Τετάρτη 10 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προωθούν το ξεπούλημά της

Η ΠΑΣΥ διαχώρισε τη θέση της

Στο ξεπούλημα της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης («Ομοσπονδία») προχώρησε η διοίκησή της, κατ' εντολή της Αγροτικής Τράπεζας, υλοποιώντας την πολιτική της κυβέρνησης. Στη διάρκεια της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης και με ιδιαίτερα ισχνή συμμετοχή αντιπροσώπων αποφασίστηκε «να βγουν στο σφυρί» και οι τελευταίες εγκαταστάσεις της «Ομοσπονδίας» στο όνομα της δήθεν εξυγίανσης. Συγκεκριμένα, από τους 355 συμμετείχαν στη διαδικασία 78 αντιπρόσωποι (από τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) και από αυτούς ψήφισαν μόνο 50! Οι αντιπρόσωποι της ΠΑΣΥ ζήτησαν νέα ΓΣ, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος όλοι οι αντιπρόσωποι και να γίνει ουσιαστικά συζήτηση πάνω στα θέματα που απασχολούν και την Ομοσπονδία αλλά και τους αγρότες. Μετά την απόρριψη του αιτήματος από τη διοίκηση, η ΠΑΣΥ αποχώρησε, δηλώνοντας ότι δε νομιμοποιεί ούτε συνυπογράφει τακτικές που ξεπουλούν μια από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές επιχειρήσεις που έγινε με το μόχθο και τον ιδρώτα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ο αγροτιστής Σωκράτης Γραβαλάς, τόνισε πως «η ΠΑΣΥ θα βγει ανοιχτά να καταγγείλει την απόφαση ξεπουλήματος της Ομοσπονδίας, ξεσκεπάζοντας και τον τρόπο με τον οποίο πάρθηκαν οι αποφάσεις. Θα ενημερώσει τους αγρότες και δε θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση να υπάρχει συνέχεια στο ξεπούλημα της Ομοσπονδίας, όπως θα σταθεί εμπόδιο στα γενικότερα αντιαγροτικά σχέδια της κυβέρνησης και της ΝΔ. Οι αντιπρόσωποι δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι «θα μας βρουν μπροστά τους και στα χωριά αλλά και στις επερχόμενες μεγάλες κινητοποιήσεις της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς».

Επίσης, ο αγροτιστής Γ. Ρίσκος επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια και από τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ να πειστούν οι αντιπρόσωποι να συμφωνήσουν στην αλλαγή του χαρακτήρα των συνεταιρισμών. «Να γίνουν αυτοί επιχειρήσεις και οι αγρότες επιχειρηματίες. Καταγγείλαμε αυτά που έλεγε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ και που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, τονίζει ο Γ. Ρίσκος. Ολοι ξέρουμε ότι επιχειρηματίες δεν μπορούμε να γίνουμε οι αγρότες με 15 και 30 στρέμματα. Ούτε επιχειρηματίας γίνεται κάποιος αγρότης όταν πουλάει 80 δρχ. το ρύζι, 40 δρχ. το σιτάρι και 25 δρχ. τη βιομηχανική ντομάτα».

Σημειώνεται ότι κάτω από την πίεση των αντιπροσώπων που ανήκουν στην ΠΑΣΥ, η διοίκηση της «Ομοσπονδίας» αναγκάστηκε να αποσύρει το ζήτημα της τροποποίησης του Καταστατικού. Με την τροποποίηση αυτή προβλέπεται να εναρμονιστεί η Ενωση με τον τελευταίο νόμο 2810/2000 και την απόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ για τη μετατροπή της «Ομοσπονδίας» σε ΑΕ, παρέχοντας τη δυνατότητα στο ιδιωτικό κεφάλαιο να εισχωρήσει στην Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ