Κυριακή 14 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σχετικά με το συνδυασμό του ΣΥΝ στην Αθήνα

Ο ΣΥΝ στην Αθήνα, όπως είναι γνωστό, συγκρότησε δημοτική κίνηση, με τον τίτλο «Η άλλη Αθήνα» και με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Φ. Κουβέλη. Η δημοτική κίνηση «Η άλλη Αθήνα» ιδρύθηκε για να εξυπηρετήσει την πολιτική του ΣΥΝ, μετά τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις γραμμές του από τη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Η λογική της ηγεσίας του ΣΥΝ είναι να εμφανιστεί «διαφοροποιημένη» στο Δήμο της Αθήνας από το ΠΑΣΟΚ, ώστε να συγκρατήσει ένα τμήμα του λαού, που δυσανασχετεί από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και απορρίπτει τα εξίσου αντιλαϊκά κεντροαριστερά εγχειρήματα του ΣΥΝ των προηγούμενων δημοτικών εκλογών. Παράλληλα, με άλλοθι την «αυτοτελή» παρουσία του στην Αθήνα, ο ΣΥΝ συνεργάζεται με κοινά ψηφοδέλτια με το ΠΑΣΟΚ στους μισούς σχεδόν δήμους του Λεκανοπεδίου - δίνοντας ανοιχτά χέρι βοήθειας στην αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Είναι φυσικά ένα ερώτημα, πώς αυτό το κόμμα κάνει διαφορετικές συμμαχίες από δήμο σε δήμο. Συνυπάρχουν, φαίνεται, στην τακτική του ο καιροσκοπισμός και η γενική τάση προώθησης της πολιτικής της συναίνεσης με τη σοσιαλδημοκρατία, είτε με κοινά ψηφοδέλτια, είτε με «αυτοτελή» κάθοδο και με πρόγραμμα συναίνεσης και διαχείρισης του συστήματος της αντιλαϊκής πολιτικής.

Γι' αυτό ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Φ. Κουβέλης προσπαθεί να εμφανιστεί ότι εναντιώνεται στην εκάστοτε κυβερνητική εξουσία, ότι θα προωθεί τις συμμετοχικές διαδικασίες, θα αξιοποιεί και θα συναντάται με τα κινήματα των πολιτών. Ομως, από την ιδρυτική της διακήρυξη, η «Αλλη Αθήνα» αποκαλύπτεται ότι δε διαχωρίζεται από τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πολιτικής και των κατευθύνσεων της ΕΕ. Δε βλέπει την ΤΑ σαν θεσμό του αστικού κράτους, που χρησιμοποιείται για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής και αποτέλεσμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ που ψήφισε ο ΣΥΝ, αλλά σαν θεσμό ενίσχυσης της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, που απαξιώνεται από την κυριαρχία των αγορών και τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Δημιουργεί, έτσι, αυταπάτες για το θεσμό, λέγοντας στον κόσμο ότι αρκεί ένας καλός δήμαρχος, όλα θα πάνε καλά και ας έχουμε αντιλαϊκή κυβέρνηση και πολιτική. Δεν έχει, δηλαδή, η Κίνηση του ΣΥΝ καμιά θέση αντίστασης ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που προωθεί η κυβέρνηση, ώστε να παρεμβάλλονται εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική από μια ΤΑ αγωνιστική, που απειθαρχεί σε αντιλαϊκές επιλογές της κεντρικής εξουσίας.

Στη διακήρυξη της Κίνησης του κ. Κουβέλη, αναφέρεται: «Είμαστε ακόμη πεισμένοι ότι όλο το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κενό αυτοδιοικητικής παρέμβασης. Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή περιορίστηκαν στον περιθωριακό ρόλο που επιφυλάσσει στην αυτοδιοίκηση η κεντρική εξουσία. Από τη σημερινή δημοτική αρχή έλειψε το όραμα και ο σχεδιασμός για την πόλη μας». Δηλαδή, δεν είχε οράματα ο κ. Αβραμόπουλος και σχέδιο, γι' αυτό υπήρξε κενό!! Ρωτάμε τους φίλους και ψηφοφόρους του ΣΥΝ, αυτή η θέση αποτελεί κριτική στην κυβέρνηση, στον δήμαρχο και τη ΝΔ;

Η σημερινή δημοτική αρχή είχε σχεδιασμό και στόχους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, επέβαλε φόρους και αυταρχικά μέτρα, εφάρμοσε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στηρίχτηκε από τη ΝΔ. Το «φαινόμενο» της Αθήνας αποδεικνύει, τελικά, ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ακολουθούν την ίδια πολιτική σε βασικά ζητήματα της ΤΑ και γενικότερα. Γιατί δεν τολμά ο κ. Κουβέλης να πει αυτήν την αλήθεια;

Οι «ουδέτερες», δήθεν, τοποθετήσεις του απορρέουν από την πολιτική της συναίνεσης, που ακολουθεί το κόμμα του. Είναι χαρακτηριστική η ομοφωνία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και ΝΔ στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα το 1997.

Σε απόφαση του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και στήριξε ο ΣΥΝ, θριαμβολογούν για τη «μεγάλη εθνική επιτυχία» της ένταξης στην ΟΝΕ και προχώρησαν στην παραχώρηση 10 δισ. από τα λεφτά της ΤΑ (τέλη κυκλοφορίας) για την επιτυχία του προγράμματος σύγκλισης. Στα τελευταία συνέδρια, οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ συμφώνησαν με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην ανάθεση φορολογικών εξουσιών στην ΤΑ, δηλαδή πρόσθετης φορολογίας στους δημότες και όχι μόνο συμφώνησαν, αλλά υπερακόντισαν και σε επιχειρήματα.

Τι θα κάνετε στο β` γύρο, ρωτάνε τον κ. Κουβέλη («Ελευθεροτυπία» 18/2/2002). Θα εξαρτηθεί από το ποιος θα περάσει στο β` γύρο, απαντά. Δεν τολμά και εδώ να πει καθαρά, να καταδικαστούν οι συνδυασμοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και στο β` γύρο.

Η αναφορά του στα προβλήματα του δήμου και της Αθήνας περιορίζεται στο «περιβαλλοντικό», όπως το ονομάζουν, μοντέλο ανάπτυξης, χωρίς ταξική αναφορά. Δηλαδή, στο ποιος κερδίζει και ποιος χάνει απ' αυτήν την πολιτική. Δε γίνεται καθόλου αναφορά στην οικονομική πολιτική, που ασκείται από την κεντρική εξουσία απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως επίσης δε γίνεται καθόλου αναφορά στο σύστημα εκλογής και την αναγκαιότητα της απλής αναλογικής, σε όλα τα επίπεδα έκφρασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ κουβέντα δεν αναφέρεται για τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων, όπως η ανεργία, η Κοινωνική Ασφάλιση, η Υγεία, η Παιδεία, η φορομπηχτική πολιτική του δήμου, η ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών. Δε λέει, φυσικά, κουβέντα ενάντια στο NATO, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτούς. Ξεκόβει ο κ. Κουβέλης το ζήτημα της Αθήνας από την ανάγκη αλλαγής συσχετισμού δυνάμεων και την αλλαγή της πολιτικής σε κυβερνητικό επίπεδο. Στην ουσία, η διακήρυξη της «Αλλης Αθήνας» του ΣΥΝ δεν έρχεται σε ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Ούτε, βέβαια, διαφοροποιείται πολιτικά από τον προηγούμενο συνδυασμό ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στην Αθήνα. Απόδειξη γι' αυτό, οι δηλώσεις αποχώρησης των δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων του συνδυασμού της κ. Δαμανάκη, για να προσχωρήσουν στην «Αλλη Αθήνα».

Νομίζουμε γι' αυτό ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΝ πρέπει να βγάλουν ορισμένα συμπεράσματα. Σήμερα, κατά τη γνώμη μας, είναι αναγκαία η αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και η καταψήφιση των συνδυασμών τους και στους δυο γύρους. Η συναίνεση ή η «δήθεν» ουδετερότητα απέναντι στη σοσιαλδημοκρατία, η άρνηση σαφούς τοποθέτησης για το β` γύρο από τον κ. Κουβέλη δεν αποτελούν λύση και, φυσικά, δεν αποτελούν επιλογή για τον αριστερό κόσμο της Αθήνας. Καλούμε γι' αυτό τα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα τον κόσμο που θεωρεί τον εαυτό του αριστερό να κάνει το βήμα, να συστρατευτεί με τη «Συμπαράταξη», ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές, ώστε να μπουν οι βάσεις για μια Αγωνιστική Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο πλάι του λαού, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.


Του
Στέλιου ΛΑΜΠΡΟΥ*
* Ο Στέλιος Λάμπρου είναι δημοτικός σύμβουλος Αθήνας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ