Τρίτη 23 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ "17 Ν"
Δημοσιεύματα και σενάρια

«Το Βήμα» της Κυριακής αναφέρει ότι οι αρχές γνωρίζουν ποιοι συμμετείχαν στην ιδρυτική πράξη της «17Ν». Συγκεκριμένα ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες είχαν δώσει το όνομα Α. Γιωτόπουλος στην CIA από το 1990. Επίσης ότι ο Α. Γιωτόπουλος έχει αρχίσει ένα ιδιότυπο παζάρι με τους διώκτες του, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στον τρόπο με τον οποίο θα συντηρήσει το «μύθο» του ως ιδεολογικού καθοδηγητή της «17Ν».

Η κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» γράφει ότι έχουν βρεθεί ενδείξεις ότι η «17Ν» ετοίμαζε επίθεση με υπονόμευση δρόμων και επίθεση με μπαζούκας κατά αυτοκινητοπομπής της KFOR. Το πεδίο της επιχείρησης τοποθετείται στον άξονα Θεσσαλονίκης -Σκοπίων.

Το «Εθνος» της Κυριακής αναφέρει ότι στόχος των αρχών είναι το νούμερο 2 της ηγεσίας της «17Ν». Τον έχουν εντοπίσει, γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια του ρόλου που διαδραμάτισε, ελέγχουν τις κινήσεις του και αυτό που μένει για τη σύλληψή του είναι το «δέσιμο» των στοιχείων με αδιάσειστες αποδείξεις.

Εξάλλου στο «Εψιλον» ο δημοσιογράφος Γ. Βότσης αναφέρει ότι «όταν ξέρεις ότι η ΚΥΠ και οι δυο υπερδυνάμεις, και κυρίως οι Αμερικανοί, έχουν χρησιμοποιήσει την τρομοκρατία... Είναι εύλογο να αναρωτιόμαστε μήπως είναι μυστικές υπηρεσίες, γιατί και οι μυστικές υπηρεσίες έχουν παίξει έτσι. Οι Αμερικανοί, αφού εξάντλησαν την ακροδεξιά τρομοκρατία, επίσημα γύρισαν στον εισοδισμό της αριστερής τρομοκρατίας». Σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι «οργανώσεις σαν τη 17Ν υπάρχουν 300 τουλάχιστον στην Αμερική. Εδώ την προβάλλουν ως φόβητρο, όχι για τα 23 θύματα που έχει, αλλά για να εξασφαλίσουν τρία τινά: την κηδεμονία και τον έλεγχο των διωκτικών αρχών, να ενισχυθεί ο κατασταλτικός μηχανισμός και να καθιερωθεί το "δόγμα" όποιος δεν είναι μαζί μας είναι τρομοκράτης».

Ο «Τύπος» της Κυριακής, αναφερόμενος στο πόρισμα για την αρπαγή των ρουκετών από το στρατόπεδο Συκουρίου, που είχε πραγματοποιηθεί το 1989 από την «17Ν», αφήνει ερωτηματικά για το αν η κλοπή του οπλισμού έγινε από τα «μέσα». Η «Απογευματινή» της Κυριακής αναφέρει ότι η «17Ν» σχεδίαζε απαγωγή του επιχειρηματία Γ. Λάτση, ενώ αναμένεται η σύλληψη δυο γυναικών από την Κρήτη που φέρονται μέλη της «17Ν».

Η «Καθημερινή» της Κυριακής αναφέρει ότι κλείνει ο πρώτος κύκλος αποκάλυψης της παρούσας επιχειρησιακής δομής της «17Ν». Υποστηρίζει ότι η ίδρυση της οργάνωσης έχει τις ρίζες της στο «Κίνημα 29 Μάη» που είχε ιδρυθεί το 1969 στο Παρίσι. Μια ομάδα οκτώ ατόμων θα πάνε στην Κούβα και μετά από αυτό το ταξίδι θα συγκροτηθεί η ΛΕΑ που αποτελεί τη «μαμά» της «17Ν».

«Το Παρόν» της Κυριακής ρωτά γιατί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δεν καλεί τον πρώην διοικητή της τότε ΚΥΠ, Γ. Αλεξάκη, ο οποίος φέρεται να γνωρίζει πολλά για όλους. Αναφέρει δε ότι ο Ντάνος Κρυστάλλης, πράκτορας της ΚΥΠ, είχε μπει στον ΕΛΑ και επρόκειτο να ενταχθεί στη «17Ν», αλλά η ιστορία χάλασε με τη σύλληψή του από την Αστυνομία.

«Τα Νέα» γράφουν ότι οι ελληνικές αρχές και οι συνεργαζόμενες με αυτές βρετανικές υπηρεσίες ελπίζουν ότι θα ολοκληρωθεί σε τρεις βδομάδες η επιχείρηση εξάρθρωσης της «17Ν», με τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα των συλλήψεων τους «συνταξιούχους» της οργάνωσης. Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται ότι η τακτική που ακολουθούσε η «17Ν» σε όλες τις επιθέσεις ήταν κοινή. Τα μέλη της τα καλούσε ο Α. Γιωτόπουλος που είχε επιλέξει το στόχο. Στη συνέχεια τους ανέπτυσσε το σχέδιό του και διένειμε τους ρόλους. Αμέσως μετά άρχιζαν οι πρόβες θανάτου.

Το «Εθνος» υποστηρίζει ότι οι αρχές, μετά τις συλλήψεις των Κ. Καρατσώλη, Η. Κωστάρη και Θ. Σερίφη, πιστεύουν ότι η Ηπειρος κρύβει κι άλλες εκπλήξεις.

Η «Απογευματινή» φιλοξενεί συνέντευξη του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Α. Λαμπαδιάρη, η οποία αναφέρει ότι οι αρχές παρακολουθούσαν του Σ. Ξηρό και Β. Τζωρτζάτο από το 1992. Επίσης ότι η Σκότλαντ Γιαρντ έχει ζητήσει να ανακριθούν έξι αξιωματικοί του Στρατού και της ΕΛ.ΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ