκάλυψαν οι ναυτεργάτες σε συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ, που επισκέφθηκαν το πλοίο χτες το πρωί, ενώ αυτό βρισκόταν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος για την εκτέλεση επισκευαστικών εργασιών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χτες το μεσημέρι. Η εταιρία δε θα μείνει μόνο στη μείωση των Ελλήνων ναυτεργατών από την οργανική σύνθεση. Αν και το πλοίο είναι τουριστικό, αναμένεται να εφαρμόσει τη συλλογική σύμβαση που ισχύει στην ακτοπλοΐα και προβλέπει μικρότερες αποδοχές από αυτές των ναυτεργατών στα τουριστικά πλοία. Να σημειωθεί ότι οι «Μινωικές Γραμμές», οι οποίες πλέον αποτελούν μονοπώλιο στις γραμμές του Αργοσαρωνικού και έναν από τους ισχυρούς στις ακτοπλοϊκές γραμμές, επιχειρεί την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αντικατάστασή τους από μηνιαίες ατομικές συμβάσεις! Ακόμα, 2.000 ναυτεργάτες βρίσκονται χωρίς δουλιά, από την παραβίαση του χρονικού διαστήματος που καθορίζει η νομοθεσία για την ετήσια συντήρηση των ακτοπλοϊκών πλοίων. Πλοία των «Μινωικών» βρίσκονται «δεμένα» για πάνω από 5 μήνες, όταν ο νόμος καθορίζει ότι η συντήρηση διαρκεί μέχρι δύο μήνες.

«Συμβάσεις» ενός μήνα προσπαθεί να εφαρμόσει, πρωτοστάτησε μάλιστα, και η ΑΝΕΚ. Για το θέμα αυτό, σήμερα στις 10 το πρωί η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας θα συναντηθεί με τον μεγαλομέτοχο της εταιρίας Σήφη Βαρδινογιάννη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ