Κυριακή 14 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Ανθυγιεινή λειτουργία καμινιών ξυλάνθρακα

Ολοι οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Κρινοφύτων του δήμου Λευκασίου του νομού Αχαΐας και των γειτονικών οικισμών, βρισκόμαστε σε απόγνωση γιατί είναι αδύνατη πλέον η διαβίωσή μας, αν δεν εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας και δεν απομακρυνθούμε από την περιοχή μας. Και τούτο γιατί:

Στη θέση «Καρούτες» Κρινοφύτων, ο επιχειρηματίας Σπύρος Μερτζανίδης, χωρίς άδεια και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, σχεδόν ολοχρονίς και νυχθημερόν, λειτουργεί έως και 10 καμίνια ξυλοκάρβουνου, τα οποία έχει εγκαταστήσει μέσα σε ένα χωράφι, σε επαφή με τον Αροάνιο ποταμό, κοντά στον κεντρικό δρόμο Κλειτορίας - Λεβιδίου και στα σπίτια μας.

Τα καμίνια αυτά καίνε, συνήθως συγχρόνως, με βραδεία καύση και πρώτη ύλη τα ξύλα, τα οποία μετατρέπουν σε ξυλοκάρβουνα. Κατά την καύση εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες κάπνας και αιθάλης, με την οποία σκεπάζουν την ατμόσφαιρα και τη γύρω περιοχή, ρυπαίνοντας με το δηλητηριώδες αέριο του μονοξειδίου του άνθρακα και πτητικά συστατικά των καυσόξυλων. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση και επιδείνωση ασθενειών, ακόμα και θανάτων σε ανθρώπους και σε ζώα. Η προσβολή της υγείας του κοινού είναι μεγάλη από το μονοξείδιο του άνθρακα, τη θερμοκρασία και τη δυσοσμία κατά τις ώρες που καίνε και καπνίζουν τα καμίνια αυτά (δύσπνοια, ξερόβηχας, κάψιμο στο στήθος, θάμπωμα και δάκρυ στα μάτια κλπ). Εχουν επίσης παρουσιαστεί, κρούσματα αποβολής και θάνατοι προβάτων λίγο πριν γεννήσουν.

Προσωπικά, αλλά και ολόκληρο σχεδόν το χωριό Κρινόφυτα, έχουμε αναφέρει το πρόβλημά μας αυτό και έχουμε καταγγείλει τη θρασύτατη συμπεριφορά και τη χωρίς κανένα προστατευτικό μέτρο για μας και το περιβάλλον, λειτουργία των καμινιών αυτών εκ μέρους του ως άνω επιχειρήματα, σε όλες σχεδόν τις αρμόδιες αρχές (νομάρχη και Δ/νση Υγείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, Εισαγγελία Καλαβρύτων, Ειρηνοδικείο Κλειτορίας). Πλην όμως, για λόγους που καθένας δικαιούται να υποθέσει, τα καμίνια συνεχίζουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, αν και δυο επόπτες Δημόσιας Υγείας (Ζαμπατιώτη και Αγγελόπουλος) με έγγραφό τους, προς τη Δ/νση Βιομηχανίας της ΝΑ Αχαΐας, ύστερα από αυτοψία, διαπιστώνουν ότι: «... Γίνεται (στα καμίνια) έψηση ξύλων σε περιβάλλον με ελάχιστη παρουσία οξυγόνου, με αποτέλεσμα να παράγονται καπνός και μονοξείδιο του άνθρακος, λόγω της ατελούς καύσεως, δηλαδή ρυπαντικά που έχουν δυσμενή επίδραση στην ανθρώπινη υγεία... και τη δημιουργία δυσοσμιών και ενοχλήσεων σε σημαντική γύρω απόσταση και συγκεκριμένα τόσο στην οικία μου... όσο και στον οικισμό Κερασιάς Δ. Δ. Λυκουρίας Δήμου Λευκασίου, που βρίσκεται σε απόσταση 2.200 μέτρων νότια των καμινιών...».

Επειδή η λειτουργία των ως άνω καμινιών είναι παράνομη και αντίθετη σε βασικές διατάξεις του Ν. 1650/1986, για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για τους εξής κυρίως λόγους:

Γιατί η με αριθμό πρωτ. 13367/22-11-2000 απόφαση της Δ/νσης ΧΟΠ της ΝΑ Αχαΐας που εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας, αφορά 1 καμίνι, παρασκευής ξυλοκάρβουνου, ενώ ο ως άνω επιχειρηματίας λειτουργεί πλήθος καμινιών που κυμαίνεται από 1 (και αυτό όταν πρόκειται να δεχτεί αυτοψία...), μέχρι 10 που συνήθως λειτουργούν συγχρόνως και νυχθημερόν, στηρίζεται δε και εγκρίνει την ψευδή κατά το πλείστον των στοιχείων αυτής μελέτη (τεχνικές εκθέσεις και τοπογραφικά) της πολ. μηχανικού Μαρίας Στουραΐτη. Η οποία, ενώ γνωρίζει ότι λειτουργεί πλήθος καμινιών σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σπίτι μου και 2.200 μέτρων από τον πλησιέστερο οικισμό της κερασιάς, βεβαιώνει εν γνώσει της αναλήθειας, ότι πρόκειται για 1 καμίνι...». Ενώ υποστηρίζει πως, δήθεν, όλα είναι σύμφωνα με το νόμο και πως δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη ζωή, στη γύρω περιοχή και τους εργαζόμενους εδώ...

Και η απορία μου: Γιατί όλοι οι μέχρι τώρα αρμόδιοι δεν μπόρεσαν, αν και όφειλαν, να σταματήσουν το σαράκι αυτό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας -κερδοσκοπίας- αισχροκέρδειας να ροκανίζει το περιβάλλον και την υγεία μας; Ερωτώ λοιπόν:

Εχει ή δεν έχει ο νομάρχης Αχαΐας το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση, σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 1 του Ν. 1650/1986 στην περίπτωσή μας, να παραπέμψει την υπόθεση στην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, για την επιβολή προστίμου μέχρι εκατό εκατομμυρίων δρχ ή 293.500 ευρώ και αν ναι, γιατί αδρανεί;

Εχει ή δεν έχει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση, στην περίπτωσή μας που αδρανεί ο νομάρχης Αχαΐας, να παρέμβει, να εξετάσει τις καταγγελίες μας και το συγκεκριμένο φάκελο της υπόθεσης στη ΝΑ Αχαΐας και να επιβάλλει προσωρινή ή οριστική παύση της λειτουργίας των καμινιών αυτών και πρόστιμο από 10.000 έως 1.000.000 δρχ. σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 3 του Ν. 1650/1986;

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας έχει ασχοληθεί με το πρόβλημα αυτό και σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να υπολογίζουμε στη βοήθεια του, ώστε να πάψουν να λειτουργούν τα καμίνια;

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΣΕΛΕΚΟΣ

Καρούτες Κρινοφύτων Ν. Αχαΐας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ