Τετάρτη 17 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
«Θέμα χρόνου η επίθεση»

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δεν τίθεται θέμα αν θα γίνει αμερικανική επιχείρηση στο Ιράκ. Το ζήτημα είναι μόνο το πότε» υποστήριζε διπλωμάτης μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, τηρώντας την ανωνυμία του. Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον έχει λάβει αποφάσεις και απλώς προσπαθεί να βρει τον καλύτερο τρόπο προκειμένου να «κερδίσει» συμμάχους», να απεργαστεί ρεαλιστικά σενάρια για τη «μετα-Σαντάμ» εποχή, και να υπερσκελίσει τις όποιες αντιδράσεις του αραβικού κόσμου.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Βόλφοβιτς, πάντως, ολοκληρώνοντας τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν συζητήθηκε μια ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ, με δεδομένο ότι η έμπρακτη υποστήριξη της Αγκυρας, που διέρχεται σοβαρότατη πολιτική κρίση, είναι κομβικής σημασίας. Την ίδια στιγμή, τόσο ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο, που επισκέπτεται την Κίνα, όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, δήλωναν ότι όντως «το Ιράκ και τα όπλα μαζικής καταστροφής που κατασκευάζει αποτελούν απειλή και όντως δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στον ΟΗΕ», αλλά τόνιζαν ότι «παραμένει ανοιχτό το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Παράλληλα, η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», με δημοσίευμά της, υποστηρίζει ότι οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου τείνουν να καταλήξουν σε ένα «μεικτό» επιχειρησιακό σχέδιο που θα συνδυάζει τις δριμείες αεροπορικές επιδρομές με την ταυτόχρονη εισβολή δεκάδων χιλιάδων χερσαίων δυνάμεων. Εντούτοις, σύμφωνα και με άλλα δημοσιεύματα, προβληματισμός επικρατεί για το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η ιρακινή αντιπολίτευση, δεδομένης της ανυπαρξίας στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και της έλλειψης εμπιστοσύνης που φέρεται να της έχει η Ουάσιγκτον ως «εναλλακτικής λύσης».

Από την άλλη πλευρά, πάντως, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, εξέφραζε τη βαθιά ανησυχία του για ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ και τόνιζε ότι η Μόσχα τάσσεται ενάντια στην οποιαδήποτε ενέργεια χωρίς την ομόφωνη έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα, ο Σαντάμ Χουσεΐν, σε μια από τις σπάνιες φορές που μιλά στον Τύπο, φέρεται να παραχώρησε συνέντευξη στον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών, Μοχάμεντ αλ Μίσφιρ, του Πανεπιστημίου του Κατάρ, η οποία δημοσιεύεται σε πολλές αραβικές εφημερίδες. Ανάμεσα σε άλλα, ο Ιρακινός ηγέτης υποστηρίζει ότι «οι ΗΠΑ αποτελούν απειλή για όλο τον αραβικό κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ