Σάββατο 27 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ζει μέσα στους αγώνες μας

Εκδήλωση μνήμης και τιμής πραγματοποιήθηκε προχθές για τα 22 χρόνια από τη δολοφονία της Κνίτισσας φοιτήτριας, έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ

Εκεί μπροστά στην πύλη του γκέτο της ΕΤΜΑ, η μνήμη και το παράδειγμα μένουν ζωντανά, στη θέληση και στη δράση των νέων κομμουνιστών με τους σημερινούς αγώνες
Εκεί μπροστά στην πύλη του γκέτο της ΕΤΜΑ, η μνήμη και το παράδειγμα μένουν ζωντανά, στη θέληση και στη δράση των νέων κομμουνιστών με τους σημερινούς αγώνες
«... Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει, θά 'σαι για πάντα μέσα σ' όλα εκείνα που για όλα αυτά έχεις λείψει, θά 'σαι για πάντα μέσα σ' όλο τον κόσμο». 22 χρόνια μετά τη στυγερή της δολοφονία και η Σωτηρία Βασιλακοπούλου τιμήθηκε για άλλη μια φορά, προχθές το απόγευμα, στην πύλη της ΕΤΜΑ, από δεκάδες εργαζόμενους και φοιτητές, δίπλα στο μνημείο και στους στίχους του Γιάννη Ρίτσου, αποδεικνύοντας ότι ζει μέσα στους αγώνες του λαϊκού κινήματος.

«Η Σωτηρία ήταν ένας από τους νέους που από νωρίς κατάλαβε πως για να αλλάξει η ζωή της πρέπει να αλλάξει η κοινωνία. Γιατί όμως ήταν η Σωτηρία, ηρωίδα; Επειδή σκοτώθηκε μπροστά στο εργοστάσιο της ΕΤΜΑ; Οχι μόνο. Οχι μόνο γιατί δε φοβήθηκε στιγμή μπροστά στην άγρια επίθεση της εργοδοσίας. Το μεγαλείο της θυσίας της ήταν το ότι με συνέπεια και πειθαρχία μέσα στο κατακαλόκαιρο γύρναγε στα εργοστάσια με τη φωνή της προόδου. Η Σωτηρία δολοφονήθηκε αλλά δε νικήθηκε! Αφησε σε εμάς, τη νεολαία, τους συντρόφους της το βαρύ και όμορφο χρέος του αγώνα. Μας έδειξε και μας δείχνει το μονόδρομο για να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι προσδοκίες μας», επισήμανε η Κρυσταλλία Συλλελόγλου, εκ μέρους του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου.

Ο Παναγιώτης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας Αττικής, υπογράμμισε: «Η θυσία της Σωτηρίας έδειξε το δρόμο της συμπόρευσης, στον αγώνα της νέας γενιάς, με την εργατική τάξη. Οπως έγινε και στις 29 Μάη 2002, όπου νέοι, εργαζόμενοι στάθηκαν στο πλευρό των απεργών ναυτεργατών. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι για τους κεφαλαιοκράτες δεν έχει σημασία ποιον εκτελεστή χρησιμοποιούν κάθε φορά. Σημασία έχει γι' αυτούς να μην υπάρχει αντίδραση και αφύπνιση των λαών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς».

Και συνέχισε: «Στη χώρα "της καλύτερης δημοκρατίας" όπως είπε ο Κ. Σημίτης, κάθε 15 λεπτά συμβαίνει ένα εργατικό ατύχημα, κάθε τρεις ώρες ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα. Αν για τους καπιταλιστές αυτή είναι η "καλύτερη δημοκρατία", δηλαδή ένα επικερδές κρεματόριο και νεκροταφείο εργατών, τότε η υπόθεση και η απάντηση είναι στα χέρια των εργατών. Παλεύουμε για μια κοινωνία πραγματικά ελεύθερη που θα το καθορίσει ο ίδιος ο λαός και η νεολαία, δε θα έχει καμία σχέση με την υποκριτική δημοκρατία τους. Η Σωτηρία ζει μέσα στους αγώνες μας».

Αμέσως μετά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ στεφάνια στη μνήμη της Σ. Βασιλακοπούλου κατέθεσαν: η ΚΕ του ΚΚΕ, το ΚΣ της ΚΝΕ, η ΤΟ Παντείου της ΚΝΕ, η ΕΠ ΚΟΑ του ΚΚΕ, η Αχτίδα Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, η Αχτίδα Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, η ΟΕΚΙΔΕ, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας και Πειραιά, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - ιματισμού - δέρματος Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Προμηθέας», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το ΝΑΡ και η Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ