Τρίτη 23 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαπραγματεύεται «μερική αποχώρηση» ο Πέρες

«Παγώνει» το ισραηλινό σχέδιο εξορίας των συγγενών Παλαιστινίων υπόπτων από τη Δ. Οχθη στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από τη θύελλα διεθνών επικρίσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ουάσιγκτον

Χεβρώνα. Δυο κόσμοι, χωρισμένοι με συρματοπλέγματα...

Associated Press

Χεβρώνα. Δυο κόσμοι, χωρισμένοι με συρματοπλέγματα...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Ανοιχτό άφησε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ το ενδεχόμενο μερικής στρατιωτικής αποχώρησης από τη Δ. Οχθη, μετά από τη συνάντηση που είχε, το Σάββατο, με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή, Σάεμπ Ερακάτ, και τον Παλαιστίνιο υπουργό Εσωτερικών, Αμπντέλ Ραζέκ Γιεχιγιέχ. Παράλληλα, φαίνεται να «παγώνουν», τουλάχιστον προς στιγμήν, τα ισραηλινά σχέδια περί εξορίας συγγενών Παλαιστινίων υπόπτων για αντι-ισραηλινές επιθέσεις, τόσο λόγω των νομικών κωλυμάτων που υπάρχουν, όσο και λόγω της εντονότατης διεθνούς κριτικής που ασκήθηκε εναντίον αυτής της προοπτικής ακόμη και από τις ΗΠΑ.

«Δεν έχουμε πρόθεση να παραμείνουμε στις παλαιστινιακές πόλεις και, φυσικά, βλέπουμε θετικά την οποιαδήποτε προοπτική σταδιακής αποχώρησής μας, υπό την προϋπόθεση ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια», δήλωνε, χθες, σε ισραηλινά ΜΜΕ, ο Σιμόν Πέρες. Αν και απέφυγε να προσδιορίσει αν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ή χρονοδιάγραμμα αποχώρησης, έφερε ως παράδειγμα «ενδεχόμενης αποχώρησης» τις πόλεις Χεβρώνα και Βηθλεέμ, «όπου επικρατεί αρκετή ηρεμία».

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε, χθες, η εφημερίδα «Χααρέτζ», το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν, το Σάββατο, ο Πέρες με τους Σάεμπ Ερακάτ και Αμπντέλ Ραζέκ Γιεχιγιέχ. Ο τελευταίος, που είναι αρμόδιος για τα σώματα ασφαλείας, φέρεται να παρουσίασε συγκεκριμένο σχέδιο, όπου περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα λάβουν οι παλαιστινιακές δυνάμεις μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού, ενώ φέρεται να επαναφέρεται η προοπτική της ισραηλινο-παλαιστινιακής συνεργασίας ασφαλείας.

Παράλληλα, το Σάββατο, εκπρόσωποι της Π. Αρχής είχαν πολύωρη συνάντηση με στελέχη των «Χαμάς» και «Τζιχάντ», σε μια προσπάθεια να τους εκμαιεύσουν δεσμεύσεις για τερματισμό των επιθέσεων. Αν και δεν έγιναν επίσημες ανακοινώσεις, ανώνυμοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι η συνάντηση ήταν θετική. Ανώτερα στελέχη της «Χαμάς» δήλωναν, χθες, ότι σκέφτονται σοβαρά τον τερματισμό κάθε επίθεσης σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός αποχωρήσει από τα παλαιστινιακά εδάφη και τερματιστεί η κατοχή. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο πνευματικός ηγέτης της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν.

Τα «δεδομένα»

Το σίγουρο είναι ότι, μετά τη συνάντηση του Σαββάτου, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να αποδεσμεύσει 20 εκατομμύρια δολάρια, από τα συνολικά 600 εκατομμύρια που έχει παρακρατήσει, από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, από φόρους και τέλη που εισπράττει για λογαριασμό της Π. Αρχής. Τα 20, αυτά, εκατομμύρια θα διατεθούν για την αποπληρωμή χρεών της Π. Αρχής προς το Ισραήλ για ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και υπηρεσίες υγείας! Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μάλιστα, δήλωναν έτοιμοι να αποδεσμεύσουν το σύνολο των χρημάτων, «αν βεβαιωθούν ότι δε θα καταλήξουν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις». Ο Σάεμπ Ερακάτ σχολίαζε ότι «δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές ενδιάμεσες λύσεις, μερικές αποχωρήσεις, κ.ο.κ. Το πρόβλημα είναι ένα: Είναι η κατοχή και δεν υπάρχουν ημίμετρα, αλλά μόνον ολική και οριστική άρση της».

Την ίδια στιγμή, «παγώνει» το ισραηλινό σχέδιο εξορίας στη Λωρίδα της Γάζας 16 συγγενών Παλαιστινίων υπόπτων από τη Δ. Οχθη, που συνελήφθησαν την περασμένη βδομάδα, ως «προληπτικό μέτρο για την αποφυγή αντι-ισραηλινών επιθέσεων». Το σχέδιο επέκριναν δριμύτατα η ΕΕ και ο ΟΗΕ, τονίζοντας ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεδομένης της μη ενεργού ανάμειξης των συγγενών σε κάποια επίθεση. Ανάλογη θέση διατύπωσε ανοιχτά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι «το σχέδιο δεν είναι νόμιμο». Επισήμως, πάντως, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι σε περίπτωση που υπάρξει η οποιαδήποτε απόφαση εξορίας θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι τουλάχιστον 12 ώρες νωρίτερα, ώστε να έχουν το περιθώριο να προσβάλουν δικαστικά την απόφαση.

Παρά τις συζητήσεις, όμως, η βία συνεχίστηκε και χθες. Στη νότια Λωρίδα της Γάζας, γύρω από τον εποικισμό Γκους Κατίφ, 2 Παλαιστίνιοι, που η «Τζιχάντ» ανακοίνωσε ότι ήταν μέλη της, έπεσαν νεκροί από ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες, εκ των οποίων δύο τραυματίστηκαν. Επίσης, την Κυριακή, έκρηξη σε σιδηροτροχιά, ενώ διερχόταν τρένο στην περιοχή Γιαβνέχ, νοτίως του Τελ Αβίβ, προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό ενός ατόμου, χωρίς να υπάρχει καμία σχετική ανάληψη ευθύνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ